17 Şubat 2014

Tayland'da hükümet binası kuşatma altında! ... Ukrayna isyanında uzlaşı sinyalleri ... Nijerya'da radikal islami örgütten kanlı saldırı ... Mısır'da nüfus patlaması korkutuyor ... Güney Afrika'da bir "garip" yasadışı madencilik hikayesi ... Etiyopya Havayolları uçağı kaçırıldı

Tayland’da hükümet binası kuşatma altında!

Tayland’da hükümetin Bangkok’taki karargahı, protestocular tarafından kuşatma altına alındı. 10.000’den fazla gösterici tarafından kuşatılan karargaha giriş ve çıkışları engelleme tehdidinde bulunan eylemciler, başbakan Yingluck Shinawatra’nın istifasını talep ediyor. Polisin kısıtlı güç kullanımına rağmen son aylarda toplam 11 kişinin öldüğü protestolara, hükümetin çeltik üreticileri için vaat ettiği destekleri geciktirmesine tepkili olan çiftçiler de kısmen destek veriyor.

Ukrayna isyanında uzlaşı sinyalleri

Kiev’de Aralık sonundan beri devam eden hükümet karşıtı gösterilerde uzlaşı süreci başladı. Kiev’deki hükümet binasına yönelik barikatlarını pazar akşamı kaldıran ve yolu kısmen de olsa trafiğe açan protestoculara, 27 Aralık – 2 Şubat tarihleri arasındaki gösterilerle ilgili suç duyuruları ve soruşturmaların düşürüleceği sözü verildi. Cumhurbaşkanı Yanukovich’in salı günü yeni başbakan adayını meclise sunması bekleniyor.

Nijerya’da radikal islami örgütten kanlı saldırı

Nijerya’da şeriat devleti kurmak isteyen silahlı terör örgütü Boko Haram, Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletindeki Izghe köyüne saldırdı. Çoğu hristiyan olmak üzere en az 90 kişinin öldürüldüğü belirtilen saldırı, Boko Haram örgütü üyelerinin saklandığı ve yaşadığı bölgelere yönelik başlatılan hava saldırısının bir kaç gün ardından, Cumartesi gecesi gerçekleşti.

Mısır’da nüfus patlaması korkutuyor

“Tahrir Meydanı Devrimi”nin ardından askeri darbeler ve siyasi çalkantılarla boğuşan Mısır’da, 2010 yılı verilerine göre 2012’de 560.000 daha fazla bebek doğumu olduğu açıklandı. İşsizlik ve ekonomik sorunların da giderek ağırlaştığı ülkede, nüfus patlamasının orta ve uzun vadede sorunları çok daha ağır hale getireceği yorumları yapılıyor.

Güney Afrika’da bir “garip” yasadışı madencilik hikayesi

Güney Afrika’da yasadışı altın madenciliği yapan 11 kişi, kaldıkları göçükten polis tarafından kurtarıldı. Yasadışı maden çetesinin rakibi olan başka bir yasadışı madenci çetesi tarafından göçük altında bırakıldıkları tahmin edilen madenciler, rutin polis devriyesi tarafından fark edildi. Göçüğün altında 200’e yakın madenci olabileceği, ama bu kişilerin “hapis korkusu” nedeniyle göçükte saklanıyor olma ihtimalleri de konuşuluyor.

Etiyopya Havayolları uçağı kaçırıldı

Etiyopya Havayolları’nın Addis Ababa-Roma seferini yapan uçağı kaçırıldı. Cenevre’ye zorunlu iniş yapan uçaktaki korsanın, Cenevre Havaalanı’nda güvenlik güçlerince yakalandığı bildirildi. Yolcular ve mürettebatta herhangi bir yaralanma yok. Uçağın neden kaçırıldığı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

(Yeşil Gazete)

 

 

Durukan Dudu
Durukan Dudu

Ekoloji editörü, haberci.

Olduğundan yaşlı gösterir (Sakalı var, ondan). Blues’a aşık. İsveç’te Kırsal Kalkınma yüksek lisansının ardından TEMA ve Buğday gibi STK’larda çalıştı, bu süreç içinde Ormanevi Kolektifi’yle kırsala göçtü, bi’ ekoköy kurmaya çabalıyorlar. Çiftçilik, marangozluk ve ekolojik restorasyon denemelerinden kalan boş zamanlarında koordinatörlük, eğitmenlik, proje yönetimi falan yapıyor. Yaşlanıp emekli olunca bir şehre yerleşmeyi düşünüyor. Mektep, 136.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

[COP29] Birleşik Krallık 2035 hedefini açıkladı: Emisyonlarda yüzde 81 azaltım

Birleşik Krallık Başbakanı Steimer COP29'da ülkesinin karbon emisyonlarını yüzde 81 oranında azaltma yönünde iddialı hedefini açıkladı. İklim kampanyacıları memnun ama temkinli.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

Prof. Sarı’dan uyarı: Marmara Denizi’nde müsilaj geri döndü

Marmara Denizi'nde 10 metre derinlikten itibaren yeniden müsilaj oluşumu görülmeye başlandığını duyuran Prof. Mustafa Sarı, acilen etkin uygulanmayan Eylem Planı'nın hayata geçirilmesini istedi.

Muğla’da üç gün süren yangınların ardından: Bin hektara yakın alan kül oldu

Muğla'da 17 Ekim'de başlayan ve ancak 4. gün kontrol altına alınabilen yangında zeytinlikler, ormanlık ve tarım alanlarından oluşan yaklaşık bin hektarlık alan kül oldu.

EN ÇOK OKUNANLAR