KadınLGBTİ+ManşetTürkiye

25 Kasım eylemlerine katılan göçmen kadınlar sınırdışı edilmek isteniyor

0

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslarası Mücadele Günü için Taksim Tünel‘de yapılan eylemde gözaltına alınan 200 kadından ikisi, sınırdışı edlime tehlikesi ile karşı karşıya. 

Göçmen kadınlardan biri gözaltına alınırken baygınlık geçirip ezilme tehlikesi yaşamıştı. Birinin Türkiye’de oturum izni bulunurken diğerinin ise turist vizesi ile Türkiye’de olduğu aktarıldı.

25 Kasım Platformu, göç uzmanlarının durumu bugün değerlendireceğini belirtirken, bugün saat 12.00’de Karaköy‘deki Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi‘nde 25 Kasım’da yaşananlara ilişkin basın açıklaması düzenleneceğini duyurdu.

Beyoğlu Kaymakamlığı‘nın keyfi sebeplerle yasakladığı eyleme katılan kadınlar, Beyoğlu ve Haliç‘in pek çok sokağında polis ablukasına alınmış, saldırıya uğramış, darp edilerek gözaltına alınan 200’den fazla kadın gruplar halinde İstanbul’un farklı bölgelerinden sabah karşı serbest bırakılmıştı.

Şiddete karşı sokağa çıkan kadınlara polis şiddeti

Cuma günü Türkiye’nin her yerinde kadınlar, erkek şiddetine ses çıkarmak için sokaklardaydı.

Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Diyarbakır, Kocaeli, Antalya, Samsun, Muğla, Manisa ve pek çok kentte kadınlar engellemelere rağmen bir araya gelerek eylem yaptı. İstanbul’da, Ankara’da, Diyarbakır’da, Şırnak’ta Van’da Adana’da pek çok kadın gözaltına alındı.

Her tarafına polis konuşlandırılan Beyoğlu sokaklarında kadınlar farklı noktalarda ablukaya alınarak engellenmeye çalışıldı. Haliç köprüsüne pankart asan kadınlar “Jin Jiyan Azadi” sloganları attı. Gazeteciler de polis ablukasına alınarak görüntü almaları engellendi.

Kadıköy’de 116 kişi daha gözaltına alındı

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu‘nun çağrısıyla Kadıköy İskele Meydanı‘nda düzenlenen eylem de polis şiddetine sahne oldu.

Meydanın her yerini barikatlarla çeviren polis, ablukaya aldığı eyleme saldırdı. Silah kabzasıyla kadınların kafasına vuruldu, 116 kişi darp ve işkenceyle gözaltına aldı.

Fotoğraf: Zeynep Kuray

Fotoğraf: Zeynep Kuray

Saldırı ve gözaltıların ardından erkek şiddetiyle hayatını kaybeden kadınların aileleriyle birlikte başka bir yerde açıklama yapan Gülsüm Kav, “Alanda arkadaşlarımıza uygulanan şiddeti herkese duyuracağız. Ve bir gün Türkiye’de her alanda her gün maruz kaldığımız erkek şiddetinden polis şiddetinden kurtulduğumuz günü kendi ellerimizle, mücadelemizle yaratacağız. Bizi hiçbir baskı yıldırmaz ama bugün yaptıkları bir şeyi gösteriyor. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmenin bir sonucu da bu” dedi.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.