2001 yılında Hindistan’ın Kalküta kentinde düzenlenen seks işçileri karnavalına dünyanın çeşitli ülkelerinden katılan, 25.000’i seks işçisi olmak üzere 50.000’in üzerindeki kişi 3 Mart’ın “Dünya Seks İşçileri Hakları Günü” olarak kutlanmasına karar verdi. O günden sonra 3 Mart, dünyanın birçok ülkesinde seks işçilerinin haklarını dile getirdikleri bir onur günü olarak kutlanmaya başlandı. Bu önemli gün Türkiye’de de Ankara ve İstanbul’da bir dizi etkinlik ile kutlanıyor.
Ankara: Seks İşçiliği ve İnsan Hakları Sempozyumu
Bu önemli gün kapsamında Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, 5 – 6 Mart 2011 tarihlerinde, Ankara Best Otel’de, Seks İşçiliği ve İnsan Hakları Sempozyumu’nu organize ediyor. Türkiye’de, seks işçilerinin maruz kaldığı ayrımcılık, nefret suçları, şiddet, damgalanma, yasal ve fiili korumanın olmayışı gibi sorunlara dikkat çekmek, seks işçilerinin taleplerini gündemleştirmek ve geniş toplumsal kesimlere ulaşmak amacıyla gerçekleştirilecek olan etkinlik, Türkiyeli seks işçilerinin daha görünür ve güçlü bir hareketin özneleri olarak seslerini duyurmalarını sağlamayı amaçlıyor.
Etkinliğe Türkiye ve Malezya, Filipinler, İsveç, İngiltere, Çin gibi ülkelerden katılım gösterecek olan seks işçileri, akademisyenler, hukukçular ve insan hakları savunucuları ile birlikte seks işçiliği konusuna odaklanarak, çeşitli ülkelerdeki seks işçilerinin deneyimleri paylaşılacak ve olası çözüm önerileri tartışılacak.
Ankara: II. Trans Ağı Toplantısı
Pembe Hayat Derneği’nin çağrısı ile, Türkiye’nin birçok ilinden trans bireyler 4 Mart 2011 tarihinde Ankara’da buluşuyorlar. Trans bireylerin öz-örgütlenmeleri olan İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Kadın Kapısı, Voltrans ile diğer LGBT örgütlerinden trans bireylerin katılacağı ağ toplantısının moderasyonu feminist aktivist İlknur Üstün tarafından gerçekleştirilecek.
Sivil Toplumu Geliştirme Merkezi [STGM] tarafından desteklenen toplantı, 22 – 23 Kasım 2010’da gerçekleştirilen ilk toplantının devamı şeklinde olacak. İlk Trans Ağı Toplantısı’nda tartışılan cinsiyet kimliği ve ifadesi temelli sorun alanları ve talepler sonrası 2. Trans Ağı Toplantısı, muhtemel strateji önerilerine odaklanacak. Etkinlikleri alanda önemli çalışmalar yürüten İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı ve Kadın Kapısı da destekliyor. Sempozyum programına www.pembehayat.org adresinden ulaşılabilir.
İstanbul: Türkiye’de Yasaların Seks İşçilerine Etkileri ve Öneriler Raporu
İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkları Önleme Derneği ortaklığında ve İstanbul LGBTT Derneği iş birliğinde önemli bir proje yürütülüyor: Seks İşçilerinin ve Transgender Bireylerin İnsan Haklarının Güçlendirilmesi Projesi. Bu çalışma kapsamında hazırlanan “Seks İşçiliği ve Yasalar: Türkiye’de Yasaların Seks İşçilerine Etkileri ve Öneriler Raporu” bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyurulacak. Toplantı, 3 Mart Perşembe günü saat 15’te Taksim Hill Hotel’de.
3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü nedeni ile gerçekleştirilen tüm etkinliklere düşünce paylaşmak, öneri sunmak veya sorunlarını aktarmak isteyen herkes davetli.
(Yeşil Gazete)