TürkiyeHayvan HaklarıManşet

47 yaban keçisinin öldürülme kararı durduruldu

0

Antalya ve Isparta‘daki av ihalesine karşı Isparta İdare Mahkemesi‘nde açılan dava. beş ay sonra hayvanların lehine sonuçlandı. Isparta İdare Mahkemesi, av ihalesinin bilimsel verilere dayanılmadan tesis edildiğini vurguladı. Mevzuat hükümlerine, kamu yararı ve hizmet gereklerine uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın av ihalesini iptal etti.

Hayvanseverler dava açtı

47 dağ keçisinin avcılar tarafından öldürülmesini önlemek için Salda için Türkiye Grubu‘ndan A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, Platform katılımcıları Saliha Altın ve Yeşim Vardar tarafından dava açıldı. Ekim ayında ise Vegan Derneği Türkiye (TVD), Hayvanlara Adalet Derneği (HAD), Yunuslara Özgürlük Platformu, Hayvan Hakları ve İzleme Komitesi (HAKİM) ve Hayvan Hakları ve Etiği Derneği davaya müdahillik başvurusunda bulundu. Dava sonrası yapılan açıklamada sürecin takip edileceği, kararın diğer av ihalelerine karşı açılan davalar için de örnek olması gerektiği belirtildi.

‘Diğer illerde tehlike devam ediyor’

Dava sonucuyla ilgili açıklama yapan Hediye Gündüz, Türkiye‘nin diğer illerinde başka türler için tehlikenin devam ettiğini vurgulayarak şunları söyledi:

Dünyayı birlikte paylaştığımız canların para için öldürülmesi de insani değerleri zedeleyen bir durumdu. Bu durumun Antalya ve Isparta’da yaban keçileri, hatta Tunceli’de de dağ keçileri için ortadan kalkmış olması da çok önemli. Ancak ne yazık ki bu iç acıtıcı durum Türkiye’nin diğer illerinde başka türler için halen devam ediyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Mahkeme kararı bu acı gerçeğe bir tokat olmuştur. Bu tokat, Türkiye çapında Av Turizmi Uygulama Talimatı aracılığıyla pek çok hayvanı öldürmek için sırasını bekleyen tüm kamu kurumları ve av şirketleri için de geçerli olmalı ve av katliamından bir an önce vazgeçilmelidir.

Nesli tehlikede olan bir tür

Yaban keçisi, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği‘nin (IUCN) kırmızı liste kriterlerine göre dünya çapında nesli neredeyse tehdit altında olan bir tür ve Türkiye’nin de dahil olduğu Akdeniz Bölgesi‘nde ise hassas durumda oldukları için nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya oldukları kabul ediliyor. Bu nedenle de yaban keçisi 1984 yılından beri Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne göre kesin koruma altındaki türler listesinde yer alıyor. Bu da yaban keçilerinin yakalanması, alıkonulması ve kasıtlı öldürülmesinin ve canlı veya cansız olarak elde bulundurulması, iç ticaretinin yapılmasının yasak olduğu anlamına geliyor.

Fotoğraf: HAKİM

Ne olmuştu?

17 Haziran tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı Burdur 6. Bölge Müdürlüğü, nesli tehlike altında olan yaban keçilerinin 13 parti halinde 47’sinin öldürülmesi için av ihalesi açmıştı. Bakanlığa karşı açılan davada, mahkeme eylül ayında yürütmenin durdurulması ara kararını vermişti. Bu ara kararda mahkeme talep etmesine rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın av turizminin gerekliliğine ilişkin herhangi bir bilimsel rapor sunmadığı ortaya çıkmıştı. Mahkeme aynı zamanda koruma altındaki bazı türleri de kapsayan av turizmi uygulamasının mevcut kanunlara aykırı olması nedeniyle bakanlıktan hukuki dayanağı netleştirmesini istemişti.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.