Japonya’da 16 bin kişi “Fukushima’yı hatırlayın!” dedi

Nobel Ödüllü yazar Kenzaburo Oe: “Nükleer kazadan günümüze 3,5 yıl geçti fakat hala doğru bir durum değerlendirmesi yapılmış değil…”

Nükleer santrallerin tekrar açılmasını protesto eden 16 bin kişiFukushima’yı unutmayın” mesajını vermek için bir araya geldi .

Miting, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın Japonya’nın güneyindeki Sendai Nükleer Santrali ‘ndeki 2 reaktörünün tekrar çalıştırılması için değerlendirmeler yaptığı 5 günlük toplantıdan sonra 23 Eylül ‘de  Başbakan Şinzo Abe’nin resmi ikametgahının önünde gerçekleştirildi.

Mitingde konuşma yapan Nobel ödüllü Yazar Oe  Mart 2011  yaşanan Fukushima Daiichi Nükleer Santrali’nde yakıtçubuğu erimesiyle sonuçlanan kazadan sonraki uygulamalar için “Nükleer kazanın yaşandığı tarihten bugüne 3,5 yıl geçti fakat, hala doğru bir durum değerlendirmesi yapılmış değil dedi.

Japon Hükümeti, kazanın ardından çalıştırılmayan 48 reaktörden olan  Sendai Santrali’ndeki 2 reaktörü toplumun geniş bir kesimi güvenlik önlemlerinin yetersiz bulmasına ve faaliyete geçirilmesine itiraz etmesine rağmen tekrar  operasyona başlatmak  için bir süredir baskı yapıyor. En son yapılan kamuoyu araştırmasına göre Japonya nüfusunun %60’ı  bu santralin  tekrar faaliyete geçirilmesine karşı .

Oe”Hükümet yeterli güvenlik önlemleri bile alınmamışken Sendai Nükleer Santrali’ni bir an önce operasyona başlatma hazırlığı içerisinde” diyor .

 

untitled

 

16 bin kişi mitingin ardından şehir merkezine yürüyerek “Nükleer santale ihtiyacımız yok”diye haykırdı .

“Nükleer enerji bize hep ucuz enerji diye sunuldu” diyor protestoculardan Yoriko Yoshida “Fakat nükleer santralin bize neye patladığını, verdiği zararları, üstelik bir de verdiği zararların giderilmesi için yapılan harcamaları düşünürseniz hiç de ucuz bir enerji olmadığını anlarsınız” diyor.

Fukushima’nın temizliği milyarlarca dolarla yapılacak ve bu temizliğin tamamlanması 40 yıldan fazla sürecek . Tokyo Elektrik şirketi (TEPCO) halen daha Fukushima Daichi  Nükleer santralinde biriken radyoaktif atık su ile boğuşuyor ve yüksek orandaki radyoaktif su bozuk rekatörlerin arasından yeraltı suyuyla karışarak okyanusa akmaya devam ediyor .

 

Yeşil Gazete/Common Dreams

 

Pınar Demircan
Pınar Demircan
Lisansını iktisat ,yüksek lisansını ingilizce işletme, doktorasını sosyoloji alanında tamamlamış olan Bağımsız Araştırmacı Pınar Demircan iş yaşamına Japonca bilmesi vesilesiyle Japon şirketlerinin insan kaynakları ve kalite yönetimi alanında çalışarak başladı. Profesyonel iş yaşamı devam ederken Türkiye'de bir nükleer santral kurulmasının yeniden gündeme gelmesinin ardından Fukuşima Nükleer Felaketi üzerinden nükleer santrallerin gerçeklerinin öğrenilmesi için Japonya'daki sivil toplum örgütleri ve ağlarıyla bağlantıya geçti. 2014 yılında Yeşil Gazete yazarları arasına katılarak nükleer santraller ve enerji konusuna yazılarıyla katkı yapan Demircan nukleersiz. org koordinatörlüğünü de bu tarihten itibaren yürütüyor. Çok sayıda sivil toplum örgütüyle çalışmalar yürüten Demircan'ın yurt içi ve dışında katıldığı konferans, etkinlik ve atölyelerde iklim, enerji, çevre ve ekoloji konularında özellikle nükleer bağlamında paylaşımları bulunuyor. Çalışmalarını akademik alanda da sürdürmek için başladığı sosyoloji alanındaki doktorasını 2023 yılında tamamlayan Demircan'ın disiplinlerarası alanda çeşitli çeviri ve makaleleri bulunuyor. İletişim: [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

[İklim Masası] COP29 kararları zayıf: “Jeopolitik gelişmeler iklim eylemini yavaşlatıyor”

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen İklim Zirvesi’nde (tam adıyla 29....

EN ÇOK OKUNANLAR