EnerjiManşet

Japonya’da 16 bin kişi “Fukushima’yı hatırlayın!” dedi

0

Nobel Ödüllü yazar Kenzaburo Oe: “Nükleer kazadan günümüze 3,5 yıl geçti fakat hala doğru bir durum değerlendirmesi yapılmış değil…”

Nükleer santrallerin tekrar açılmasını protesto eden 16 bin kişiFukushima’yı unutmayın” mesajını vermek için bir araya geldi .

Miting, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın Japonya’nın güneyindeki Sendai Nükleer Santrali ‘ndeki 2 reaktörünün tekrar çalıştırılması için değerlendirmeler yaptığı 5 günlük toplantıdan sonra 23 Eylül ‘de  Başbakan Şinzo Abe’nin resmi ikametgahının önünde gerçekleştirildi.

Mitingde konuşma yapan Nobel ödüllü Yazar Oe  Mart 2011  yaşanan Fukushima Daiichi Nükleer Santrali’nde yakıtçubuğu erimesiyle sonuçlanan kazadan sonraki uygulamalar için “Nükleer kazanın yaşandığı tarihten bugüne 3,5 yıl geçti fakat, hala doğru bir durum değerlendirmesi yapılmış değil dedi.

Japon Hükümeti, kazanın ardından çalıştırılmayan 48 reaktörden olan  Sendai Santrali’ndeki 2 reaktörü toplumun geniş bir kesimi güvenlik önlemlerinin yetersiz bulmasına ve faaliyete geçirilmesine itiraz etmesine rağmen tekrar  operasyona başlatmak  için bir süredir baskı yapıyor. En son yapılan kamuoyu araştırmasına göre Japonya nüfusunun %60’ı  bu santralin  tekrar faaliyete geçirilmesine karşı .

Oe”Hükümet yeterli güvenlik önlemleri bile alınmamışken Sendai Nükleer Santrali’ni bir an önce operasyona başlatma hazırlığı içerisinde” diyor .

 

untitled

 

16 bin kişi mitingin ardından şehir merkezine yürüyerek “Nükleer santale ihtiyacımız yok”diye haykırdı .

“Nükleer enerji bize hep ucuz enerji diye sunuldu” diyor protestoculardan Yoriko Yoshida “Fakat nükleer santralin bize neye patladığını, verdiği zararları, üstelik bir de verdiği zararların giderilmesi için yapılan harcamaları düşünürseniz hiç de ucuz bir enerji olmadığını anlarsınız” diyor.

Fukushima’nın temizliği milyarlarca dolarla yapılacak ve bu temizliğin tamamlanması 40 yıldan fazla sürecek . Tokyo Elektrik şirketi (TEPCO) halen daha Fukushima Daichi  Nükleer santralinde biriken radyoaktif atık su ile boğuşuyor ve yüksek orandaki radyoaktif su bozuk rekatörlerin arasından yeraltı suyuyla karışarak okyanusa akmaya devam ediyor .

 

Yeşil Gazete/Common Dreams

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.