Uncategorized

28 Mayıs 2014

0

Serkisyan’dan yeni cumhurbaşkanına 2015 daveti

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Serkisyan bu yıl seçilecek Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanını, 2015’te gerçekleşecek Ermeni Soykırımı’nın 100. yılını anma etkinliklerine davet etti. Serkisyan 100. yıl anma etkinlikleri için hazırlıkları yürüten komitenin toplantısında yaptığı açıklamada, “Türkiye Cumhurbaşkanını 25 Nisan 2015’te Ermeni Soykırımı’nın çarpıcı kanıtlarıyla yüzleşmesi için resmen Ermenistan’a davet ediyorum” dedi.

Afhanistan’dan 10 bin asker kalacak

Gazetecilere konuşan üst düzey bir Amerikalı yetkili, 9 bin 800 Amerikan askerinin bu yıldan sonra da Afganistan’da kalacağını söyledi. Bu askerlerin Afgan ordusunu eğitmesi ve “terörle mücadele” amaçlı operasyonlara katılmaları bekleniyor. Haftasonu Afganistan’a giden Obama’nın Afganistan’daki ABD askerlerinin sayısının 2015 sonunda da yüzde 50 azaltılacağını, 2016 sonuna dek ise Irak’takine benzer bir süreç kapsamında 1000’den az bir sayıya ineceğini açıklayacağı sanılıyor.

Tayland’da 100 küsur siyasiye tutukalama emri

Tayland’da askeri darbe öncesi görevden alınan eski Başbakan Yingluck Şinawatra askeri yönetim tarafından tutuklandı. Yingluck ve ailesinin askeri birlikte tutulduğu belirtildi. Devrik Başbakan Yingluck, yolsuzluk soruşturması nedeniyle geçen hafta gözaltına alınmış ve ardından serbest bırakılmıştı. Yönetime el koyan ordunun yayınladığı tutuklama emri, Yingluck’ın yanı sıra 100’den fazla siyasi lideri de kapsıyor. Ülkede ordunun yönetime el koyması nedeniyle sıkıyönetim devam ederekn ABD ve Avrupa gelişmeleri kınadı. Adı sürekli askeri darbelerle anılan Tayland’da ordu 1932 yılından bu yana 12. kez yönetime el koydu.

NF, Avrupa’nın aşırı sağcılarını topluyor

Avrupa Parlemento’su seçimlerinden zaferle çıkan Ulusal Cephe’nin (NF) lideri Marine Le Pen, parlementoda temsil edilcek edilceke Avrupa’nın diğer aşırı sağ partileriyle bugün toplantı yapacak. Yunanistan’dan Altın Şafak, Macaristan’dan Jobbik ve Bulgaristan’dan Ataka’nın katılacağı toplantının gündeminde parlamentoda oluşturulacak bir blok olacağı tahmin ediliyor.

Çin’de hava kirliliğine çözüm: 6 milyon araba piyasadan kaldırılacak

Çin Hükümeti, ülkenin hhava kirliliği sorununa çözüm olması için yıl sonuna kadar karbon salınım strandartlarını karşılamayan altı milyon arabanın piyasadan kaldırılacağını duyurdu. Devletin haber ajansı Xinhua’nın aktardığına göre söz konusu arabaları ortadan kaldırmanın enerji tasarrufu gibi yeşil hedeflerini kolaylaştırması, sene sonunda sülfür doksitin yüzde ikisini, nitrojen dioksitin yüzde beşini azaltması planlanıyor. Yapılan araştırmalara göre, ülkedeki hava kirliliğinin yüzde 31.1’i arabalardan geliyor.

(BBC Türkçe/ Taraf/ Guardian/ Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.