Uncategorized

10 Ocak 2014

0

Kenya Ordusundan Operasyon

Kenya ordusuna ait uçaklar, Etiyopya sınırında bulunan Garbarahey köyünü bombaladı. Kenyalı yetkililer vurulan yerin köktendinci El Şebab örgütüne ait bir kamp olduğunu ve El Şebab liderleri dahil 30 militanın öldürüldüğünü söylerken, yerel kaynaklar ölü sayısının 10 civarında olduğunu ve bölgede büyük yıkım olduğunu ifade etti.

 

Nijerya’da Boko Haram’la Çatışma

Ülkenin Güneydoğusunda köktendinci Boko Haram militanlarıyla Nijerya ordusu arasında çıkan çatışmalarda, Nijerya ordusundan yapılan açıklamaya göre, 38 militan öldürüldü.

 

Suriye’de Şiddet Sürüyor

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre ülkenin Humus kentinde Esad rejimi askerleri tarafından sıkıştırılan 45 isyancı öldürüldü. Suriye devlet televizyonu ise isyancıların Humus içine sızmaya çalışırken öldürüldüğünü söyledi. Rejime bağlı güçlerin kayıplarıyla ilgili bilgi verilmedi.

 

Bağdat’ta İntihar Saldırısı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta yeni silah altına alınan askerlere yapılan intihar saldırısında 22 kişi öldü. Irak’ta Felluce ve Ramadi kentleri kısmen El Kaide kontrolünde bulunuyor. Merkezi Irak Hükümeti bu kentlerde kontrolü ele geçirmek için askeri operasyona hazırlanıyor.

 

Afganistan’da Tutuklu Krizi

Afganistan’da merkezi hükümet kontrolüne geçen Bagram hava üssündeki tutuklular serbest bırakılmaya devam ediliyor. ABD, Afganistan hükümetinin en son 72 tutukluyu haklarında yeterli delil olmadığı gerekçesiyle serbest bırakmasını kınadı.

 

Avrupa Parlamentosu Tanık Olarak Edward Snowden’i Davet Etti

Avrupa Parlamentosu sivil özgürlükler komitesi Rusya tarafından geçici sığınma hakkı tanınan eski ABD Milli Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden’i, NSA’nin gerçekleştirdiği iddia edilen ve AB vatandaşlarının haklarını ihlal eden faaliyetler hakkında dinlemek üzere video konferansa davet etti.

 

ABD’de Büyük Kimyasal Felaketi

ABD’nin Batı Virginia eyaletinde bir kimyasal fabrikasından nehre sızan kimyasallar nedeniyle yetkililer tarafından musluk suyunun içmek ve yıkanmak için kullanılmaması çağrısı yapıldı. Felaket 300000 kişiyi etkiledi. Musluk suyu kullanımı yasağının ne kadar süreceği bilinmiyor.

 

ABD’de Patronaj Skandalı

ABD’nin New Jersey eyaletinde vali Chris Christie, belediye başkanı seçim döneminde kendisine destek vermeyen bir kasabaya ulaşım sağlayan bir köprünün bazı şeritlerinin kapatılarak 4 gün boyunca trafiğin yavaşlatıldığının ortaya çıkması üzerine özür diledi. Christie’nin ismi sıklıkla Cumhuriyetçi Parti’nin 2016 Başkan adayları arasında geçiyor.

 

New York’tan Güneş Enerjisine 1 Milyar Dolar

ABD’nin New York kentinin valisi Andrew Cuomo, kente 3000 megavatlık güneş enerjisi kapasitesi artırımı sağlamak için 1 milyar dolar civarında kaynak oluşturulduğunu açıkladı.

 

Çin Kömür Konusunda Hala Akıllanmadı

Çin, 2013’te 9.8 milyar dolar harcayarak 100 milyon ton yeni kömür üretim kapasitesi oluşturdu. Çin’de kömür kaynaklı hava kirliliği artık doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor. Geçen yıl, sekiz yaşında bir kız çocuğunun hava kirliliğinden kaynaklanan akciğer kanserine yakalandığı ortaya çıkmıştı.

 

Avrupa’da Kuraklıklar Artacak

Hydrology and Earth System Sciences dergisinde yayınlanan yeni bir makaleye göre Avrupa’da kuraklıklar giderek artacak. 2100 yılına kadar Avrupa’nın su kaynaklarının %40 azalması bekleniyor. Kuraklıktan en çok Avrupa’nın güney bölgeleri etkilenecek.

 

Büyük Etçillerin Yok Oluşu Ekolojiyi Çökertiyor

ABD’de, Oregon Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre büyük etoburların azalması sonucu artan otoburlar bitki örtüsüne zarar vererek erozyon dahil olmak üzere ekolojik zarara yol açıyorlar. Dünyadaki 31 etobur türünün dörtte üçü, çoğu insan faaliyetleri kaynaklı olmak üzere, azalıyor.

 

AB Karbon Fiyatlarını Yukarı Çekmeye Çalışıyor

Çarşamba günü alınan bir kararla piyasaya 900 milyon ton ek karbon salma izni dağıtılması ertelendi. Bu sayede ‘kirletme izni’ olarak da bilinen karbon fiyatlarının %10 ila 15 artması bekleniyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.