ManşetTürkiye

Operasyonu övmek serbest, eleştirmek yasak: HDP’lilere soruşturma, gazetecilere gözaltı

0

Suriye’ye başlatılan operasyona yönelik eleştirilerde bulunan kişiler hakkında işlemler yapılmaya başlandı. Aralarında HDP eş başkanları ve milletvekilleri, Birgün gazetesi internet sorumlusu Hakan Demir ve sosyal medya paylaşımı yapan 72 kişi yer alıyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan ile 27. dönem milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Leyla Güven ve Berdan Öztürk hakkında resen soruşturma başlatıldığı duyurdu.Soruşturma gerekçesi olarak Fırat’ın doğusuna yapılan operasyona ilişkin açıklaması nedeniyle ‘terör örgütü propagandası yapma’ ve ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılama’ gösterildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

09.10.2019 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ülkemizin sınır güvenliği ve bölge halkının huzuru için Suriye’de bulunan terör unsurlarına yönelik olarak başlatılan “Barış Pınarı Harekatı” ile ilgili olarak, HDP eş genel başkanları ve 27. dönem milletvekilleri Sezai Temelli ve Pervin Buldan tarafından 09.10.2019 tarihinde yapılan yazılı açıklama ile ilgili olarak adı geçen milletvekilleri hakkında terör örgütü propagandası yapma ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılama suçlarından, 09.10.2019 tarihinde HDP Genel Merkezinde aynı konu ile ilgili olarak HDP 27. dönem milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit tarafından ortak metin çerçevesinde yapılan basın açıklaması ile ilgili olarak, terör örgütü propagandası yapma, suçu ve suçluyu övme,Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılama suçlarından 27. dönem milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Leyla Güven, Berdan Öztürk, Sezai Temelli ve Pervin Buldan haklarında resen soruşturma başlatılmıştır.

 Buldan ve Temelli’den yazılı açıklama

Buldan ve Temelli 9 Ekim günü “Savaşa karşı Rojova’ya ses verelim” başlığıyla yaptığı açıklamada operasyonun “sınır içinde yaşayan halklara, demokrasi güçlerine ve onların dayanışma ruhuna karşı da başlatılan bir saldırı” olduğu söylenmişti. Açıklamada,  “Hukuki ve meşru olmayan bu savaşa karşı halkımızla ve Türkiye demokrasi güçleriyle en ufak bir tereddüt yaşamadan karşı duracağız” ifadeleri kullanılmıştı.

Birgün ve Diken’den gazeteciler gözaltında 

Birgün gazetesi internet sorumlusu Hakan Demir’in sabaha karşı ev baskınıyla gözaltına alındığı açıklandı. Birgün tarafından yapılan açıklamada “gözaltına alınma gerekçesinin internet sitesinde yer alan haberler olduğu tahmin ediliyor” denildi. Gözaltına alınan Demir’in, Vatan Emniyet‘te tutulduğu öğrenildi.

Öğle saatlerinde ise Diken sitesinin sorumlu yazı işleri müdürü Fatih Gökhan Diler gözaltına alındı. Diken’in Şişli’deki ofisine bugün öğle saatlerinde gelen polis, savcılığın talimatı olduğunu söyledi. Gözaltına alınma gerekçesi açıklanmayan Diler,  İstanbul Emniyet Müdürlüğü , Vatan Caddesi’ndeki yerleşkede ifadesi alındıktan sonra adliyeye sevk edildi.

Paylaşım yapan 78 kişiye soruşturma

Emniyet Genel Müdürlüğü ise yaptığı yazılı açıklamayla Fırat’ın doğusuna yapılan operasyona yönelik paylaşımları gerekçesiyle 78 kişi hakkında yasal işlem başlatıldığını duyurdu.

Açıklamada işlemlerin “Barış Pınarı Harekâtı üzerinden ülkemiz aleyhinde kara propaganda yaparak halkı kin ve nefrete tahrik eden, güvenlik güçlerimizin itibarını zedelemek maksadıyla kaynaksız ve yalan paylaşımlarda bulunan” kişilere yönelik olduğu söylendi; “Türk Polis Teşkilatı olarak suç ve suçlularla mücadelemizi her alanda sürdürdüğümüz gibi sanal ortamda da sürdürmeye devam edeceğiz” denildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı: Aleyhte paylaşım yapanlar için yasal işlem başlatılacak

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Suriye’nin kuzeyinde başlayan sınır ötesi harekat aleyhinde haber, yazılı ve görsel yayın yapanlar hakkında yasal işlem başlatılacağını duyurdu.  Başsavcılığın yaptığı yazılı açıklamasında, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerçekleştirmekte olduğu “Barış Pınarı Harekatı” üzerine, Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal barışını, iç huzurunu, birliğini ve güvenliğini hedef alan; bu amaca hizmet eder mahiyette, her türlü yönlendirici haber, yazılı ve görsel yayın, operasyonel amaçlı sosyal medya hesapları ile birlikte kişi ya da kişiler tarafından suç oluşturan eylemlere yönelik Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri uyarınca inceleme ve tespitler yapılmakta olup, yasal gereğine tevessül edilmektedir” ifadeleri yer aldı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.