Uncategorized

11 Ağustos-17 Ağustos

0

Amerika IŞİD militanlarına hava saldırısında bulundu. Sinjar Dağı’nı kuşatma altına alan IŞİD militanlarına karşı savaşan Irak kuvvetlerine destek olmak için Amerika hava saldırısında bulundu. Din ve mezhep olarak azınlıkta olan insanlar bölgeden kaçıyorlar. Barack Obama saldırıya soykırımı önlemek için onay verdiğini söylerken Amerika’nın bir savaşa daha çekilmeyeceğine yemin etti.

Irak’ta Maliki yerine Haydar al-Abadi başbakan olarak aday gösterildi. Ulusal birlik şansını arttıracağı umuduyla bu adaylık Amerika, İran ve Irak’taki pek çok politik örgütçe onaylandı.

Fransa IŞİD’e karşı savaşan Kürt Peşmergelere silah göndereceğini açıkladı. Böylelikle Fransa Amerika hariç Kürtlere silah göndererek destek olan tek Batı ülkesi oldu.

Suriye’de İslam Devleti savaşçıları Halep’te bir kaç kasaba ve köyün kontrolünü ele geçirdi.

Libya’da isyancı militanlar arası çatışma devam ediyor. Başkent Trablus’ta Emniyet Müdürü suikasta uğradı. Libya parlamentosunda yabancı ülkelerin müdahale etmesini sağlamak için sembolik bir oylama yapıldı

Gazze’de ateşkes ilan edildi. Kahire’de Mısırlı arabulucular İsrail ve Filistin arasındaki iletişimi sağladı.

Hüsnü Mübarek protestocuları öldürme emrini verdiği nedeniyle tekrar mahkemeye çıkarıldı. Mısır’daki 2011 Arap Baharı esnasında başkan olan Mübarek devrildiğinden beri ilk defa konuşarak Mısır’da düzeni sağlamak için gücünü kullandığını savundu.

Dünya Sağlık Örgütü Batı Afrika’da Ebola krizini uluslararası olağanüstü hal ilan etti. Gine, Sierra Leone, Liberya ve Nijerya’da binden fazla kişi öldü. Dünya Sağlık Örgütü virüsün Doğu Afrika’ya, özellikle Kenya’ya yayılabileceği uyarısında bulundu.

Rusya doğu Ukrayna’daki insanlık krizine yardım iddiasıyla tır gönderdi. Ukrayna Rusya yanlısı isyancılara silah taşındığından şüphelendiği tırları durdurmakla tehdit etti. NATO 45,000 Rus askerinin sınırda konuşlandığı uyarısında bulundu.

İspanya Fas’tan geçen yasadışı mülteci sayısında ani artış raporladı. 1,200’den fazla Afrikalı göçmen iki günde Akdeniz’i geçtiler. İspanyol medyasının Fas sahil güvenlik güçlerinin sahil geçişlerini denetlemediği iddiasını yetkililer reddettiler.

Güney-Doğu Asyalı dışişleri bakanları, Çin ve Amerikalı dışişleri bakanlarıyla Myanmar’da yaptıkları bölge toplantısında Güney Çin Denizi’ndeki bölge ihtilafını çözemedi. Filipinlerin konuyu Birleşmiş Milletler’e taşıma önerisini Çin reddetti.

Avusturalya hükümeti Büyük Bariyer Resifi’nin geleceğiyle ilgili belirsiz tahminler raporladı. Dünyanın en büyük mercan yapısını koruma çabalarına karşılık iklim değişikliğinin en büyük tehdit olduğu belirtilerek, gelecek yıllarda resif için etki alanı çok geniş sonuçlarının olabileceği raporlandı. (ÖK)

You may also like

Comments

Comments are closed.