EnerjiManşet

2. İDK öncesi nükleer karşıtları Mersin EMO’da toplandı

0

Mersin NKP (Nükleer Karşıtı Platform) Bileşenleri ve bağımsız nükleer karşıtı aktivistler 24 Temmuz Perşembe günü Ankara’da yapılması planlanan 2. İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı öncesi 9 Temmuz Çarşamba akşamı EMO (Elektrik Mühendisleri Odası) Mersin Şubesi’nde toplandı.

16 çed...

Akkuyu Nükleer Güç Santrali ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) sürecini yakından takip eden Çevre Mühendisi Yılmaz Kilim‘in kolaylaştırıcılığını üstlendiği toplantıda İDK sürecinin Mersin halkı ve nükleer karşıtlarının Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili müdahil olabilecekleri son aşama olması nedeni ile NKP bileşenleri ve nükleer karşıtı aktivistlerin ÇED raporuna ilişkin itirazları görüşüldü.

14 çedİlk İDK toplantısı 1 Ekim 2013 tarihinde yapılmış. Komisyonun eleştirileri ve tespit edilen eksiklikler nedeniyle 1. İDK sonrasında ÇED sürecinin durdurulmasına karar verilmişti. DOKAY ÇED firması tarafından rapordaki eksikliklerin giderilmesi üzerine hazırlanan Revize ÇED Raporu ise 31 Mart 2014 tarihinde tekrar Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunuldu. 28 Haziran 2014 günü Bakanlık tarafından duyurusu yapılan Revize ÇED Raporu ise halkın görüşüne açıldı.

Revize ÇED Raporu hakkında hazırladığı sunumu katılımcılar ile paylaşan Yılmaz Kilim’in konuşmasının ardından toplantıya katılan NKP üyeleri kendi görüşlerini dile getirdiler.

Kilim:İkinci İDK Mersin halkı ve nükleer karşıtlarının müdahil olabilecekleri son aşama

İkinci İDK toplantısının Akkuyu Nükleer Güç Santrali açısından nasıl bir önem taşıdığı hakkındaki sorumuzu ise Çevre Mühendisi Yılmaz Kilim şu şekilde yanıtladı;

“Bu komisyon toplantının önemi  Mersin halkı ve nükleer karşıtlarının Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili müdahil olabilecekleri son aşama olması. Mersin halkı yıllardır nükleere karşı mücadele yürütüyor. Bugüne kadar yüzlerce eylem ve etkinlik yapıldı. Binlerce imza toplandı, ilgili kurumlara dilekçeler verildi, sesini duyurmaya çalıştı. Ama ÇED sürecine halkın katılımı toplantısında dikkate alınmadı. Çevre Düzeni Planına yapılan itirazlar yanıtsız kaldı. 1. İnceleme Değerlendirme Komisyonuna katılım talepleri görmezden gelindi. 2. İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu bu anlamda son aşama gibi görünüyor.

Nükleer karşıtı aktivistlerin sohbeti toplantı sonrasında da devam etti

Nükleer karşıtı aktivistlerin sohbeti toplantı sonrasında da devam etti

2. İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu eğer Raporu uygun bulursa sonraki aşamada Nihai ÇED Raporu yayınlanacak ve Rapora sadece yazılı görüş sunulabilecek. 10 gün gibi kısa bir sürede yine bizden binlerce sayfa Raporu değerlendirmemiz beklenecek”

İkinci İDK Toplantısı 24 Temmuz Perşembe günü Ankara’da 

Akkuyu Revize ÇED Raporu ile ilgili seksene yakın kurum ve kuruluş temsilcisinden oluşan İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu ikinci toplantısını 24 Temmuz Perşembe günü yapacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü binasında (Söğütözü Mahallesi 2179. Sokak No:5 Çankaya / Ankara) yapılacak toplantıda Komisyon Akkuyu Nükleer Güç santralinin kaderini belirleyecek bir karar alacak.

Haber ve Fotoğraflar: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.