ManşetTarım-Gıda

Monsanto “açık kod tohuma” geçiyor!

0

Çokuluslu tohum ve zirai zehir tekeli Monsanto, tohumda “açık koda” geçme kararı aldıklarını açıkladı.

Şirketin AR-GE Departmanı’nın başında bulunan Dr. Robert T. Fraley tarafından açıklanan kararda “Tüm tohumlarımızın üretim süreciyle ilgili tüm bilgileri insanlığın hizmetine sunacağız” denildi.

Geçtiğimiz aylarda ABD başta olmak üzere bir çok ülkede alevlenen “GDO’lu tohumlarla üretilen gıdalar etiketlensin” tartışmalarının ardından şirketten gelen bu açıklama “Tohum ve ziraat tekelleri stratejilerini değiştirecek” iddialarını destekler nitelikte.

Fraley, “Özellikle çevreci gruplarda Monsanto firmasını adeta bir şeytan gibi gösterme gayreti var. Umuyoruz ki birazdan açıklayacağımız kararla birlikte, Monsanto’nun insanlığın ve dünyamızın geleceğini en ön plana koyan bir şirket olduğunu herkes anlayacak” cümleleriyle başladığı konuşmasına “Evet, 3o Ağustos 2013 tarihi itibariyle tüm tohumlarda açık kaynak koda geçiyoruz. Yani Monsanto’nun sahibi olduğu tüm tohumların nasıl üretildiği, içine hangi bakteri geninden ne kadar konduğu, tüm bunlar web sitemizde detaylı olarak yayınlanacak. Böylelikle isteyen kendi GDO’lu tohumunu evinde üretebilecek.” dedi.

Açık (kaynak) kod, özellikle bilgisayar sektöründe kullanılıyor ve üretilen “ürünün” tüm kodlarının (bilgilerinin) açık olarak sergilendiği programlar olarak biliniyor. Dolayısıyla açık kod programların içeriğini herkes görebiliyor, isteyen bu kodları geliştirerek kendi programını yaratabiliyor.

Linux tabanlı işletim sistemleri, açık kod uygulamalarının en çok bilinen ve ilk örneklerinden.

Monsanto’nun bu kararının etkileri oldukça geniş olacağa benzemekle birlikte, tam olarak ne anlama geldiğinin anlaşılması için zamana ihtiyaç var gibi görünüyor. Dünya Tohumlara Özgürlük Kolektifi’nden Mary Gurta, “Monsanto’nun bu açıklamasının tam olarak ne anlama geldiğini anlamak kolay değil. Fraley’in sözlerindeki ‘Biz hepimizin geleceği için çalışıyoruz’ vurgusu bunun stratejik bir hamle olabileceğini gösteriyor. GDO’lu tohumların kodlarının yayınlanması pratikte tam olarak ne anlama gelecek, göreceğiz. Ama bizim amacımız GDO’yu açık kod hale getirmekten çok GDO’lu tohumları tamamen ortadan kaldırmak” diyor.

Başka bir tohum ve zirai zehir devi Syngenta’nın yetkilileri ise açıklamaya mesafeli. “Monsanto yine şaşırttı” diyerek sözlerine başlayan şirket yetkilisi Richard Kory “Neler olacağını söylemek için henüz erken. Ama tahminimiz, Monsanto’nun GDO’yu açık kod haline getirerek araştırma ve geliştirme maliyetlerini ve haliyle karlılığını arttırmak istiyor oluşu. Düşünsenize, dünyanın dört bir tarafından binlerce çiftçinin tarlasında, ya da bir çok şehir bahçecisinin terasında GDO’lu tohum üreterek bununla ilgili gelişmeleri, deney sonuçlarını paylaştığını… Eğer olumlu sonuç doğurursa biz de geçeriz” diyor.

Öte yandan, tohumların açık koda geçeceği tarih olan 30 Ağustos’un özellikle seçildiği iddia ediliyor. Kuzey yarımkürede bu tarihten sadece 2 ay sonraki buğday ekimlerine kadar kimenin GDO’lu tohum üretemeyeceği ve böylece Monsanto’nun bir sene daha kar marjını yüksek tutacağı bildirilirken, aynı zamanda, Türkiye’ye girmek için uzun süredir lobi çalışmalarını devam ettiren ve bu konuda olumlu sonuçlar da almaya başlayan Monsanto’nun, Türkiye’de resmi makamlarca Zafer Bayramı olarak kutlanan bu tarihi seçerek hükümete jest yaptığı ileri sürülüyor.

(Monsanto, Yeşil Gazete)


Yaptığı şakayı kimse anlamayınca “şaka yaptım” diyen konumuna düşmek istemesek de, bunu söylememiz lazım: Bugün 2 Nisan, dün 1 Nisan’dı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.