EnerjiManşet

EMO: Filtreli de olsa zehir saçıyor

0

TMMOB, Elektrik Mühendisleri Odası, Samsun Şubesi, termik santrallere filtre takılmasıyla ilgili son günlerde yaşanan tartışmalar nedeniyle bir açıklama yayımlayarak, filtreli de olsa termik santrallerin zehir saçtığına dikkat çekti. Şube Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tarhan’ın yaptığı açıklamada, termik santraller ile en kirli, eski ve en pahalı enerji üretimi yapıldığı vurgulanarak, kapatılmaları halinde Türkiye’nin karanlıkta kalmayacağı kaydedildi.

EMO’nun açıklaması özetle şöyle:

Termik Santraller ile en kirli, en eski ve en pahalı enerji üretimi yapılmaktadır: Dünya yenilenebilir ve çevreci enerji kaynaklarının peşindeyken; nesli tükenmekte olan, dünyanın en pahalı elektrik enerjisini üreten, miladı dolmuş en sorunlu teknoloji olan termik santraller ülkemizin doğal güzelliklerini bozmak pahasına kurulmaktadır. 15 yıllığına alım garantisi verilen mevcut 18 santralin doğa ve insan üzerine yaptığı tahribatlar ortada olduğu halde, Türkiye’nin her tarafında kömüre dayalı yeni santraller kurulmak istenerek çevre katliamlarına devam edilmektedir.

Üstelik mevcut Soma ve Afşin santrallerinin en eski modellerle kurulduğu ve neredeyse hiç çalışmadığı halde, alım garantisini modeliyle “Elektriği üret ya da üretme 15 yıl boyunca halkın parasından ödeyeceğiz” garantisi verilmiştir.

Termik Santraller ihtiyaç değildir ve olmazsa karanlıkta kalırız algısı doğru değildir: EÜAŞ’ın verilerine göre Türkiye’nin 2035 yılına kadar yeni Elektrik Enerjisi üretimine ihtiyacı olmadığı, hatta TEİAŞ aylık raporlarında kurulu gücümüzün tüketim gücümüzden 2 kat daha fazla olduğu görülmektedir. Türkiye`nin kurulu gücü 91 bin MW`ı aşmış olup, tüketimde en yüksek talep, yaz aylarında 45 bin MW civarındadır. Türkiye`de kurulu güç fazlalığı açıkça  görülmektedir. Çevre mevzuatına aykırı filtresiz santrallerin kurulu güçleri 8 bin 500 MW civarındadır, yani bu güç devreden çıkartılsa dahi elektrik üretimi için yedek kapasitemiz yeterli olacaktır.

Kamuoyunda yaratılmak istenen, arıtma tesisi için üretime 10 gün ara verilirse karanlıkta kalınacağı algısı doğru değildir. Düşük kapasiteyle çalıştığı bilinirken bırakın ara vermeyi, yeterli arıtma tesisi olmayan santralleri planlı bir biçimde ünite ünite devreden çıkarmak, üretimlerini zaman içinde bütünüyle sonlandırmak da mümkündür.

Filtreli de olsa Termik Santraller zehir saçan canavarlardır: Önlem alınması gereken partikül maddeler, kükürtdioksit, azotoksitler gibi baş kirleticilerinin yanı sıra kömür santrallerinden çıkan kazan altı külleri depolama sahalarının ve uçan küllerin çevresel etkilerinin de halk sağlığı için izlenmesi gerekmektedir. Örneğin; Afşin Elbistan Santrali’nde 5,5 milyon MWh elektrik üretimi karşılığında 2,6 milyon ton kazan altı külü, 2,7 milyon ton da uçucu kül çıkarttığı MTA raporlarından hesaplanabilir ve buna 6,7 milyon ton karbondioksitin atmosfere salınmasını da eklerseniz sonuç elektrik üretimi mi yoksa çevre ve iklim felaketi mi olmaktadır?

Ülkemiz yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok zengin kaynaklara sahiptir. Bu kaynakların etkin ve yoğun biçimde kullanımı ile hem ekonomik hem de çevresel odaklı çok ciddi ve yaygın sorunlarımızın üstesinden gelinebilir. Ayrıca, elektrik enerjisinde talep artışı, özellikle sanayide enerji verimliliğinin sağlanması ve şebekede sistem kayıplarını önleyici yatırımların yapılmasıyla minimum düzeylerde tutulabilir.

Bu nedenlerle; kömür yakıtlı tüm santrallerin dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi kapatılması ve yapılması planlanan yenilerinin de inşa edilmemesi gerekmektedir. Termik santrallerin bırakın filtresiz olmasını, filtreli olsa bile bir zehir kaynağı olduğu bilimsel bir gerçektir. Maskeli de olsa maskesiz de katil katildir. “

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.