2. TKP için “garip” hamleler

İkinci bir Türkiye Komünist Partisi (TKP) kurulmaya çalışılmasının beri bu isim üzerinden ilginç bir mücadele yaşanıyor.

1920’de kurulan Mustafa Suphi’lerin TKP’sinin geleneğinden geldiklerini ifade eden “Suphi’den Bilen’e Gelenek Yaşıyor Girişimi”,  mevcut TKP’nin geleneği temsil etmediğini iddia ederek, TKP adıyla yeni bir parti kurmaya girişmişlerdi.

6 Şubat 2012 tarihinde İçişleri Bakanlığına “Türkiye Komünist Partisi” adıyla bir parti kurmak üzere gereken evrakları hazırlayıp ve başvurmuşlardı. Başvuranlar 1980 cuntası döneminde illegal TKP davasından yargılanan, mahkum edilen, sürgün cezasına çarptırılan eski TKP’lilerin de içinde bulunduğu bir gruptu.

Bu başvuru, mevcut TKP’nin yöneticilerinin müdahalesi sonucunda kabul edilmemiş ve ikinci bir TKP’nin yasal kuruluşu engellenmişti.

TKP yöneticileri, TKP kuruluşu için başvuru yapıldığı gün, kendi beyanlarına göre AK Parti adıyla bir parti kurmak için başvuru yapmışlardı. Bu başvuru reddedilmişti. Böylece aynı adla başka bir partinin kurulamayacağını İçişleri Bakanlığı’nca kabul edilmişti.

TKP’nin bu yasal hamlesine “Suphi’den Bilen’e Gelenek Yaşıyor Girişimi” ilginç bir şekilde yanıt verdiler. Önceden ikinci bir partinin hazırlıklarını tamamlayıp ve aynı gün “Toplumcu Kurtuluş Partisi” adıyla Bakanlığa başvurdular. Bakanlık, ertesi gün partinin kuruluşuna dair alındı belgesini teslim etti.

Alındı belgesi teslim edilen ve bu şekilde resmen 7 Şubat 2012 tarihinde kurulmuş bulunan Parti’nin Kurucular Kurulu da 15 Şubat 2012 tarihinde yaptığı toplantıda aldıkları ilk kararla, Parti tüzüğünün birinci maddesini değiştirdiler.

Kurucular Kurulu tarafından değiştirilen Tüzüğün birinci maddesi, Partinin adı Türkiye Komünist Partisi’dir. Kısaltılmış adı TKP’dir. Merkezi Ankara’dadır. Partinin amblemi, sarı hatla çevrelenmiş yuvarlak mavi zemin üstünde kırmızı orak çekiç, orak çekicin üstünde TKP yazısı ve altında sarı yıldızdır. Partinin marşı, ‘TKP Marşı’dırşeklinde belirlendi ve Kurucular Kurulunun onayı ile parti defterine işlendi.

Böylece “Suphi’den Bilen’e Gelenek Yaşıyor Girişimi” de parti ismini değiştirerek TKP’yi sahiplenmiş oldu.

Bu kararın Yargıtay Başsavcılığına iletilmesinden sonra, ilgili savcılar kanuni mevzuata göre belgeleri kabul etmek dışında yapacak bir şey kalmadığını, tüzük değişikliğinin gereken bütün yasal şartları yerine getirdiğini, bu nedenle sürecin yasal olarak işlemeye başladığını belirttiler.

Resmi evraklarda yapılan düzeltme ile birlikte, Türkiye Komünist Partisi adını ve TKP kısaltmasını kullanacak olan parti, Türkiye’nin mevcut 68. siyasi partisi olarak tescillendi ve Ankara’da kurulu bulunan genel merkezinde faaliyetlerine başladı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fernas’da maden işçileri kazandı:

53 gündür hakları için mücadele eden Fernas Madencilik işçileriyle işveren arasında anlaşma sağlandı: İşten çıkarılan işçiler geri dönecek, istemeyenlere tazminatları verilecek, ocak ayında zam.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

CHP’li Yavuzyılmaz: Sinop’ta dev maden ihalesinin adresi Cengiz Holding

Sinop'taki 3.5 milyarlık maden ihalesinin şartnamesinde firmanın bakır zenginleştirme tesisleri olması şartı var. Bu tesis, sadece Cengiz Holding'te bulunuyor.

108 milyon vatandaşın tüm kimlik bilgileri çalındı, BTK Google’dan yardım istedi

Verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verileri koruyamadığını kabul ederek Google’dan yardım istedi.

EN ÇOK OKUNANLAR