EkolojiManşetSağlıkTürkiye

600 ton asbest barındıran uçak gemisi Aliağa’da sökülecek

0

Brezilya Donanması’na ait ‘NAe São Paulo’ isimli uçak gemisinin gövdesi, açık artırmayla Türkiye’deki gemi söküm tersanesi SÖK Denizcilik ve Tic. A.Ş.‘yi temsilen Rio de Janeiro şirketi Cormack Maritima tarafından satın alındı. 

Cormack Maritima Müdürü Jorge Cormack, 21 yıllık hizmetinin ardından hizmet dışı bırakılan geminin mayıs-haziran ayları arasında sökülmek üzere İzmir Aliağa‘ya gönderileceğini açıkladı. Daha önce de tepkilere neden olan Aliağa’daki gemi söküm faaliyetlerine böylelikle bir yenisi daha eklenirken, uçak gemisinin içerisinde 600 ton asbest barındırdığı iddia ediliyor.

NAe São Paulo’nun kardeş gemisi olan Clamenceau‘nun da yıllar önce Hindistan‘da söküldüğü ve aktivistlerin büyük tepkisi üzerine bu geminin SÖK A.Ş.’ye satıldığı iddia ediliyor. 

HDP’li Çepni: Gaziemir yetmedi mi?

Konuyla ilgili Meclis’te düzenlediği basın toplantısında konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Türkiye’yi nükleer çöplük haline getiren AKP’nin uçak gemisini 1.9 milyon dolara sökülmek üzere İzmir Aliağa’ya getirileceği bilgisini paylaştı. Çepni şunları söyledi: 

“Yani Gaziemir yetmiyor, Başka bir nükleer zehir İzmir’e getiriliyor. Geminin gövdesi Sök Denizcilik tarafından satın alınmış. Brezilya Hükümeti izin vermiyor. Sıfır atık projeleri, çöp atık tesisleri kurulumu yalandan projeler üreten AKP, Türkiye’yi dünyanın en çok çöp ithal eden ülkesi yaptı. Gemi en az 600 ton asbest ve nükleer atık içeriyor” uyarısında bulundu.

İzmirlileri zehirleyecek

Limter-İş Sendikası‘nın 2006 verilerine göre 23 yılda gemi söküm tesislerinde ölen işçi sayısının 100 olduğuna dikkat çeken ve geminin Türkiye’ye getirilmemesi konusunda yetkilileri uyaran Çepni, “Geminin Aliağa’ya girişini engellemek için İzmir halkı, ekoloji örgütleri, Halkların Demokratik Partisi olarak bu zehrin halkımızı, İzmir zehirlemesini engellemesi için elimizden geleni yapacağız. Bu halkın can, bu halkın geleceği, bu doğanın geleceği AKP’nin rantından daha değerlidir. Bu gemi acilen durdurulmalıdır” çağrısında bulundu.

ASUD: Brezilya belayı Türkiye’ye attı 

Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) ise sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada, “Brezilya’nın başından attığı bela Aliağa’ya geliyor! Türkiye asbest ve radyoaktif madde çöplüğü değildir! Asbest ve toksik madde yüklü Sao Paulo gemisi yolda!” ifadelerini kullandı.

Gazete Duvar‘a konuşan Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Eşsözcüsü Ali Osman Karababa da Türkiye’nin gemi sökümü ve buna bağlı hurda demir işleyen fabrikalar gibi çevreyi ve havayı yoğun biçimde kirleten teknolojilere ev sahipliği yapmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. 

Dünyada çok az sayıda ülkede bulunan gemi söküm tesislerinden birisinin Aliağa’da olduğunu söyleyen Karababa, yıllardır yörede yaşayan insanların ve ekoloji örgütlerinin buna karşı birlikte mücadele ettiklerini hatırlattı. Gemi söküm tesislerinden gelen hurda demiri işleyen kirli teknolojili demir çelik fabrikaları ve bu fabrikalardan çıkan milyonlarca ton ekotoksikolojik atıkların depolandığı cüruf depolama alanlarına da dikkat çeken Karababa şunları söyledi:

“Ekotoksikolojik atıklar suyla temas ettiğinde içeriğindeki toksik kimyasallar serbestleşerek doğaya dağılabilir hale gelir ve toprağı, suyu kirletir. İşte bu atık türünden milyonlarca ton Foça Ilıpınar yakınlarında ormanlık alanın kıyısında, tarım alanlarına komşu bir konumda depolanmış durumda. Ülkemize yeni gemiler sökülmeye geldiği sürece de bu atık miktarı artmaya devam edecek.” 

Karababa gelen gemilerdeki asbest miktarıyla Türkiye’deki değerlendirmeler arasında ciddi farklar olduğunu, asbest miktarının az gösterildiğini de öne sürdü. 

Asbest, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Grup 1” kanser nedeni olarak sınıflandırılıyor. 

 

 
 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.