TürkiyeManşet

‘Türkiye yolsuzluklarla mücadelede 180 ülke içinde 96’ıncı sıraya düştü’

0
Uluslararası Şeffaflık Örgütü, “2021 yılı Yolsuzluk Algı Endeksini yayımladı. Buna göre, Türkiye son 10 yılda en çok puan kaybeden ülkeler arasında yer alarak 38 puanla 180 ülke arasında 96’ıncı sıraya düştü.

Araştırma metodolojisine göre “0” puan en yüksek yolsuzluk algısına, “100” puan ise en düşük yolsuzluk algısına işaret ediyor. Uzmanların, sivil toplum örgütlerinin ve iş dünyası temsilcilerinin kamu kesimindeki yolsuzluğa dair algılarını yansıtan Yolsuzluk Algı Endeksi‘ndeki sıralama, uluslararası kurumların her ülke üzerine yürüttüğü araştırmalarla belirleniyor.

100’den fazla ülkede faaliyet gösteren örgüt, 1995’ten beri her yıl “Yolsuzluk Algı Endeksi” yayımlıyor.

2011 yılı endeksine dair dair hazırlanan raporda, tüm dünyada temel insan hakları ve özgürlük ihlallerinin endişe duyulacak seviyelere indiği ve bunun da yolsuzluğu arttırdığının altı çizildi.

BBC’nin aktardığına göre, sivil ve politik özgürlüklerin olduğu ülkelerde yolsuzluğun daha iyi kontrol altına alındığı kaydedilen raporda, dünya çapında otoriter rejimlerin demokrasilerin yerini almaya başlamasının yarattığı endişe de dile getirildi.

Endekse göre 131 ülke yolsuzluğa karşı 2021 yılında neredeyse hiçbir ilerleme kaydetmedi. 27 ülke ise son 10 yılda tarihi bir puan kaybı yaşadı. Bunlardan biri de Türkiye oldu.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, endeks sonuçlarının temel demokratik ilkelerin, hukuk devletinin ve medya özgürlüğünün yolsuzlukla mücadelede vazgeçilmez olduğunu gösterdiği vurgusu yaptı. Cezasızlık uygulamaları da  yolsuzluğun yaygınlaşmasına ve sıradanlaşmasına yol açıyor.

Ayrıca bütçe şeffaflığı ve kamu kaynaklarının kullanımına ilişkin hesap verilebilirlik konusunda temel ihlaller bulunuyor. Hem medya kuruluşlarına ve gazetecilere hem de sivil topluma yönelik baskı ve yıldırma politikaları da artmış durumda.

Öneriler kısmında da  yargı bağımsızlığı korunarak yolsuzlukla mücadelenin güçlenedirilmesi, kamu-özel işbirliği proje, ihale ve sözleşme süreçlerinin şeffaf ve açık yürütülmesi, projelerin kamu maliyesine oluşturduğu yükün toplumla paylaşılması yer aldı.

Türkiye, tüm AB üyelerinin gerisinde

2013’te Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkeleri arasında endekste ilk sırada olan Türkiye, 2021’de aynı grupta yedinciliğe indi. Avrupa Birliği üyesi ülkelerle karşılaştırıldığında ise 27 birliğe üye ülkeden de düşük puan alarak Bulgaristan‘ın ardından son sıraya yerleşti.

2020 ile kıyaslandığında ise iki puan kaybederek 10 sıra gerileyen Türkiye bu sıralamayla ekonomik, sosyal ve politik istikrarsızlığın yoğun olduğu, demokrasi ile yönetilmeyen birçok ülkenin arkasında kaldı.

Yolsuzluk Algı Endeksi’nde 88 puan alan Danimarka, Yeni Zelanda ve Finlandiya‘nın ardından ikinci sırayı 85 puanla Norveç, İsveç ve Singapur paylaştı. Sıralamanın sonunda ise 13 puanla Suriye, Somali ve 11 puanla Sudan yer aldı. 

Son 10 yıl içinde Türkiye’yle birlikte küresel olarak en çok puan kaybeden ülkeler ise Avustralya, Bosna Hersek, Botsvana, Kanada, Şili, Kıbrıs, Guatemala, Honduras, Macaristan, Lübnan, Liberya, Lüksemburg, Mali, Moğolistan, Nikaragua, Filipinler, Polonya, Saint Lucia, Güney Sudan, Suriye, ABD ve Venezuela.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.