ManşetKadınTürkiye

2021’de 339 kadın erkekler tarafından öldürüldü

0

2021’de en az 339 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Basına yansıyan bilgilere göre; 96 kadına tecavüz edildi. Erkekler 2021’de en az 793 kadına şiddet uygulanırken 772 kadın seks işçiliğine zorlandı.

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlerden oluşturduğu Erkek Şiddeti 2021 verilerine göre; erkekler 2021’de en az 793 kadına şiddet uyguladı, en az 34 çocuğu öldürdü, en az 208 çocuğu istismar etti, en az 424 kadını taciz etti, 772 kadını da seks işçiliğine zorladı.

bianet’ten Evrim Kepenek’in haberine göre; 2021’de aralarında transların da olduğu en az 213 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı. Erkekler, 2021’de, en az yedi kadını öldürmeye teşebbüs etti, 38 kadını öldürmekle veya şiddet uygulamakla tehdit etti. 2021’de aralarında transların da olduğu en az sekiz kadının ölümü basına “intihar”, “intihara sürüklenme” ve “şüpheli intihar” olarak yansıdı.

20 kadın koruma, uzaklaştırma kararı ve talebine rağmen öldürüldü

Basına yansıyan bilgilere göre erkekler, en az 20 kadını, “koruma”, “uzaklaştırma” kararı ve “talebine” rağmen öldürdü. 2021’de en az 10 kadın kendisine şiddet uygulayan ve cinsel saldırıda bulunan erkeklerden korunmak için meşru müdafaa hakkını kullandı.

Kaynak: bianet

Erkekler, cinayet sırasında kadınların yanında olan en az 20 erkeği öldürdü. Öldürülen kadınlardan 15’i ise göçmendi. Erkekler, 198 kadını ev içinde, 105 kadını, ofis, hastane, ormanlık alan, trafik, otopark gibi ev dışı alanlarda öldürdü. Erkeklerin, 36 kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Failler koca, sevgili, aile üyesi, akraba…

Kadınların yarısından fazlasını, kocası, nişanlısı gibi en yakınındaki erkekler öldürdü. 2021’de 209 kadını kocası, nişanlısı, eski kocası ve sevgilisi öldürdü. 31 kadını baba, oğul, torun, damat, gibi aile üyeleri öldürdü. Beş kadını damadı öldürdü. Üç kadını evine giren dokuz hırsız erkek, dokuz kadını dokuz arkadaşı, 23 kadını akrabası, iki kadını kocasının ortağı, bir kadını alışveriş yaptığı esnaf, 11 kadını komşusu 11 erkek öldürdü. Kadınları öldürenler arasında dört polis, iki korucu vardı. Erkekler, kadınların yarısını ateşli silahla öldürdü.

Kaynak: bianet

Kadınları öldürme ‘bahaneleri’

Erkekler, 58 kadını “ayrılmak istediği”, “evlenme teklifini kabul etmediği” için, 20 kadını “kıskançlık”, 26 kadını “istediği ile evlendirmedi, kızını vermedi, müziğin sesini kısmadığı, gürültü yapmak istemesine engel olmak istediği” için öldürdü.

Kaynak: bianet

Altı kadını gasp etmek için öldüren erkekler, dört kadını “namus” için öldürdüğünü iddia etti. Erkekler, beş kadını “ırkçı”, “nefret” saikiyle öldürürken, erkeklerin 220 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı.

Erkekler 96 kadına tecavüz etti

bianet’in verilerine göre erkekler 2021’de 96 kadına tecavüz etti. Erkeklerin tecavüz ettiği altı kadın zihinsel engelleydi. En az üç cinsel saldırı vakası kadınların hamile olduğunun anlaşılması ile açığa çıktı. Erkeklerin tecavüz ettiği üç kadın Özbekistan, biri Afganistan, biri Rusya, biri Azerbaycan yurttaşıydı. Beş kadına baba, dede gibi aile üyeleri, bir kadına staj yaptığı avukat, beş kadına yöneticisi erkek, altı kadına arkadaşı, bir kadına çalışanı, üç kadına şoför, dokuz kadına kocası, iki kadına akrabası erkekler, bir kadına terapist, bir kadına din görevlisi, bir kadına gardiyan erkekler, bir kadına damadı bir kadına da zabıta erkekler tecavüz etti. En az yedi vakada birden fazla fail vardı.

424 kadın taciz edildi

Erkekler, 2021’de en az 424 kadını taciz etti. En az sekiz taciz sistematik olarak gerçekleşti. Erkeklerin taciz ettiği kadınlar arasında göçmen kadınlar da vardı. Kadınları taciz eden 91 failin yakınlık derecesi basına yansımadı. Üç kadını siyasetçi erkekler, dört kadını komşusu, altı kadını yerel yöneticiler, 16 kadını patronu-yöneticisi erkek, dokuz kadını arkadaşı, beş kadını bar, park işletmecisi, dört kadını şoför, iki kadını yolcu, bir kadını kocası, altı kadını büyükelçilik çalışanı bir erkek taciz etti.

793 kadına şiddet uygulandı

Erkekler 2021’de en az 793 kadına şiddet uyguladı. Erkekler, 65 kadını “ağır olarak” yaraladı. Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan en az beşi transtı. Erkekler 31 kadına “uzaklaştırma” ve “koruma” kararlarını ihlal ederek şiddet uyguladı. En az 12 şiddet vakasında erkeklerin şiddeti sistematikti.

772 kadın seks işçiliğine zorlandı

Erkekler, 2021’de en az 772 kadını seks işçiliğine zorladı. Seks işçiliğine zorlanan kadınlar arasında 18 yaşının altındaki çocuklar da vardı. Seks işçiliğine zorlanan 359 kadın Türkiyeli, 413 kadın Türkiyeli değildi.

2021’de 34 çocuk öldürüldü

Verilere göre; erkekler 2021’de şiddet uyguladıkları kadınlara zarar vermek veya öç alma “bahanesiyle” en az 34 çocuğu öldürdü. Erkekler, 2021’de aralarında oğlan çocukların da olduğu 208 çocuğu istismar etti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.