ManşetTürkiye

Baraj kapakları habersiz açıldı, piknik yapan vatandaşlar sular altında kaldı

0

Siirt’in Botan Çayı üzerinde yer alan Alkumru ve Kirazlık barajlarının kapaklarının açılması sonucu, bölgede piknik yapan yurttaşlar, sel sularına gömüldü. Sabah saatlerinde, suya kapılan 6 kişiden 5’inin cesedine ulaşıldı. Felakette hayatını kaybedenler: Osman Parlaküşer, kızları Seval (5) ve Betül (8) ile Fikret Tente ve Ahmet Tente olarak belirlendi.

baraj-kapaklari-acildi-piknikciler-sular-altinda-kaldi2d5dc41b0877eb28f49a

Siirt’te Limak Yatırım tarafından, Botan Çayı üzerinde inşa edilen Alkumru Barajı ve Kirazlık Hidroelektrik Santrali’nin kapaklarının saat 15.30 sıralarında açılması üzerine Pazar günü olması itibariyle bölgeye pikniğe giden yurttaşlar sel sularının arasına gömüldü.Alınan bilgilere göre, Kayaboğazı köyü yakınlarındaki Celik mevkinde piknik yapan yurttaşlar, herhangi bir uyarıda bulunulmadan açılan baraj ve HES santrali kapaklarından dökülen suların altında kaldı.Net sayı bilinmemekle birlikte görgü tanıklarının anlatımlarına göre; bölgede piknik yapan aralarında çocukların da bulunduğu 30’un üzerinde yurttaş, aniden yükselen sulara kapıldı. Azgın su dalgalarının içinde 45 dakika boyunca yardım bekleyen yurttaşlara ancak 1,5 saat sonra yardım ekiplerinin ulaştırıldığı belirtildi.Sulara kapılan yurttaşlardan şu ana kadar sadece 8 yurttaş bindirildikleri ambulanslarla Siirt Devlet Hastanesi’ne getirildi. Boğulma tanısıyla hastaneye getirilen yurttaşlara yolda müdahalede bulunulurken hayati tehlikelerinin olmadığı belirtiliyor.Hastanede tedavi altına alınan yaralılarından isimleri öğrenilen altısının isimleri şöyle: Zeynep Tente, Sabriye Tente, Doğan Güleç, Yunus Emre Göktaş, Emine Kunduracıoğlu, Nurcan Olgun.Siirt Vali Yardımcısı Mustafa Pala, “Saat 18.00 sıralarında baraj gölünde biriken sular kapaklardan taşmış. Yasak olan bölgede piknikçiler varmış. Siren ve alarmlar çalmış. Ancak piknikçilerden sulara kapılan 4 kişi ekipler tarafından kurtarıldı” dedi.Bu arada Alkumru Barajı’nda taşkın nedeniyle sulara kapılan başka kişiler olabileceği ihtimaline karşı Botan Çayı’nın bu kesiminde arama yapıldığı belirtildi.Olayın duyulmasının ardından ise binlerce yurttaş yaralıların getirildiği Siirt Devlet Hastanesi önüne akın ederek, durumları hakkında bilgi almaya çalıştı. Siirt Belediye Eş Başkanı Belkize Beştaş Epözdemir de hastane önüne gelenler arasında yer aldı. Diğer Eş Başkan Tuncer Bakırhan ise facianın yaşandığı bölgeye gitmek üzere yola çıktı.

Arama kurtarma çalışmaları devam ediy0r

Kapaklarının açılması sonucu sulara gömülen piknikçileri arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Siirt İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) görevlileri, ellerine saat 19.45 itibariyle ulaşan bilgilere göre sulara gömülen yurttaşlardan 6’sı kurtarıldı.AFAD görevlileri, 30’un üzerinde yurttaşın sulara kapıldığını açıkladı. Olayın haber alınması sonrası uzman ekiplerin bölgeye intikal ettirildiğini belirten görevliler, sonrasında gönüllü ekiplerin de arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere bölgeye gittiğini paylaştı. Öte yandan havanın kararması üzerine kurtarma çalışmalarının zorlaştığı öğrenildi. (DİHA)

“Vatandaş uyarı sesi yoktu diyor”

Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan da şöyle konuştu: “30 kilometrelik bir alan. Uzun bir alan Botan Çayı. Pazar günü piknik yapıyor vatandaşlar. 6 vatandaşımızın kayıp olduğu kesin. Kriz masası oluşturduk, gelen bilgileri burada değerlendiriyoruz. Barajdaki uyarı mekanizmanın yetersiz olduğunu ya da dar bir bölgeye hitap ettiğini söyleyebilirim. İnsanların olduğu bir yerde baraj kapakları neden açılır? Bunu bilemiyorum. Çok ciddi bir ihmal olduğunu düşünüyorum. Baraj kapakları ile ilgili konuda bir şey söyleyemem. Benim bildiğim vatandaşı uyaran bir sistemin olmadığıdır. Vatandaşlar arasında çok farklı bilgiler var. Net olarak bir bilgi veremiyorum. Orada piknik yapan insanlar uyarı sesi duymadıklarını söylediler. Olayın meydana geldiği yer belediye mücavir alanları içerisinde değil. Bizimle alakalı bir durum değil. Bizimle alakalı olan durum şu; Bakan, başbakan, milletvekili olanlara sormak lazım; piknik yapılacak bir yer yok. Bunun sorumluları da bellidir” dedi.Tuncer Bakırhan twitter’den yaptığı açıklamada “Değerli Siirt halkımız acımız çok büyük ve gittikçe üzüntümüz artıyor. Siz değerli vatandaşlarımızdan ricam, el birliğiyle kayıp olan vatandaşlarımızın tespit ve bulunmasına el birliğiyle yardımcı ve sağduyulu olmanızdır. Tekrardan başımız sağ olsun. Ekiplerimizin de desteğiyle Botan Çayı’nda arama kurtarma çalışmaları bu saat itibariyle devam ediyor” dedi.

(Ajanslar / Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.