İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

2.500 akademisyenden ortak ses: Cihan Erdal’ı serbest bırakın!

0
Kanada’daki Carleton Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Cihan Erdal’ın, tez saha çalışmasını sürdürmek üzere İstanbul’da bulunduğu sırada, Kobani Operasyonu kapsamında gözaltı alınmasının ardından başlatılan Cihan Erdal’a Özgürlük (#freecihanerdal) imza kampanyasına iki haftalık bir sürede toplam 2 bin 500 akademisyen imza verdi.
 
Kampanyaya destek verenler arasında Enzo Traverso, Judith Butler, Etienne Balibar, Noam Chomsky, Silvia Federici, Toni Negri ve Wendy Brown gibi dünyaca ünlü birçok akademisyen bulunuyor.
 
Erdal’ın Avrupa’daki gençlik kültürleri üzerine doktora çalışmalarını yürüttüğü Carleton Üniversitesi, tutukluğun ilk gününden bu yana çok sayıda açıklama yaptı. Tez danışmanı Prof. Jackie Kennelly de hafta başında Kanada medyasına yaptığı açıklamada, öğrencisinin Türkiye’deki aktif politikanın içinde uzun yıllardır yer almadığını vurguladı ve akıbetinden endişeli olduğunu ifade etti.

Kanada’nın en büyük iki bursunu kazandı

Aralarında Kamu Çalışanları Ulusal Sendikası, Kanada Öğrenci Federasyonu, Kanada Antropoloji Topluluğu ve Kanada Sosyoloji Derneği gibi ülkedeki başlıca sendika ve derneklerin yer aldığı toplulukların ise iklim aktivisti, sosyolog Erdal’ın serbest bırakılması talebiyle hükümetlerine baskı yaptığı bildirildi. Cihan Erdal’a Özgürlük (#freecihanerdal) imza kampanyası devam ederken Erdal’ın ne zaman hâkim karşısına çıkarılacağı bilinmiyor.

Cihan Erdal, Kanada’nın en büyük araştırma bursu olan Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Konseyi Fonu ve Ontario Eyaleti Doktora Bursu’nu bu yıl aynı anda almaya hak kazanmış olan tek akademisyen.

İmza metninden:

Türkiye hükümetinden Cihan Erdal’ı serbest bırakmasını talep ediyoruz

Kanada hükümetinden bu sürecin takipçisi olmasını istiyoruz. Haksız ve yersiz bir suçlamaya dayanan bu tutuklama, sosyal bilimler alanında parlak ve genç bir araştırmacının geleceğini riske atıyor. Dünyanın dört bir yanındaki üniversiteleri ve yüksek öğretim kurumlarını Cihan Erdal’ı tam bir özgürlük içinde araştırmalarını sürdürebilmesi için desteklemeye çağırıyoruz.”

Ne olmuştu?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla başlatılan Kobani olaylarına ilişkin 7 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında 82 HDP’liyle birlikte akademisyenler; Cihan Erdal, Prof. Dr. Beyza Üstün ve Can Memiş de 25 Eylül Cuma günü gözaltına alındı. Kanada’da doktora öğrencisi olan Erdal, tez araştırması kapsamında İstanbul’daydı. Erdal, 2 Ekim Cuma günü kendisi gibi HDP’nin eski MYK üyelerinin de aralarında olduğu 17 kişiyle birlikte tutuklandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.