16. İstanbul BienaliKültür-SanatManşet

16. İstanbul Bienali sona erdi

0

 İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 16. İstanbul Bienali 10 Kasım Pazar günü sona erdi. Nicolas Bourriaud küratörlüğünde, Yedinci Kıta teması altında gerçekleşen bienal, şehrin üç farklı noktasında 220’den fazla esere ev sahipliği yaptı.

14 Eylül’den itibaren ücretsiz olarak gezilebilen ve izleyicilerden yoğun ilgi gören 16. İstanbul Bienali’ni açık kaldığı sekiz hafta boyunca 451.000 kişi ziyaret etti.

Bu yılın teması yedinci kıta

Küratörlüğünü sanat dünyasının önde gelen isimlerinden akademisyen ve yazar Nicolas Bourriaud’nun üstlendiği Yedinci Kıta başlığını taşıyan bienal, günümüzün en acil konularından ekolojiyi farklı açılardan ele alan eserlere ev sahipliği yaptı. İnsanlığın sebep olduğu doğal veya kültürel atıklara antropoloji ve arkeolojinin araçlarıyla bakan güncel sanat çalışmalarına yer veren bienal, sanat ve ekoloji arasındaki ilişkiyi de tartışmaya açtı.

Popüler bilimde 3,4 milyon kilometrekare genişliğinde ve 7 milyon ton ağırlığındaki bir plastik yığınından meydana gelen kütleye “Yedinci Kıta” adı veriliyor. İnsan atıklarının okyanusun ortasında yeni bir kıtanın oluşumuna sebebiyet verdiği bu olay, 16. İstanbul Bienali için ekolojik sorunlar karşısında sanatın güncel durumunu pek çok sanatçı, düşünür, antropolog ve çevreci ile birlikte araştırmak için bir çıkış noktası oluşturdu.

 

Neler oldu?

  • Bienali 8 haftayı kapsayan 49 gün boyunca 3 farklı mekânda 451.000 ziyaretçi gezdi.

  • 3 farklı mekânda 25 ülkeden 56 sanatçının 220’nin üzerinde eseri sergilendi.

  • 36 sanatçının İstanbul için özel olarak ürettiği eserler, ilk kez sanatseverlerle buluştu.

  • Bienal süresince uluslararası sanat ve basın dünyasından 4000’e yakın müze direktörü, küratör, sanatçı, akademisyen, sanat tarihçisi, yazar, eleştirmen ve editör bienali ziyaret etti.

  • Sergilerin dışında 200’e yakın konuşma, performans, atölye, meditasyon etkinliği ve film gösterimi gerçekleştirildi.

  • Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 dilde yayımlanan ücretsiz çocuk kitabı 000 adet dağıtıldı.

  • Farklı alanlardan isimlerle yapılan röportajlar ve sergi izlenimlerinden oluşan Yedinci Kıta podcast serisinde 22 program yer aldı.

  • Bienal boyunca şehirde eşzamanlı olarak 150’nin üzerinde paralel etkinlik düzenlendi.

Üç farklı lokasyon

Yedinci Kıta başlığı altında bienal, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin Tophane’deki yeni binasının yanı sıra bienale daha önce de ev sahipliği yapmış olan Pera Müzesi ve Büyükada’da gerçekleşti.

Destekçileri protestolara sebep oldu

Bienal, etkinlikleri kadar fosil yakıt destekçilerine yönelik protestolar ile de gündeme geldi.  Sindirim programındaki “Benzin” oturumuna katılan Jale Karabekir ve Eymen Aktel  bir bildiri okuyarak  fosil yakıt sektöründen gelen sponsor ve destekçilerine yönelik eleştirileriyle dikkat çekti. Açıklamada “iklim krizi ve plastik atıklar temalı bir sanat etkinliğine fosil yakıt sektörü şirketlerinin destekçi olması, yeşil badana örneğidir” denildi.

350 Türkiye Bienal protestosu

Bienalin gerçekleştiği mekanlardan birisi olan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi önünde pankart açan 350 Türkiye aktivistleri de petrol şirketlerinin finansal destek vererek kendilerini aklamaya çalıştıklarını belirterek İKSV’yi özeleştiri yapmaya ve bir an önce bu hatasından dönmeye davet etti.

Benzer taleple Yokoluş İsyanı aktivistleri de Bienal önünde performatif bir eylem gerçekleştirdi. Vuvuzela ve davullar eşliğinde müzik yapılan eylemde gıda boyasıyla yapılmış “petrol” bina girişine döküldü ve performans temsili bir ölüm gerçekleştirilerek sonlandırıldı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.