TürkiyeEğitimManşet

52 ülkeden 2 bin 315 akademisyen Boğaziçi protestolarına destek verdi

0
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri her gün saat 12.00de rektörlük binası önünde eylem düzneliyor

Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı imza kampanyası başlatıldı.

Aralarında Akademik Dayanışma Ağı ve Barış İçin Akademisyenler gibi toplulukların da bulunduğu kampanyaya 52 ülkeden 2 bin 315 akademisyen destek gösterdi.

‘Özerklik ihlali’

İmza metninde “AKP hükümeti, bireylerin hak ve özgürlüklerinin yanı sıra üniversitelerin ve sivil kuruluşların özerkliği ilkesinin altını oymaya devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan’ın 2016 yılına ait 676 numaralı KHK’yı iktidar partisi destekçilerinden Melih Bulu’ya Boğaziçi’ne rektör atamak için kullandığı belirtilen açıklamada “Bulu, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi değildir ve bu, üniversitenin yerleşik kural ve uygulamalarını ihlal eden bir durumdur” ifadeleri yer aldı.

‘Öğrenciler tacize ve işkenceye uğradı’

Bu atama kararına karşı başlatılan protestolara da değinilen açıklamada “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ni kontrolü altına alma yönündeki bu girişimi, fakülte ve öğrenci protestolarının yaygınlaşmasına neden oldu. Hükümetin tepkisi ise acımasız oldu. Erdoğan öğrencileri ‘terörist’ olarak nitelendirdi ve özellikle LGBTİ + öğrenciler tacizin hedefi oldu. Polis, silahlarla ev baskınları düzenledi, gözaltına aldı, protestocuları soyarak aradı ve işkence yaptı” denildi. Açıklamanın devamında şu çağrıda bulunuldu:

Aşağıda imzası bulunan bizler, bu eylemleri kınıyor, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleri ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz. Profesör Bulu’ya pozisyonunu bırakması çağrısını yapıyoruz. Türk hükümetini ise akademik özgürlüğe ve üniversite özerkliğine saygı göstermeye çağırıyoruz.

Destekleyen kurumlar

Research Institute on Turkey, Academic Solidarity Network, PEN America, Turkey Human Rights Litigation Support Project, Academics for Peace – North America, Academics for Peace – Germany, Scholars at Risk (SAR), SAR – Italy, EuroMed Rights, Interflugs – Berlin, SUNY Graduate Student Employees Union (GSEU) – New York, Politics Department at Ithaca College.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.