ManşetTürkiye

2 bin yıllık baraj iklim değişikliğine ışık tutacak

0

Çorum’un Alaca ilçesinden bulunan antik Örükaya Barajı, M.S. 2’nci yüzyıldan bugüne kadar iklim ve bitki örtüsüne ışık tutacak.

Alaca ilçesine bağlı Örükaya köyünde bulunan ve şimdiye kadar mimari açıdan bir diğer örneğine rastlanılmamış, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile “Örükaya Arkeolojik Araştırma Projesi” kapsamında Çorum Valiliği, Çorum Müzesi Müdürlüğü ve Hitit Üniversitesi işbirliğinde Roma dönemine ait antik bendin gün yüzüne çıkarılması için başlatılan arkeolojik kazı çalışması tamamlandı.

Demir Çağı’nu takiben Orta Karadeniz Bölgesi’nde Helenistik kültürü benimsemiş yerel bir halk olan Mithradatlar’ın hakimiyet dönemi ve sonrasındaki Roma döneminin yönetsel süreçleri hakkında oldukça az arkeolojik veri bulunurken, Örükaya yerleşimi ve su bendinin tespiti bölgenin Demir Çağı, Helenistik ve Roma dönemleri hakkında önemli katkılar sağlayacak.

Alacahöyük, Şapinuva ve Hattuşa destinasyonları yeni bir ziyaret noktası olarak turizme kazandırılması hedeflenen antik bend ve yerleşimin ilerleyen yıllarda arkeopark olarak düzenlenmesi planlanıyor.

 

(Çorumhaber)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.