22 barodan ortak açıklama: Demirtaş tahliye edilmeli

22 baro ortak açıklamasında AİHM'in kararına uyulmamasının nelere yol açacağını hatırlattı ve 'Bir hukuk devleti olmanın gereği olarak AİHM kararı derhal yerine getirilerek Selahattin Demirtaş tahliye edilmelidir' dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘nin (AİHM) geçen gün Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş‘ın serbest bırakılmasına ilişkin verdiği kararla ilgili 22 baro ortak bir açıklama yayınlayarak Demirtaş’ın tahliye edilmesini istedi.

‘İddiayla ilgili dava açılmadı’

Baroların yaptığı ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 Eylül 2019 tarihinde zaten Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi davasında suçlama olarak ileri sürülen 31 fezlekeden birini teşkil eden 6-8 Ekim 2014 olaylarını gerekçe göstererek, Demirtaş hakkında yeniden soruşturma başlatmış ve bu dosyadan da tutuklama kararı verilmiştir. Demirtaş’ın ikinci kez tutuklanmasının üzerinden 15 ay geçmesine rağmen hala bu iddia ile ilgili dava açılmadı.”

‘Serbest bırakılması gerektiği söylendi’

Açıklamada, AİHM’in Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerektiğini söylediği  hatırlatıldı:

Büyük Daire kararında özetle ‘Demirtaş’ın siyasi amaçlarla Sözleşme’ye aykırı bir şekilde tutuklandığı, Meclis içinde ve dışında yaptığı konuşmaların yargılamaya konu edilmesi nedeniyle ifade özgürlüğünün ve serbest seçim hakkının ihlal edildiği, 20 Eylül 2019 tarihli ikinci tutuklamanın da ilk tutukluluğun devamı niteliğinde ve Sözleşme’ye aykırı olduğu, derhal serbest bırakılması gerektiği belirtilmiştir.”

‘AİHM’in kararı yerine getirilmeli’

AİHM’in kararına uymamanın nelere mal olacağı hatırlatılan açıklamada Selahattin Demirtaş’ın tahliye edilmesi gerektiği vurgulandı:

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin çekince koymaksızın imzaladığımız 46. Maddesi’ne göre, Mahkeme’nin kararları tüm üye devletler için bağlayıcıdır. Yine Anayasa’nın 90. maddesine göre ulusal norm hiyerarşisinde Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelerde yer alan hükümlere üstünlük tanınmaktadır. AİHM kararlarının uygulanmamasının Konsey’den çıkarılmaya kadar giden sonuçlarının olduğu da unutulmamalıdır. Bu nedenle; Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri de dikkate alındığında, Anayasamızın 2. maddesinde belirtilen bir hukuk devleti olmanın gereği olarak AİHM kararı derhal yerine getirilerek Selahattin Demirtaş, tahliye edilmelidir.”

Ortak açıklamayı yapan barolar ise şöyle: Adana, Adıyaman, Ağrı, Ankara, Batman, Bingöl, Bitlis, Bursa, Diyarbakır, Antep, Hakkari, Hatay, İstanbul, İzmir, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Dersim, Urfa ve Van baroları.

AİHM’in kararı sonrası avukatları Demirtaş’ın tahliyesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı‘na başvuruda bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, kararla ilgili “Bizi bağlamaz” yorumunda demişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR