Hayvan HaklarıManşet

50’ye yakın kurumdan ortak deklarasyon: ‘Doğal yaşam parkları modern Hayırsızada mı olacak?’

0

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun değiştirilmesiyle ilgili yasa tasarısı Mayıs ayında meclis gündemi gelecek.  Bugün, 50’ye yakın kurumun imzasıyla yayınlanan deklarasyonda özellikle ‘doğal yaşam parkı’ uygulaması eleştirildi.

KARABURUN'DAKI KUDUZ VAKASI

Aralarında ekoloji, kadın, engelli LGBTİ ve meslek örgütlerinin de bulunduğu 50’ye yakın kurum, ‘doğal yaşam parkları’ ve meskenlerde bulunacak hayvan sayısına getirilecek kısıtlama başta olmak üzere yasa tasarısının hayvan haklarını tehlikeye sokacak düzenlemelerini eleştirdi.

Doğal yaşam parkları doğal ve yaşanabilir olmayacak

Deklarasyonda doğal yaşam parklarıyla ilgili şu ifadelere yer verildi.

‘Kamuoyuna “doğal yaşam parkı” olarak tanıtılan, ancak pratikte “ölüm kampı” olacak olan bu alanlar hayvanlar (köpekler) için asla uygun yaşam alanları değildir. Çıkışı olmayan bu kapalı alanlarda hayvanlar kendi aralarında hem bölge kavgaları yaşayacaklar hem de kısa zaman içinde ortaya çıkacak ve hayvanları yavaş ve acılı şekilde öldürecek olan açlık nedeniyle hayvanlar birbirlerine saldıracaklardır. Bu koşullar tanıtıldığı gibi “doğal” olmadığı gibi, asla yaşanabilir de değildir ve bu bilinç ile hareket etmek, Bakan Veysel Eroğlu ve destekçilerinin de açıkça beyan ettiği üzere, “10 yıl içinde sokak hayvanı kalmayacak, kalmaz” soykırımına hizmet etmektir.’

Pilot bölge olarak seçilen İstanbul, Trabzon ve Kocaeli’nde kurulan doğal yaşam parklarına da değinen hayvan hakkı savunucuları, Sarıyer Kısırkaya’daki yeni yapılan barınakların, hayvanların barınması için tasarlanmadığı görüşünde:

‘Öyle ki, bu hücrelerin üç tarafı betondur; hayvanlar sadece tek bir taraftan tek bir yönü görebileceklerdir ve açık hava ya da güneş ışığı ile temasları olmayacaktır. Sağlıklı hayvanların evcilleştikleri ve yüz yıllardır yaşadıkları sokak ve alanlardan toplanıp bu hücrelere hapsedilmeleri insanlık dışı bir uygulamadır. ‘

Deklarasyonda bahsedilen Sarıyer Kısırkaya’daki barınak, hayvan hakları örgütleri tarafından yer seçimi nedeniyle de eleştiriliyor. 400 dönüm üzerine kurulmuş olan ve 20 bin hayvanın kalacağı arazi, 5199 sayılı yasa tarafından belirlenen barınak arazisi koşullarına uymadığı gibi rüzgarlı bir havaya, bitki yetiştirme olanağı olmayan bir toprağa sahip olduğu ve ulaşımı çok zor olduğu için de ‘tecrit kampı’ olarak tanımlanıyor.

1403

Kısırkaya’da yeni inşa edilen hayvan barınağı

‘Evlerdeki hayvanlara kısıtlama getirme konut dokunulmazlığına aykırı’

Deklarasyonda ayrıca, yasanın evlerde yaşayacak hayvanlara da kısıtlama getirecek olmasının ulusal ve uluslararası anlaşmalarla korunan  özel hayatın gizliliğinin, konut dokunulmazlığı ve mülkiyet hakkının ihlalili olduğu vurgulandı.

Hayvan hakkı savunucuları,  hayvanların deneylerde ya da eğlence aracı olarak kullanılması ve pet shop’larda hayvan satışına da karşı olduklarını belirtti.

Deklarasyona imza atan kuruluşlar şöyle:

Ankara Barosu Hayvan Hakları Kurulu, Antalya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Animal Protection Group Arbeitsgruppe für Tierrechte e.V. Almanya, Barınak Gönüllüleri ve Hayvanlara Yaşam Hakkı Derneği (BGD), Buca Engelliler Derneği, Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Caferağa Dayanışması, Can Dostları Derneği, Çeşme Doğa ve Hayvan Sevenler ve Koruyanlar Derneği, Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES), Derin Ekoloji Derneği, Doğal Yaşam Derneği, Doğa ve Çevreyi Koruma ve Yaşatma Derneği (DOĞÇEV), Doğayı ve Hayvanları Seven Sevdiren Derneği, Ekolojik Yaşam Derneği (EKODER), Engelli Hayvanları Koruma ve Hayvan Hakları Derneği, Eskişehir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Gaziantep Barosu Hayvan Hakları Kurulu, Gaziantep Doğa ve Hayvan Dostları Derneği, Hayvan Hakları İzleme Komitesi – Animal Rights Watch Committee Turkey, Hayvan Haklarını Koruma Derneği (HAYHAK), Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği (HAGİD), Hayvan Kurtarma Derneği, Hayvan Özgürlüğü İnisiyatifi (HÖİ), Hayvanları Sev ve Koru Derneği (HAYSEVKO), Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği (HYHKD), İmece – Toplum için Şehircilik Hareketi, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, İstanbul LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) Dayanışma Derneği, İşkence ve Şiddet Mağdurları için Sosyal Yardımlaşma Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi Derneği (SOHRAM-DER), İzler Derneği, Kocaeli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Lambdaistanbul LGBTI Dayanışma Derneği, Manisa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Mersin Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Sarıyer Kent Konseyi Hayvan Hakları Komisyonu, Türkiye Baroları Hayvan Hakları Kurultayı, Vegan Özgürlük Hareketi, Yedikule Hayvan Dostları Derneği (YHDD), Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Yunuslara Özgürlük Platformu.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.