ManşetYılbaşı

2012’nin ödül kazanan 10 açık kaynak yazılımı

0

Pcworld internet sitesinin yaptığı “Ödül sahibi 10 açık kaynak uygulama” derlemesini, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Onur Babacan‘ın notu ve çevirisiyle sunuyoruz.

***

Kaynak koduna serbestçe ulaşılabilen yazılımlara açık kaynak kodlu yazılımlar adı veriliyor. Kaynak koduna erişim sayesinde yazılımın bütün işleyişini teyit etmek, böylece mahremiyet ve güvenliği bozan zararlı bileşenler içermediğinden emin olmak, nasıl yazıldığını inceleyerek yöntem bilgisi edinmek, hatta kaynak koda doğrudan müdahele ederek yazılımın işleyişini değiştirmek veya başka kullanım amacında bir yazılıma dönüştürmek mümkün oluyor. Çoğunlukla kamuya açık ve katılımcı bir şekilde geliştirilen açık kaynak kodlu yazılımlar, (bazı lisanslara dayalı istisnalar dışında) herhangi bir amaç için değiştirme ve yeniden dağıtım haklarını herkese sunuyor. – Onur Babacan

***

Açık kaynak kodlu yazılım dünyası akla gelebilecek neredeyse her pahalı ticari yazılım paketine özgür alternatifler sunuyor, ama yadsınamaz ki bazı alternatifler diğerlerinden daha iyi.

Firefox, LibreOffice ve GIMP kalite ve istikrarıyla ünlü, iyi bilinen örneklerden sadece birkaçı ama aynı ünü hakeden diğer örnekleri de bulmak mümkün.

InfoWorld, açık kaynak türünün en iyi örneklerini takdir etmek amacıyla yıllık olarak verdiği “bossy” takma adlı altıncı “En İyi Açık Kaynak Kodlu Yazılım Ödülleri”nin (Best of Open Source Software Awards) kazananlarını 2012 yılı için açıkladı. Yedi kategoride 125 kazanan yazılımın arasında çeşitli açık kaynak kodlu iş ve masaüstü uygulamaları var. Listede birçok olağan şüphelinın yanında –Ubuntu Linux, WordPress ve LibreOffice birkaç tanesi-, daha az bilinen ilginç yazılım paketleri de bulunuyor.

Birçoğu ticari rakipleri kadar işlevsel ve kaliteli olan bu yazılımları kullanmayı göz önünde bulundurmak faydalı olabiliyor. Bilmenizin işinize yarayabileceği birkaç yazılım paketi şöyle:

1. Inkscape: Birçok yönden Adobe Illustrator’a benzeyen Inkscape, açık kaynaklı bir vektör grafik düzenleyicisi. Uygulama, düğüm noktalarını (node) kolayca düzenlemek, karmaşık yol (path) işlemleriniyapabilmek, bit eşlem imgeleri vektörlere dönüştürmek ve birçok diğer işlemi yapabilmek için tasarlanmış. Aynı zamanda PostScript, PNG ve SVG gibi formatlarda dışa aktarım mümkün.

2. Audacity: Audacity ses kaydetmek ve düzenlemek için kullanılan özgür, çok platformlu bir yazılım. Neredeyse bütün yaygın formatları açıp, değiştirip, kaydedebiliyor. Phaser, wah-wah, gürültü azaltma, equalizer gibi ses efekt ve işlemlerini uygulayabilmesinin yaninda, VST eklentilerini de destekleyerek daha ileri düzeyde işlemlere de olanak sağlıyor.

3. Plone: Plone, içerik yönetimi alanında, WordPress ve Movable Type’a InfoWorld’ün deyimiyle “endüstri kalitesinde güçlü” bir alternatif. Blog ve takvim yönetimi, kontrol paneli gibi standart özelliklerinin yanında, birçok eklentiyle işlevlerini genişletmek mümkün.

4. KeePass: KeePass, kullanıcısını şifre hatırlama derdinden kurtaran açık kaynaklı bir yazılım. Bütün farklı şifreleri hatırlamaya çalışmak yerine, hepsini KeePass’in en yüksek seviyede şifrelenmiş güvenli veritabanına kaydedip, sadece veritabanına erişmek için kullanılan ana şifreyi hatırlamak yeterli.

5. Gallery: Gallery, kendi sitenize fotoğraf yönetimi özelliklerini kolayca eklemenizi sağlayan ağ-tabanlı bir fotoğraf albümü düzenleyicisi. Sağladığı işlevlerin arasında yer-etiketleme (geotagging) ve toplu düzenleme desteği var.

6. Feng Office Avukatlık şirketleri, reklam ajansları gibi profesyonel hizmet işletmelerinde kendine yer bulan Feng Office, proje yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), faturalama ve finansman bileşenlerini bir araya getiren ağ-tabanlı bir yazılım paketi.

7. Magento: Magento, küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri için çözümler sunan bir e-ticaret platformu.

8. OpenEMR: Sağlık sektörü için geliştirilmiş olan OpenEMR bir hasta kayıt ve tıbbi uygulama yazılımı. Windows, Linux Mac OS X ve diğer işletim sistemlerinde çalışıyor.

9. GnuCash Açık kaynak kodlu yazılım severlerin zaten tanıdığı bir isim olan GnuCash, kişisel ve küçük ölçekli işletmelerde kullanım için bir muhasebe yazılımı. Banka hesaplarını, hisseleri, gelir ve giderleri takip etmeyi sağlıyor.

10. FrontAccounting FrontAccounting özel olarak küçük ölçekli işletmeleri hedef alan, kendi deyişleriyle “bütün ERP zinciri” için geliştirilmiş ağ-tabanlı bir yazılım paketi.

Yeşil Gazete için çeviren: Onur Babacan

(InfoWorld, Pcworld, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.