ManşetSivil Toplum

15 Ekim’de Beşiktaş’ta trafiğin içinde beyaz bastonlar etkinliği

0

Beşiktaş Belediyesi, Görme Engelliler ile birlikte trafiğin için de biz de varız demek için, beyaz bastonlar ve göz bantları ile 15 Ekim 2014 Çarşamba günü, Beşiktaş Meydanında, saat 12:00’de buluşma etkinliği düzenliyor.

1 15 ekim posterGörme Engelliler’in, beyaz bastonları ile trafiğin içinde, trafiğin fotoğraflarını çekeceği etkinlikte İstanbul trafiği içerisinde, “beyaz baston” ile hareket etmenin zorluklarını, görme engellilerin yaşadıkları sıkıntıları ve güvenli yolların eksikliğini gösterme amacı güdülüyor. Etkinlik sırasında görme engeli bulunmayanlar da gözlerini kapatarak görme engellilerin rehberliğinde 4 yaya geçidinden geçerek görme engellileirn trafik içinde beyaz bastonlarımızla biz de varız demelerine destek verecek.

Ulusal Engelliler Veritabanı (ÖZVERİ) 2013 verilerine göre kayıtlı Türkiye’de 216.077 görme engelli yaşıyor. Trafiğin içinde Beyaz Bastonlar etkinliği ile ilgili Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, . Beyaz baston görme engelli için bir bağımsızlık ve güvenlik sembolüdür. Her koşulda görme engellilere rehberlik eden bir arkadaştır Beyaz Baston. Benim için bu günün asıl önemi, seçim sonrası ilk toplantımda da söylediğim gibi, “Çarşı’dan başlayarak Beşiktaş’ının her noktasını engelsiz hale getireceğiz. Bu günü beyaz bastonun yaygınlaştırılmasının yanında cadde ve sokaklarımdaki, binalarımızdaki fiziksel engellerin ortadan kaldırılması için eylem ve mücadele gününün başlangıcı olarak değerlendiriyorum” açıklamasını yaptı.

Etkinliğe katılacak sivil toplum kuruluşları arasında Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği, Sokak Bizim Derneği, Altı Nokta Körler Derneği, Bisikletliler Derneği, Trafik Kazalarını Önleme Derneği ve Beltaş Vakfı da bulunuyor.

15 Ekim Beyaz  Baston Günü

1921 yılında Bristol’lü fotoğrafçı James Biggis geçirdiği trafik çarpışması sonucu görme yeteneğini kaybeder, trafikte motorlu taşıtlardan kendini korumak için sürücülerin görebilmesi ve  fark edilebilmek için bastonunu beyaza boyar. Beyaz bastonun öyküsü böylece başlamış olur. Şubat 1931′ de Fransa’ da Guilly D’ herbemont adlı bir kişi ilk defa körlerin katıldığı ulusal beyaz baston hareketi olarak bir kampanya başlattı. Mayıs 1931′ de BBC Radyosu beyaz bastonun uluslararası düzeyde körleri temsil eden bir sembol olarak kabul edilmesini önerdi. 1931 yılında Uluslararası Lions kulübü ABD’ de körler arasında beyaz baston kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla ulusal bir program başlattı. Körlerin bastonla güven içinde seyahat hakkını öngören ilk yasal düzenleme ABD’ de 1930 yılında gerçekleştirildi. 6 Ekim 1964 yılında ABD Kongresi ve Senatosunun 753 sayılı ortak kararıyla devlet başkanına her yılın 15 Ekim gününü Beyaz Baston Güvenlik Günü olarak ilan etmesi konusunda yetki verdi. ABD Cumhurbaşkanı Lyndon B. Johnson bu karara dayanarak her 15 Ekim’ in tören ve etkinliklerle Beyaz baston güvenlik günü olarak kutlanması, beyaz bastonun önemi üzerinde durulması için bir genelge yayınladı.

Etkinlik Programı 15 Ekim 2014

8 beyaz bastonlar...

11.45 Beşiktaş İskele Meydanında Toplanma, göz bantları, bastonlar ve el afişlerinin dağıtılması

12.00 Görme engelliler ve gözü bantlı görenlerin eşleşmesi

12.15-12.30 Görme engellilerin rehberliğinde, gözü bantlı görenlerin trafik akışında karşıdan karşıya geçmesi, yol akışında birlikte trafiğin fotoğraflarını çekmeleri

12.30-13.00 Beşiktaş Çarşı Sinanpaşa Meydanı önünde toplanma ve Sayın Başkan Murat Hazinedar’ın basın açıklaması, deklarasyonun okunması

13.00-13.30  Çekim, röportaj ve basın bültenleri ile birlikte deklarasyonun dağıtılması ve etkinlik bitişi.

14.30 Ortaköy Kültür Merkezi “Trafiğin İçinde Beyaz Bastonlar “ paneli

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.