EnerjiManşet

‘1 taş ocağı 2 HES yeter, 2. taş ocağını istemiyoruz’

0

Tokat Reşadiye’ye bağlı Yolüstü köyü sakinleri, bir taş ocağı ile iki adet HES santrali olan topraklarında açılmak istenen ikinci taş ocağını protesto etti. Basın açıklamasının ardından bazı köylülerle, ocağın açılmasına izin verdiği iddiasıyla eski Belde Belediye Başkanı Talip Çetin arasında kavga çıktı.

koylu

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm beldesi ilan edilen Reşadiye ilçesi Yolüstü köyü sınırları içerisindeki Er Tepesi mevkiine özel bir firma tarafından taş ocağı kuruldu. Ocağın, hemen yanındaki kanyona büyük zarar verdiğini dile getiren köylüler, ‘Bizim kalbimiz orası, bizim kalbimizi söküyorlar.’ diye tepki gösterdi.

Nüfusu 2 binin altında olması sebebiyle kapatılan belediye önünde toplanan yaklaşık 500 kişi ‘Taş ocağına hayır’, ‘Bu nasıl turizm bölgesi?’ ve ‘Devlet bize ses ver’ pankartı açtı.

Köylüler adına basın açıklaması yapan Fatih Yılmaz, can güvenliklerinin tehlikede olduğunu ileri sürdü. Yılmaz, şöyle konuştu: “Köyümüzde bir adet taş ocağı ve iki adet HES santrali varken, şu an ikinci bir taş ocağı açılmaktadır. Biz bu taş ocağının açılmasını kesinlikle istemiyoruz. Çünkü bölge, Bakanlar Kurulu’nun 23.06.2010 tarih ve 2010/647 sayılı kararnamesi ile turizm bölgesi olarak ilan edilmiş ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu taş ocağı ile birlikte bölgede tarım imkansız hale gelmiştir. İçme suyu kaynaklarımız bu bölgeden beslendiği için kurumak üzeredir. Faaliyetin ana kaynağı olan Er Tepesi’nin tam altında HES tüneli mevcuttur ve taş patlamaları ile birlikte bu tünelin patlama riski olup bu tünelin alt kısmındaki ziraat bahçelerimizdeki insanların can güvenliği tehlike altındadır. Bu taş ocağına izin veren yetkililerin, durumu yerinde inceleme yapmadan çalışma ruhsatı ve izni verdiği açıktır. Biz buranın tekrar incelenmesini istiyoruz.”

Yapılan basın açıklamasının ardından slogan atan köylüler arasında gerginlik yaşandı. Taş ocağının açılmasına karşı çıkan grupla eski Belde Belediye Başkanı Talip Çetin arasında yaşanan tartışma, tekme tokat kavgaya dönüştü. Kısa süren arbedede yaralanan olmazken tarafları köylüler ayırdı.

(Zaman/ Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.