DünyaLGBTİ+Manşet

16 AB ülkesinden LGBTİ+’lara destek mektubu

0
AB parlamenterleri, geçen mart ayında Birlik topraklarını LGBTİ+ Özgürlük Alanı olarak ilan etmişti.

Avrupa Birliği’ne üye 16 ülke, cinsel kimlikleri nedeniyle ayrımcılığa maruz kalan azınlıklara dikkat çekerek, “Birliğin kalbi” olarak nitelendirdikleri temel haklara yönelik tehditlerden endişe duyduklarını ifade etti.

Belçika‘nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen iki günlük Avrupa Birliği (AB) Zirvesi öncesinde, aralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel‘in de bulunduğu 16 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, temel hakların tehdit altında olması ve cinsel kimlikleri nedeniyle azınlıkta olanların ayrımcılığa maruz kalmasından duydukları endişeyi dile getirdi.

Liderlerin, AB’deki mevkidaşları ile Birliğin farklı kurumlarının yöneticilerine yönelik olarak kaleme aldığı mektupta, “LGBTİ topluluğunun maruz kaldığı ayrımcılığa karşı mücadele etmeye ve onların temel haklarını savunmaya devam etmeliyiz” ifadeleri kullanıldı.

Kaleme alınan mektupta ayrıca, “Saygı ve hoşgörü Avrupa projesinin kalbidir” denilerek, “Avrupa’nın gelecek kuşaklarının, eşitlik ve saygının esas alındığı bir çevrede büyümeleri için çabalarımızı sürdürmeye kararlıyız” yazıldı.

Macaristan’a tepki

Söz konusu metin, 28 Haziran Uluslararası Lezbiyen Gay Biseksüel Trans Birey Onur Günü nedeniyle kaleme alındı. Cinsel kimlikleri sebebiyle azınlıkta olanların durumu AB Zirvesi’nin de gündem maddelerinden biri. Özellikle, Macaristan‘da parlamentodan onay alan çocuklara ve gençlere yönelik yayınlarda, heteroseksüellik dışındaki cinsel eğilimlerin de yer almasını yasaklayan tasarı Birlik içinde yoğun tartışmalara neden oluyor. Macaristan geçen yıl da eşcinsel çiftlerin evlat edinmesini yasaklamıştı. 

Mektuba Polonya, Macaristan, Slovakya, Çekya, Slovenya, Bulgaristan ve Romanya imza atmadı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.