Uncategorized

23 Ocak 2014

0

2. Cenevre konferansı gerilimli başladı

Montreux’de gerçekleşen Suriye barış konferansının ilk günü, Beşer Esad’ın geleceği konusunda tarafların bölünmesiyle geçti. BM genel sekreteri Ban Ki-Moon, “asıl müzakerenin Cuma günü gerçekleşeceğini” belirterek,”önümüzde zor bir yol var ama yapılabilir ve yapılmalı” dedi. Gözlemciler, çözüm sürecine ilişkin olumlu işaretler vermediği ve BM Genel Sekreteri’nin de “başarız bir diplomasi” izlediği görüşünde.

Ukrayna’da protesto gösterilerinde polis şiddeti tırmanıyor: 2 ölü

Ülkede protesto hakkının kısıtlanmasının ardından artan gösterilerde pek çok yaralı var; gönüllü acil yardım servisi “Oleg Musiy”, en az iki kişinin mermi nedeniyle öldüğünü bildirdi. Ukrayna İçişleri bakanı, “ölüm nedenlerinin belli olmadığı, araştırdıklarını” açıkladı.

İngiltere polisi tazyikli su kullanma yetkisi istiyor

Emniyet müdürlüğü şefleri, İçişleri genel sekreteri Theresa May’den tazyikli su kullanmayı onaylamasını talep etti. Polis şefleri, “devam eden sokak protestolarını önleyici bir yöntem” olduğu için tazyikli suyun gerekli olduğunu iddia etti. Londra belediye başkanı Boris Johnson, tazyikli su konusunda istişare yapıldığını, yaz itibariyle kullanılmaya başlanacağını açıkladı.

Afrika sığınmacılar İsrail’den iltica hakkı istiyor

Sudan ve Eritra gibi ülkelerden kaçarak İsrail’e sığınan binlerce Afrikalı, Tel Aviv’de BM ofisi önünde protesto gösterisine devam ediyor. Sığınmacılar, İsrail’i 1951 Tarihli “BM Mülteci Sözleşmesi”nin sorumluluklarını yerine getirmemekle suçluyor. İsrail hükümeti, eylemcilerin “ekonomik mülteci” olduğunu iddia ederek, sınırdışı edilmeyeceklerini fakat mülteci kamına gönderecklerini açıkladı. İsrail’de 50 bin Afrikalı sığınmacı bulunuyor.

Japonya başbakanı: Asya’da askeri büyüme kısıtlanmalı

“Davos Ekonomik Forumu”nda konuşan Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Asya’da askeri genişlemenin sınırlanması gerektiğini söyledi. Komşu ülke Çin’le yaşanan sınır gerginliğine gönderme yapan Abe, Çin ve Japonya arasındaki ilişkileri 1. Dünya Savaşı’ndaki Almanya ve İngiltere ilişkilerine benzeterek, “Japonya bir daha asla savaşa girmemeye yemin etti. Dünya barışını umut etmeye devam edeceğiz” dedi.

Çin’de yolsuzluk skandalı

Çin’in üst düzey yöneticilerine uzanan yolsuzluk skandalı ortaya çıktı. Aralarında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in eşinin kardeşi, eski Başbakan Wen Jiabao´nun oğlu ve damadı ile yine eski Başbakanlardan Deng Şiaoping´in damadının da aralarında bulunduğu bir çok üst düzey yetkilinin offshore hesaplarıyla ilgili belgeler basına sızdırıldı. Haberi veren “The Guardian” gazetesinin internet sitesine Çin’de erişim engellendi.

Abu Dabi’de ‘Müslüman Kardeşler bağlantılı’ 30 kişiye hapis cezası

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de bir mahkeme, 20 Mısır ve 10 BAE vatandaşını, ulusal güvenlik bilgilerini çalma suçlamasıyla beş yıla kadar hapis cezasına çarptırdı. Uluslararası Af Örgütü, tutuklananların ifade ve örgütlenme özgürlüğünden faydalanan siyasi suçlular olduklarını, mahkemede işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını söylüyor.

Cüce gezegende su bulundu

Güneş Sistemi’ndeki Asteroit Kuşağı’nda yer alan Ceres adlı cüce gezegendenden uzayan yayılan buhar bulutları saptandı. Bilim insanları, bu durumun gezegende su olduğunun ilk kesin kanıtı olduğunu belirtti.

You may also like

Comments

Comments are closed.