Uncategorized

30 Haziran – 6 Temmuz

0

IŞİD geçtiğimiz hafta Irak’ın kuzey ve batı kuşağını işgal etti ve bölgede hilafet ilan etti. Irak ve Şam Devleti adını da İslam Devleti olarak değiştirdi. Bağdat’ta hükümeti koruyan silahlı güçler başkentin kuzeyindeki Tikrit gibi kilit şehirleri geri almaya ve güvende tutmaya uğraşıyor.

İsrail-Filistin Kayıp üç İsrailli gencin cesetleri Hebron’da bulundu. İki gün sonra intikam saldırısında Filistinli bir genç öldürüldü. Filistinli gençler ve İsrail güvenlik güçleri arasında çatışmalar başladı, bölgede kontrolden çıkabilecek bir gerginlik hakim.

Libya hükümeti ayaklanma liderleriyle ülkenin doğusundaki iki petrol terminali için anlaşmaya vardı. İki terminal geçen yıl ayaklanmacılarca ele geçirilmiş ve Libya’nın petrol ihracatını etkilemişti.

Gine raporlanan 760 Ebola vakasının çoğu Gine’de. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Ebola salgınına müdahale için 11 Afrika ülkesiyle koordinasyon toplantısı için çağrı yaptı.

Amerika Yüksek Mahkeme iş sahiplerinin dini gerekçeler nedeniyle çalışanlarına belirli doğum kontrol haplarını ödemesine gerek olmadığına hükmetti.

Japonya savaş sonrası pasifizminden uzaklaşarak müttefiklerin yardımına gelmesini engelleyen yasağı kaldırdı. Böylelikle Japonya’nın askeri seçenekleri genişleyerek saldırı altındaki dost ülkelere askeri yardım gönderebilmesini sağladı. Birleşmiş Milletler’in sürdürdüğü barış operasyonlarındaki çalışmalarının limitleri de kaldırılmış oldu. Çin bu durumdan memnun değil.

Hong Kong Demokrasi yanlısı 500 protestocu tutuklandı. Yüzbinlerce eylemci son 10 yılda bölgede olan en büyük demokrasi eylemine katılarak tam seçim özgürlüğü talep etmişlerdi.  Bölgede genel oy hakkı için yapılan gayri resmi referandumda 800 binden fazla kişi oy kullanmıştı.

Kuzey Kore iki Amerikalıyı “düşmanca davranışta bulunmak” suçundan yargılayacağını duyurdu. İki kişi de ülkeye turist vizesiyle girmişti, bir tanesinin otelde İncil bırakmasından sonra yakalandığı iddia edildi.

Fransa Nicolas Sarkozy yolsuzluk karşıtı polis tarafından sorgulandı ve bir finans kampanyası vakası hakkında yasal olmayan yollardan bilgi edinmeye çalıştığı için resmi olarak soruşturma altına alındı. Eski Fransa Başkanı politik geri dönüş planlıyor. Bir televizyon röportajında iddiaları kaba olarak değerlendirdi ve solcu yargının politik hareketleri olduğunu iddia etti.

Ukrayna AB Ukrayna, Gürcistan ve Moldova ile ortaklık anlaşmaları imzaladı. Geçen sene benzer bir anlaşmanın imzalanmaması ile Kiev’deki protestolar başlamıştı.

Kuzey Afrika’dan Avrupa’nın Akdeniz sahillerine geçmeye çalışan 115 mülteci öldü. 28 ve 20 Haziranda sahil güvenlik ekipleri 5,000 kişiyi yakalamıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.