Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

28 Temmuz’da küresel limit aşılacak: 1.75 Dünyamız varmış gibi tüketiyoruz

0

Dünyanın bize sunduğu bir yıllık doğal kaynakları tükettiğimiz gün olarak bilinen Küresel Limit Aşım Günü, bu yıl 28 Temmuz olarak belirlendi.

Yani, Küresel Ayak İzi Ağı’nın (Global Footprint Network) verilerine göre, dünyamızın bize sunduğu bir yıllık doğal kaynakları, bu yıl 28 Temmuz itibariyle tüketmiş olacağız.

Bu tarih, 2021 yılındaki tarihin bir gün öncesi.

Bu günden itibaren, dünyanın yıl içinde yenilenebilme kapasitesinden fazlasını tüketmeye başlayacağız. Başka bir deyişle, geleceğimize borçlanacağız.

İnsanlık, dünyanın bir yılda ürettiği yenilebilir doğal kaynakları, yıl sonundan 156 gün önce tüketti.

Yarım yüzyıldır süregelen bu limit aşımı sonunda yıllık açıklarımız toplandığında, gezegenimize 19 yıllık ekolojik kaynak borçlandık.

Ekosistemlerin yenileyebileceğinden yüzde 75 daha fazla kaynak kullanıyoruz

Küresel Limit Aşım Günü, hesaplanmaya başlandığı 1970’lerden bu yana sadece 2020 yılında, pandemi kısıtlamalarının etkisiyle üç hafta ileri kaymıştı.

Ne var ki bu değişiklik kısa ömürlü oldu. Pandeminin ardından, iklim krizinin neden olduğu aşırı hava olayları ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile gelen kriz koşulları da doğal kaynakların geleceğimiz için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.

Son dönemde yaşanan bu krizlerin ardından toplumsal ve ekonomik iyileşme ancak ekolojik kaynakların verimli kullanımıyla mümkün. Oysa insanlık olarak ekosistemlerin yenileyebileceğinden yüzde 75 daha fazla doğal kaynak kullanıyor, yani 1.75 Dünyamız varmış gibi tüketiyoruz.

WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Türkiye  Genel Müdürü Aslı Pasinli konuyla ilgili şöyle diyor:

“Ülkemizde bir yandan kuraklık, öte yandan sellerle yoğun bir şekilde hissetmeye başladığımız iklim krizi, yetkililerin hızlı ve kararlı adımlar atmasını gerektiriyor.

Enerji üretiminin üçte ikisinin fosil yakıtlardan sağlandığı dikkate alındığında, enerji sektörünün karbonsuzlaştırılmasıyla sağlanacak kazanımlar hem kaynak kullanımı hem de sera gazı emisyonlarının azaltımı açısından hayati önem taşıyor.

Ülkemiz adına atılacak en etkili adımların başında elektrik üretiminde kömür başta olmak üzere fosil yakıtların terk edilerek yenilenebilir, temiz ve adil alternatiflere geçiş yer alıyor.

Küçük değişikliklerle Limit Aşım tarihini öteleyebiliriz

Yarım yüzyılı aşkın süredir dünyanın limitini aşarak tüketim yapmamız, küresel çapta biyolojik çeşitlik kaybına, atmosferde sera gazı artışına, gıda ve enerji krizlerine neden olurken sıcak dalgaları, kuraklık, aşırı hava olaylarının etkisiyle büyük orman yangınları, seller gibi afetlerle daha sık karşı karşıya kalıyoruz.

Hâlbuki gidişatı tersine çevirmek mümkün. Üstelik karar vericilerin işini kolaylaştıracak ekonomik faydalar da sunuyor.

Küresel Ayak İzi Ağı hesaplamalarına göre, alınabilecek en etkili önlemlerden biri otomobil kullanımını azaltmak. Otomobil kullanımı kaynaklı karbon ayak izi yüzde 50 azaltılıp, bu mesafenin üçte biri toplu taşıma, kalanı da yürüyerek veya bisikletle kat edilirse Dünya Limit Aşım Günü 13 gün ötelenebilir.

Tüm dünyada gıda israfı yarı yarıya azaltılırsa Limit Aşım Günü 13 gün daha ileri kaydırılabilir.

Aşırı sıcaklıklar ve buna bağlı artan orman yangınlarıyla mücadele ettiğimiz bu dönemde kaybettiğimiz ormanları geri kazanarak da bu gidişatı yavaşlatabiliriz. Tüm dünyada 350 milyon hektar orman alanı geri kazanılırsa bu tarihi 8 gün erteleyebiliriz. Bu da geri kazanılacak her 45 milyon hektar orman alanı ile, Limit Aşım tarihinin 1 gün ötelenebileceği anlamına geliyor.

İnsanlığın doğadan talep ettiği kaynakları yenilemek için 1.75 dünyalık biyolojik kapasiteye ihtiyaç var.
Ayak izimizin yüzde 60’ı karbon emisyonlarından kaynaklanıyor. İklim krizini durdurmak için karbon emisyonlarımızın 2050’den önce sıfırlanması gerekiyor.

Dünya Limit Aşım Günü’nü her yıl 6 gün geciktirebilirsek, 2050 yılından önce tek bir gezegenin kaynakları ile yetinebilir noktaya gelebiliriz. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) küresel ısınmayı 1,5ºC ile sınırlamaya yönelik hedefini tutturmak için ise limit aşım tarihini her yıl 10 gün ileri kaydırmamız yeterli.

You may also like

Comments

Comments are closed.