ManşetTürkiye

AİHM kararı sonrası Demirtaş için tahliye başvurusu yapıldı

0

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi‘nin (AİHM), Hakların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerekildiğine dair karar vermesinin ardından, avukatları Demirtaş’ın tahliyesi için başvuruda bulundu.

Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan başvuruda “Kobanê soruşturması”nda takipsizlik kararı verilmesini ve Demirtaş’ın tahliye edilmesi talep edildi.

‘AİHM kararları kesin ve bağlayıcı’

Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman yaptığı paylaşımda “AİHM Büyük Daire kararının kesin ve bağlayıcı olduğu vurgusu ile Sn. Demirtaş’ın tahliye edilmesi ve soruşturma dosyasında takipsizlik kararı verilmesi talebinde bulunulmuştur” ifadelerini kullandı.

Açıklamada “Demirtaş, HDP MYK’sınca atılan 2 twit üzerine meydana geldiği iddia edilen 6-8 Ekim olayları nedeniyle tutuklu. AİHM, tweetlerin ‘barışçıl protesto çağrısı’ olduğuna karar vermiştir. Demirtaş ve tutuklu HDP’lilerin tahliye edilmesi ve dosyada takipsizlik kararı verilmesi şart” ifadeleri yer aldı.

AİHM beş maddeden Türkiye’yi suçlu buldu

AİHM kararında Demirtaş’ın tutukluluğunun hukuki değil siyasi olduğunu belirterek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 18’inci maddesinin ihlal edildiğini belirtmişti.

Türkiye ayrıca Sözleşme’nin şu hükümlerini ihlal etmekten de mahkum edildi: 10. maddedeki ifade özgürlüğü; 5/1. ve 5/3. maddelerindeki özgürlük ve güvenlik hakkı; 5/4. maddesindeki tutuklamanın gerekçeye dayanması ve makul sürede yargılanma hakkı; 3/1. maddedeki seçme ve seçilme hakkı.

Erdoğan: Bizi bağlamaz

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sırasında AİHM kararını şu sözlerle değerlendirmişti:

AİHM terörle ilgili Türkiye’den giden her kararı onaylıyor. Daha kendi mahkemelerimizden bir karar çıkmadı. İç hukuk yolları tüketilmeden bu kararı alıyorlar. Türkiye aleyhine hareket ediliyor. Kendi adamlarını koruyorlar. Bu karar bizi bağlamaz.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.