Uncategorized

4 Haziran 2014

0

Suriye seçimlerine tepki
Suriye’deki devlet başkanlığı seçimi, dünyanın farklı ülkelerinde protesto edildi. İngiliz Parlamentosu’nun önündeki meydanda toplanan bir grup, ellerinde çeşitli pankartlar taşıyarak Esed rejimini ve yapılan seçimi protesto etti. New York’ta da BM Genel Merkezi’nin karşısındaki Dag Hammarskjold Park’ta Suriye’de öldürülen 100 bin kişinin isminin okunduğu bir eylem gerçekleştirildi.

Darbeden 11 ay sonra Cumhurbaşkanı
Mısır’da geçen hafta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi ilan edilen Abdülfettah Sisi halktan, “ülkede istikrarı sağlama” çabasına destek istedi. Resmi sonuçlara göre, Cumhurbaşkanlığı seçimine katılım oranı yüzde 47,45’te tıklayın kaldı. Sisi’nin yüzde 74’lük destek hedefine ulaşılması için oy verme süresi üçüncü güne kadar tıklayın uzatılmıştı.

Tayland cuntasından ‘turizm kıyağı’
Tayland’da ülke yönetimini elinde bulunduran askeri konsey, ülkedeki üç ünlü turistik bölgede gece sokağa çıkma yasağını kaldırdı. Ordunun 22 Mayıs’ta yönetime el koymasının ardından gece yarısından sabah 04.00’e kadar sokağa çıkma yasağı getirilmişti. Konsey, ünlü tatil mekanları Pattaya, Phuket ve Koh Samui’de sokağa çıkma yasağını kaldırdığını duyurdu.

Tecavüze karşı mitinge şiddet
Hindistan’ın Uttar Pradeş eyaletinin Badaun bölgesinde birbirleriyle kuzen olan iki kız çocuğunun tecavüz edildikten sonra ağaca asılı halde bulunmaları ülkeyi sarstı. Tecavüze karşı sokağa dökülen yüzlerce kişiye polis basınçlı su ve biber gazı ile müdahale etti. Çoğunluğu kadın olan protestocular devlet bakanı Akhileş Yadav’ın ofisi önünde toplanmıştı.

Kongo’da hapishanede tecavüz ‘rutin uygulama’
İşkenceye uğrayanlarla çalışan ‘Freedom From Torture’ adlı kuruluş, Kongo’da  34 kadın mahkuma ait tıbbi raporların kadınların vahşi bir şekilde toplu tecavüze uğradığını kanıtladığını söylüyor. Kuruluşa göre amaç mahpusları siyasi faaliyetlerinden ötürü cezalandırmak. Kuruluş konu ile ilgili olarak hazırladığı raporda kadınlardan birinin tecavüz karşıtı protesto gösterisi düzenledikten sonra tutuklanıp tecavüze uğradığını söylüyor.

Ekstazi artık öksüz!
Yarattığı duygu durumundan dolayı ‘ekstazi’ (ecstasy: esriklik) olarak adlandırılan MDMA uyuşturucu maddesini meydana getiren kimyacı Alexander Shulgin 88 yaşında öldü. Shulgin, maddeyi önce kendi üzerinde denemiş ve deneyimlerini psikolog Leo Zeff ile paylaşmıştı. Zeff, ‘ekstazi’ maddesini terapilerde yardımcı olarak kullandı ve yüzlerce meslektaşına aynı yöntemi önerdi.

Kırmızı ışıkta geçmek istifa getirdi
İspanya’nın başkenti Madrid’in en işlek caddelerinden Castellana’da motosikleti ile kırmızı ışıkta durmayarak geçmeye çalışan Anayasa Mahkemesi yargıcı Enrique Lopez, polise yakalanınca istifa etmek zorunda kaldı. Lopez’in ayrıca alkollü olduğu bildirildi.

Kadın isimli kasırgaşar daha ‘ölümcül’
Illınois Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, Sandy, Irene ve Katrina gibi kadın ismi verilen kasırgaların daha ölümcül olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre bunun nedeni ise kadın isimli kasırgaların ‘daha az tehditkar görünmesi’

You may also like

Comments

Comments are closed.