DünyaEkonomiManşet

2020 yılı Yolsuzluk Algı Endeksi sonuçları açıklandı: Türkiye 86. sırada

0

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2020 yılı Yolsuzluk Algı Endeksi sonuçlarını yayınladı. Endekse göre Türkiye, 40 puanla 86. sırada yer aldı.

Uzmanların, sivil toplum örgütlerinin ve iş dünyası temsilcilerinin kamu kesimindeki yolsuzluğa dair algılarını yansıtan Yolsuzluk Algı Endeksi’ne göre Türkiye, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerle karşılaştırıldığında 28 üye ülkeden de düşük puan alarak Romanya’nın ardından sonuncu sıraya yerleşti.

Türkiye, OECD ülkeleri arasından sondan üçüncü

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında da Türkiye, sondan üçüncü sırada yer aldı.

2013 yılında Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkeler grubunda lider konumda bulunan Türkiye, 2020 yılında beşinciliğe düştü.

Türkiye, küresel sıralamada ise ekonomik, politik ve sosyal istikrarsızlığın fazla olduğu birçok ülkenin gerisinde kalarak 180 ülke içinde 86. sıraya yerleşti.

İlk sırada Danimarka ve Yeni Zelanda var

2020 Yolsuzluk Algı Endeksi’nde 88 puan alarak ilk sırayı Danimarka ve Yeni Zelanda paylaştı. Onların ardından 85 puan alan dört ülke İsveç, İsviçre, Finlandiya ve Singapur geldi.

Türkiye, 2012’den beri puan kaybediyor

Endeksin son sıralarında 14 puanla Suriye, 12 puanla Somali ve Güney Sudan yer aldı.

2012’den bu yana en çok puan kaybeden ülkeler arasında Saint Lucia (-15) ve Liberya’nın (-13) ardından 12 puan kaybeden Macaristan, Barbados ve Suriye geliyor. Bu ülkeleri 2012-2020 yıllarında dokuz puan kaybeden Güney Kıbrıs, Bahreyn, Cibuti ve Türkiye takip ediyor.

2012 yılından beri  puanı ve sırası hızlı bir şekilde düşen Türkiye’nin bu yıl bir puan fazla almasına rağmen son sekiz yıl içinde en çok gerileyen beş ülke arasındaki yerini değiştiremedi.

‘Ülke kaynaklarının korunması herkesin derdi olmalı’

Sonuçları değerlendiren Uluslararası Şeffaflık Örgütü Yönetim Kurulu üyesi ve Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı E. Oya Özarslan şunları söyledi:

Türkiye yolsuzlukla mücadele konusunda endişe verici durumunu koruyor. Temelli bir adım atmadığımız sürece de böyle olmaya devam edecektir. Küresel bir salgını yaşadığımız bu günlerde sağlık, eğitim gibi temel ihtiyaçlara gitmesi gereken ülke kaynaklarının korunması herkesin derdi olmalı.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.