Kültür-SanatManşet

10. DOCUMENTARIST İstanbul Belgesel Günleri bu haftasonu başlıyor

0

DOCUMENTARIST İstanbul Belgesel Günleri, bu sene 17-25 Haziran 2017 tarihlerinde 10. yılını kutluyor.

Türkiye’deki yeni kuşak belgeselciler için bir vaha işlevi gören DOCUMENTARIST’nin bu seneki programı 10. yıla özel seçkiler ve bir dizi yenilikler içeriyor. Bugüne kadar Avrupa yakasını mesken tutan festival, bu sene Asya’ya taşınarak iki kıtaya yayılıyor.

Film gösterimleri Beyoğlu’nda Aynalı Geçit’e ek olarak Kadıköy’de Barış Manço Kültür Merkezi’ne de taşınıyor. Festivalin 10. yılı kutlamak üzere, geçmiş yıllarda filmleri DOCUMENTARIST’te gösterilmiş olan yönetmenler #BelgeselOlmasaydı hashtag’i altında kısa spot videolar çekip paylaşıyor.

Onur konuğu Finlandiya’dan Pirjo Honkasal

DOCUMENTARIST 10. İstanbul Belgesel Günleri’nin onur konuğu Finlandiya’nın en önemli sinemacılarından Pirjo Honkasal. Hem belgesel hem de kurmaca alanında filmler çeken yönetmen, iki türdeki yapıtlarından oluşan bir toplu gösteriyle festivalin konuğu olacak. Ustaya Saygı: Pirjo Honkasalo seçkisinde Rus-Çeçen savaşının çocuklar üzerindeki etkilerini çarpıcı bir şekilde ele alan “Melankoli’nin Üç Odası” (Melancholian 3 huonetta, 2004) ve bol ödüllü son filmi “Beton Gece” (Betoniyö, 2014) adlı filmleri de yer alıyor. Honkasalo 10. DOCUMENTARIST kapsamında ayrıca bir sinema dersi verecek.

Programın 10. yıla özel seçkilerinden birini, geçmiş yıllarda festivale konuk olmuş ustaların birer filminden oluşan Ustalardan Seçmeler bölümü oluşturuyor. Seçkide bugüne kadar adına DOCUMENTARIST’in toplu gösterilerle Türkiye seyircisine tanıttığı Helena Třeštíková, Heddy Honigmann, Alan Berliner, Stefan Jarl, Zelimir Zilnik gibi değerli belgesel ustaları birer filmiyle hatırlatılacak.

10.yıl seçkilerinden bir diğeri ise, bugüne kadar DOCUMENTARIST’ten ödül alan bütün filmleri yeniden seyirciyle buluşturacak olan Ödüllü Filmler bölümü. Yarışmasız bir festival olmakla birlikte DOCUMENTARIST son 7 yıldır Türkiye’den genç belgeselcilere Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü adında bir özel ödül, son 3 yıldır da buna Uluslararası Film Eleştirmenleri Fedeasyonu jürisinin değerlendirdirdiği uluslararası bölümden bir filme FIPRESCI Ödülü veriyor.

DOCUMENTARIST’in bu yıla özgü programlarından birini, canlandırma belgesel türüne ayrılan kapsamlı bir bölüm ile ona eşlik eden film okuma atölyesi oluşturuyor. Çek sinema okulu FAMU’dan iki animasyoncu, Tomaş Doruşka ve Akile Nazlı Kaya’nın küratörlüğünde hazırlanan ve türün en iyi örneklerinden oluşan 15 filmlik Anima-Doc bölümüne, filmlerin iki animasyoncu eşliğinde izlenerek muhtelif tekniklerin anlatıldığı bir atölye eşlik edecek. Geçen sene ilk defa gerçekleştirilen Belgesel Kaba Kurgu Atölyesi de festivalin yan etkinlikleri arasında.

Festival programının esaslı bir seçkisini, çoğu ilk kez gösterilecek olan Türkiye’den Belgeseller bölümü oluştururken, Uluslararası Panorama’da aralarında “Radio Kobane”, “Normal Autistic Film” gibi ödüllü belgeselerinin de yer aldığı son dönemin kalbür üstü filmleri yer alıyor.

Bu seneye özgü olmak üzere dokuz güne yayılan ve belgeselciler arası panel ve toplantılarla da zenginleşecek olan DOCUMENTARIST 10. İstanbul Belgesel Günleri ile belgesel sinemanın nabzı 17-25 Haziran 2017 haftasında İstanbul’da atacak.

Bu yılın gösterim mekânları Beyoğlu’nda Aynalı Geçit Etkinlik Mekânı, Atlas Sineması, Goethe Enstitüsü; Kadıköy’de ise Barış Manço Kültür Merkezi olacak. Ayrıca Cezayir, Muaf Kadıköy, Tütün Deposu, Birikimhane, İsveç Enstitüsü, Dutch Chapel ve Soundpera’da çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Festival programı için tıklayınız.

 

(Sivil Sayfalar, Documentarist)

You may also like

Comments

Comments are closed.