Uncategorized

2 Ocak 2014

0

Yunanistan AB dönem başkanlığını devraldı

Yunanistan AB dönem başkanlığını devraldı. Başbakan Antonis Samaras 2014’ün Yunanistan’ın kurtarma paketinden çıkacağı yıl olacağını söyledi. Ekonomik krizle boğuşan Atina devraldığı AB dönem başkanlığı için 50 milyon Euro bütçe ayırdı. Bu bütçe 27 üyeli AB başkanlığı için ayrılmış en düşük bütçe oldu.

Letonyalılar Euro’ya alışmaya çalışıyor

Letonya dünden itibaren euroyu, para birimi olarak benimseyerek Euro bölgesindeki 18. üye ülke oldu.

Japonya nüfusunda rekor düşüş

Japonya Sağlık Bakanlığı, ülke nüfusunun 2013 yılında 244 bin kişi azaldığını duyurdu. Bakanlık, tahminlere göre geçen yıl ülkede bir önceki yıla göre 6 bin az bebek doğduğunu açıkladı. Japonya nüfusundaki düşüş eğiliminin sürmesi durumda ülke, gelecek 50 yıl içerisinde nüfusunun üçte birini kaybedecek. Ülkede nüfusun dörtte biri 65 yaşından büyük kişilerden oluşuyor ve bu oranın 2060’a kadar yüzde 40’a ulaşması bekleniyor.

Colorado’da esrar kullanımı serbest

ABD’nin Colorado eyaletinde esrar satışı 1 Ocak’tan itibaren yasallaştı. Yasağın kaldırıldığı günün ‘Yeşil Çarşamba’ olarak anıldığı Colorado’da 30’a yakın dükkânın keyif amaçlı tüketilmek üzere esrar satışına başlaması bekleniyor. Ancak esrar kullanımı federal yasalara göre hala yasa dışı.

Lübnan’da radikal İslamcı lider tutuklandı

Lübnan’da geçen Kasım ayında İran Büyükelçiliğini hedef alan bombalı saldırıyı üstlenen radikal İslamcı örgüt Abdullah Azzam Tugayları’nın lideri Mecid el Mecid’in gözaltına alındığı bildiriliyor.

Filistin’in Çek büyükelçisi patlamada öldü

Filistin’in Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Cemal el Cemal, evinde meydana gelen bir patlama sonucu hayatını kaybetti.

Irak’ta 44 sünni milletvekili istifa etti

Irak’ta Sünni temsilcilerden milletvekili Ahmed el-Alvani’nin evine yapılan kanlı baskınla gözaltına alınması ve Şii Başbakan Maliki karşıtı Sünni protestonun Ramadi’deki en önemli kampının ortadan kaldırılması ülkede gerilimi arttırırken Ulusal Meclis’te 44 Sünni milletvekili istifasını sundu. İdam cezasına çarptırıldığı için yaklaşık bir yıldır Türkiye’de bulunan Irak’ın sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi de görevinden istifa etti.

Orta Afrika Cumhuriyeti için yardım çağrısı

BM Dünya Gıda Programı iç savaşın yaşandığı Orta Afrika Cumhuriyeti’ne yapılan yardımların artırılacağını, bu kapsamda 1 milyon 250 bin kişiye önümüzdeki 8 ay içinde gıda yardımında bulunacağını açıkladı. BM şiddet olaylarının devam ettiği Orta Afrika Cumhuriyeti’ne 5 Aralık’tan bu yana toplamda 237 bin kişiye yardım ulaştırdığını, bunlardan 174 binin çatışmaların merkezi konumunda olan başkent Bangui’de yer aldığını açıkladı.

Güney Sudan’da barış görüşmeleri başlayabilir

Güney Sudan’daki isyancıların lideri Riek Machar, kendisine bağlı güçlerin kilit önem taşıyan Bor’u ele geçirdiğini iddia etti ve artık barış görüşmeleri için masaya oturabileceğini bildirdi. Güney Sudan Cumhurbaşkanı Kiir, dün BBC’ye verdiği mülakatta Machar’la yönetimi paylaşmayı reddetmişti. Güney Sudan’da son iki haftadır süren çatışmalarda en az 1000 kişi öldü.

 (Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.