TürkiyeHayvan HaklarıManşet

68 köpeğin ses tellerinin kesildiği raporla doğrulandı

0

Ankara Keçiören ilçesinde, ticari amaçla uygunsuz koşullarda beslenmeleri gerekçe gösterilerek Doğa Koruma ve Genel Müdürlüğü 4’üncü Bölge Müdürlüğü tarafından alınan 68 köpeğin ses tellerinin kesildiği Ankara Üniversitesi‘nin raporuyla kesinleşti. Köpeklerden dördünde yapılan incelemeler sonucu hazırlanan raporda, hayvanların ses tellerine yönelik birden fazla cerrahi işlem uygulandığı belirtildi. Hayvanlarda oluşturulan fiziksel hasar ve ses kaybının da kalıcı olduğu söylendi.

Rehabilitasyon merkezine teslim edildi

Keçiören Uyanış Mahallesi‘nde 2 Aralık tarihinde Doğa Koruma ve Genel Müdürlüğü 4’üncü Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından Cangül Ç.’nin uygunsuz koşullarda beslediği 68 köpeğe el konularak Keçiören Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi‘ne teslim edildi.

Hayvanların kafeslerin içinde olumsuz koşullarda ticari amaçla tutuldukları ve gürültü yapmamaları için ses tellerinin kesildiği iddia edildi. Hayvanların ses tellerinin kesilip kesilmediğine ilişkin inceleme yapan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi hazırladıkları raporda köpeklerin ses tellerinin kesildiğini belirtti.

Birden fazla cerrahi işlem uygulanmış olabilir

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden Doç. Dr. Aytun Okan Şenel ve Araştırma Görevlisi Dr. Yusuf Şen tarafından hazırlanan raporda hayvanların hiçbirinde ses tellerinin olmadığı, ancak operasyonun sadece ses telleriyle bitmediği belirtildi.

Gırtlağın girişinde sağlı sollu olarak yer alan arytenoid kıkırdakların büyük oranda deforme edildiği, operasyon için gırtlak bölgesine ağız boşluğu içinden yaklaşıldığı, yutak ve gırtlak bölgesinde şiddetli doku hasarı oluşturan ve yüksek düzeyde ağrıya neden olan standart dışı cerrahi operasyonların uygulandığına dikkat çekildi.

Ayrıca, raporda hayvanların operasyonu birden fazla kez geçirdiğine dair bir saptamanın yapılamayacağını, ancak bölgedeki deformasyon sebebiyle her hayvanın birden fazla sayıda cerrahi girişime maruz kalmış olma ihtimalinin yüksek olduğu vurgulandı.

Ses kaybı kalıcı

Raporda, hayvanların ses kaybının kalıcı olduğu ve sağlık durumlarının iyi olmadığına dikkat çekilerek şunlar denildi:

Oluşturulan fiziksel hasarın ve ses kaybının kalıcı olduğu, üst solunum yollarında kalıcı hasar bulunduğu için hayvanların enfeksiyonlara ve diğer pek çok sağlık riskine yatkın olduğu, genel sağlık durumlarının zayıf olduğu, maruz kalınan uzun süreli travma ve geçirilen süreçte çevresel uyaran azlığı nedeniyle davranış terapisine gereksinim olduğu, hayvanların geri kalan yaşamları boyunca yakın gözetim altında ve özel ilgi ile bakımlarının güvence altına alınmasının zorunlu olduğu kanaatine varılmıştır.”

Hayvanları uygunsuz koşullarda beslediği için para cezası alan Cangül Ç. hakkında da bu rapor doğrultusunda adli işlem yapılacağı belirtildi.

Bakım ve tedavileri yapılan hayvanların ise sahiplendirilmeleri için çalışmalar başlatıldı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.