52 ülkeden 2 bin 315 akademisyen Boğaziçi protestolarına destek verdi

Yapılan açıklamada 'Melih Bulu, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi değildir ve bu, üniversitenin yerleşik kural ve uygulamalarını ihlal eden bir durumdur' ifadeleri kullanıldı.

Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı imza kampanyası başlatıldı.

Aralarında Akademik Dayanışma Ağı ve Barış İçin Akademisyenler gibi toplulukların da bulunduğu kampanyaya 52 ülkeden 2 bin 315 akademisyen destek gösterdi.

‘Özerklik ihlali’

İmza metninde “AKP hükümeti, bireylerin hak ve özgürlüklerinin yanı sıra üniversitelerin ve sivil kuruluşların özerkliği ilkesinin altını oymaya devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan’ın 2016 yılına ait 676 numaralı KHK’yı iktidar partisi destekçilerinden Melih Bulu’ya Boğaziçi’ne rektör atamak için kullandığı belirtilen açıklamada “Bulu, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi değildir ve bu, üniversitenin yerleşik kural ve uygulamalarını ihlal eden bir durumdur” ifadeleri yer aldı.

‘Öğrenciler tacize ve işkenceye uğradı’

Bu atama kararına karşı başlatılan protestolara da değinilen açıklamada “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ni kontrolü altına alma yönündeki bu girişimi, fakülte ve öğrenci protestolarının yaygınlaşmasına neden oldu. Hükümetin tepkisi ise acımasız oldu. Erdoğan öğrencileri ‘terörist’ olarak nitelendirdi ve özellikle LGBTİ + öğrenciler tacizin hedefi oldu. Polis, silahlarla ev baskınları düzenledi, gözaltına aldı, protestocuları soyarak aradı ve işkence yaptı” denildi. Açıklamanın devamında şu çağrıda bulunuldu:

Aşağıda imzası bulunan bizler, bu eylemleri kınıyor, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleri ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz. Profesör Bulu’ya pozisyonunu bırakması çağrısını yapıyoruz. Türk hükümetini ise akademik özgürlüğe ve üniversite özerkliğine saygı göstermeye çağırıyoruz.

Destekleyen kurumlar

Research Institute on Turkey, Academic Solidarity Network, PEN America, Turkey Human Rights Litigation Support Project, Academics for Peace – North America, Academics for Peace – Germany, Scholars at Risk (SAR), SAR – Italy, EuroMed Rights, Interflugs – Berlin, SUNY Graduate Student Employees Union (GSEU) – New York, Politics Department at Ithaca College.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR