Uncategorized

20 Şubat 2014

0

Ukrayna’da genelkurmay başkanı görevden alındı, muhalefet ve iktidar arasında ateşkes ilan edildi

Ukrayna’da protestocular ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda en az 26 kişi hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve başlıca muhalif liderler arasında varılan ateşkes anlaşmasına rağmen Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yönetim aleyhtarı güçlerle polis arasında çatışmalar devam ediyor. Yanukoviç, dün akşam Genelkurmay Başkanı Volodimr Zamana’yı görevden almış, güvenlik güçleri, dün “aşırılık yanlısı tehdidi” bastırmak için ülke genelinde bir “terörle mücadele” kampanyası başlattıklarını açıklamıştı.

Venezuela’da muhalefet lideri tutuklandı 

Venezuela’da iki haftadır süren gösterilerde şiddet olaylarını kışkırtmakla suçlanan muhalefet lideri yetkililere teslim oldu. Lopez, “Venezuela’nın uyanışı, hapishaneye gitmekten geçiyorsa buna değer” dedi. Ülkede Lopez’in tutuklanmasının ardından çatışmalar devam ediyor.Geçen hafta düzenlenen gösterilerde üç kişi ölmüştü.

Ekvador, Yasuni’den petrol çıkarılması için Çin’le görüşüyor

Amazonlardaki yerlilerin yaşadığı, dünyanın biyoçeşitlilik açısından en zengin bölgelerinden olan Yasuni doğa parkının altından petrol çıkarılması konuşuluyor. Ekvador Hükümeti’nin Çin’le, petrol karşılığında bir milyar dolarlık bir anlaşma konusunda müzakereleri devam ediyor. Yasuni doğa parkının korunması için doğa hakkı aktivistleri uzun zamandır mücadele ediyor.

Libya’da anayasa için şura üyeleri seçimi yapılıyor

Libya’da bugün 40 yıllık Kaddafi iktidarının ardından ilk kez yeni bir anayasayı hazırlayacak şura üyeleri için seçimler yapılıyor. Anayasayı hazırlayacak, 60 kişiden oluşacak şuraya girmek için 650 aday yarışıyor. Gözlemciler, çatışmaların dinmediği ülkeye anayasanın istikrar getireceğine şüpheyle bakıyor.

Washington’dan 80 isimden Obama’ya Erdoğan’la ilgili mektup 

Washington’ın tanınmış ve önde gelen 80 kadar ismi Başkan Obama’ya açık bir mektup yazarak, Başbakan Erdoğan’ın yönetim tarzına ve politikalarına karşı sessizliğini bozmasını talep etti. Obama’ya gönderilen 19 Şubat tarihli mektubu imzalayanlar arasında, Hillary Clinton’ın siyasi planlama direktörü Anne-Marie Slaughter ve Obama’ya yakınlığıyla bilinen Center for American Progress’deki Türkiye uzmanı Michael Werz gibi Demokrat isimlerin yanı sıra, George Bush’un Ortadoğu danışmanı Elliott Abrams veya yine muhafazakar kanada yakınlığıyla bilinen Demokrasileri Koruma Vakfı direktörü Clifford D. May gibi uzmanlar da bulunuyor.

Şam’ın kırsal kesiminde yardım geçişlerinin sağlanması için ateşkes yapıldı

Suriye’nin başkenti Şam’ın kırsal kesimindeki bazı bölgelerde muhalif silahlı gruplar ve rejim güçleri arasında, yardım geçişlerinin sağlanması için ateşkes yapıldı. 17 Şubat’ta varılan anlaşmanın ardından başkentin çevresindeki Babila, Muadamiye, Kudsiye, Beyt Sahm, Yalda, Barzeh ve Yermuk’ta silahlar sustu.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.