EnerjiGünün ManşetiManşet

12 şehre 450 yerli rüzgar türbini kurulacak YEKA ihalesi sonuçlandı

0

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, bin megavatlık Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini 3,48 dolar sent/kilovatsaat ile en düşük teklifi veren Siemens-Türkerler-Kalyon ortak girişim grubu kazandı.

1,5 milyon ton karbon emisyon azaltımı

Rüzgar YEKA ihalesini kazananı, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapacak. Bu projeyle kurulacak santrallerin işletmeye girmesiyle her yıl asgari 3 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1,1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanacak.

Aynı zamanda, kurulacak rüzgar tesisleri sayesinde yıllık ortalama 1,5 milyon ton karbon emisyon azaltımı sağlanacak.

İhaleye 8 konsorsiyumun katıldı

Enerji Bakanlığı’nın, Türkiye’de kurulu rüzgar enerjisi üretim kapasitesini yüzde 17 artıracak olan ve yatırım tutarı 1 milyar dolar olarak hesaplanan 1,000 megawatt (MW) gücünde rüzgar santrali kurulum ve türbin üretimi projesinin ihalesi bugün sonuçlandı. İhaleyi 30 tur süren tekliflerin ardından 3.48 dolar sent/KWH ile Siemens-Türkerler-Kalyon OGG kazandı. İhale kapsamında 1 milyar doların üzerinde yatırım yapacak.

YEKA ihalesi 8 konsorsiyumun katılımıyla başladı. Bakanlıkta yapılan ihalenin komisyon başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alparslan Bayraktar yaptı.

İhaleye, teklif veren 8 konsorsiyum Vestas (Danimarka) – Enerjisa, General Electric (GE- Amerika) – Fina Enerji, – Goldwind (Çin) – Akfen Holding – Beyçelik Gestamp Yenilenebilir Enerji, Siemens (Almanya) – Türkerler- Kalyon, Enercon (Almanya) – Polat Enerji – Limak Enerji, Nordex (Almanya) – İklim Elektrik Yatırım – MKS Marmara – Zorlu Enerji, MingYang (Çin)  ve İlk İnşaat, Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri (Almanya) – IC İçtaş Enerji şirketleri oldu.

İhalede yarışan firma sayısı 8’den 2’ye indi. Bir yanda Çinli Mingyang konsorsiyumu diğer tarafta Alman Siemens konsorsiyumu yer aldı.

30’uncu tura başlarken en düşük teklif 3,49 dolar sent/KWS ile Siemens’e ait oldu. Mingyang yeni tura başlarken mola istedi. 30’uncu tur başladığında Mingyang ihaleden çekildi. Böylece ihaleyi  Alman Siemens – Türkerler – Kalyon konsorsiyumu kazandı.

300-450 yerli rüzgar türbini

İhaleyi kazanan konsorsiyum, yüzde 65 yerlilik oranını tutturmak kaydıyla 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyeti olan bir rüzgar türbin fabrikası kuracak.

Fabrikada her biri en az 2,3 megavat gücünde olmak üzere, 300 ila 450 yerli rüzgar türbini üretilecek. Konsorsiyum, kanat, jeneratör tasarımı, malzeme teknolojileri ve üretim teknikleri, yazılım ve yenilikçi dişli kutusu alanlarından en az üçünde toplam 5 alanda 10 yıl boyunca Ar-Ge çalışması yapacak.

Söz konusu Ar-Ge çalışmaları için her yıl 5 milyon dolarlık bütçe ayrılırken, yüzde 80’i yerli mühendislerden oluşan 50 teknik personel ile Ar-Ge faaliyetleri yürütülecek.

Fabrikanın kurulum süresi, sözleşme imzalama tarihinden itibaren 21 ay olarak belirlenirken, projenin lisans süresi 30 yıl olacak.

Proje Kayseri, Niğde, Sivas, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Bilecik, Kütahya ve Eskişehir illerinde uygulanacak

 

(Gazete Duvar, NTV)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.