Uncategorized

3 Mart 2014

0

Kırım fiili olarak Rus ordusunun kontrolünde
Rusya, Batı ülkelerinin geri çekilme çağrılarına karşın Kırım’daki askeri kontrolünü sıkılaştırdı. BBC’nin Sivastapol’da bulunan muhabiri Marc Lowen her ne kadar silah sıkılmamış olsa da Kırım’ın fiili olarak Rus ordusunun kontrolünde olduğunu belirtiyor. Haftasonu Ukrayna donanmasının başına yeni getirilen Tümgeneral Denys Berezovsky, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin emrine girdiğini açıklamıştı. Bu arada Rusya’nın G8 ortakları, Rusya’yı Ukrayna topraklarındaki askeri hareketliliği nedeniyle kınadı.Rusya hariç G8 ülkeleri, Haziran ayında Soçi’de yapılması planlanan G8 zirvesinin hazırlıklarını da askıya aldı.

Çin’deki saldırıda 29 kişi öldü 

Çin’in güneybatısındaki Kunmig kentinde bir tren istasyonunda meydana gelen bıçaklı saldırıda 29 kişi öldü, en az 130 kişi yaralandı. Çinli yetkililer, saldırıdan Şincanlı ayrılıkçıları sorumlu tutuyor. Şincan’da yaşayan birçok Uygur, baskı altında olduklarını, dini özgürlüklerinin ihlal edildiğini söylüyor ve özerklik istiyor.

Taliban Pakistan’da ateşkes ilan etti 

Pakistan Talibanı hükümetle barış görüşmelerini canlandırmak amacıyla bir aylık ateşkes ilan ettiklerini duyurdu.Örgütün sözcüsü Şahidullah Şahid , hükümetten taleplerini kabul etmelerini istedi. Taliban’ın talepleri arasında Amerikan insansız uçaklarının saldırılarının durması ve Şeriat ilan edilmesi var. Öte yandan bugün İslamabad’da bir intihar bombasının terör eylemi sonucu 11 kişi hayatını kaybetti.

Venezuela’da eylemler devam ediyor, hükümet BM’yle görüşecek

Venezuela’da üç hafta önce başlayan hükümet karşıtı gösteriler sürüyor. En az 18 kişinin öldüğü Caracas’taki eylemlere haftasonu yaklaşık 500 otomobil ve motosikletli de katıldı. Eylemciler, tutuklanan aktivistlere yönelik “işkence ve baskının” sona ermesi, tutukluların serbest bırakılması talebinde bulundu. Venezuela’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Jorge Valero, Dışişleri Bakanı Elias Jaua ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un salı günü bir araya gelerek, ülkedeki gelişmeleri görüşeceklerini açıkladı.

Oscar’da en iyi film ’12 Yıllık Esaret’

86. Oscar ödülleri sahiplerini buldu. Törende ’12 Yıllık Esaret’, yılın en iyi filmi seçilirken ‘Yerçekimi’ ise en iyi yönetmen dahil yedi ödüle layık görüldü. 12 Yıllık Esaret, film, en iyi yardımcı kadın oyuncu (Lupita Nyong’o ) ve en iyi senaryo uyarlaması (John Ridley) dallarında da ödül aldı.Filmin İngiliz yönetmeni Steve McQueen, ödülü ‘geçmişte kölelik ızdırabını çekmiş olan’ kişilerle ‘bugün hala köleliğe maruz kalan 21 milyon insana’ adadığını söyledi. En iyi kadın oyuncu ödülünü Woody Allen’ın yönettiği ‘Mavi Yasemin’ adlı filmle Cate Blanchett, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise ‘Dallas Buyers Club’ filmiyle Matthew McConaughey kazandı.

Sporcu Pistorius’un davası başlıyor
Kız arkadaşını öldürmekle suçlanan Güney Afrikalı ampute atlet Oscar Pistorius’un davası bugün başlıyor.Ünlü sporcunun 29 yaşındaki kız arkadaşı, manken Reeva Steemkamp 14 Şubat 2013’te çiftin Pretoria’daki evlerinde ölü bulunmuştu.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.