1 numaralı Nazi’nin izi bulundu

İkinci Dünya Savaşı sırasında 15 binden fazla Yahudi’nin ölümünden sorumlu tutulan Macar polis görevlisi Laszlo Csatary’nin izi bulundu.

İsrail ’in Kudüs şehrindeki Nazi izleme örgütü Simon Wiesenthal Merkezi’nin direktörü Efraim Zuroff, AFP’ye yaptığı açıklamada, Csatary’nin Budapeşte’de olduğunu teyit ettiklerini söyledi.

Zuroff, 10 ay kadar önce bir muhbirin 25 bin dolar karşılığında kendilerine Csatary’nin yeriyle ilgili bilgi verdiğini, kendilerinin de bu bilgiyi savcılıkla paylaştığını ifade etti.

Simon Wiesenthal Merkezi tarafından Budapeşte Savcılığı’na sunulan kanıtlar arasında, Csatary’nin 1941 yazında tamamı öldürülen 300 Yahudi’nin Kosice’den Ukrayna’nın Kamenetz-Podolsk şehrine gönderilmesinde oynadığı kilit rolü gösteren belgeler de bulunuyor.

Kadınları kırbaçlıyordu

Csatary, Holokost sırasında yaptıkları nedeniyle “1 numaralı en çok aranan Nazi şüphelisi” olarak nitelendiriliyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Slovakya’nın Kosice şehrindeki Macar polis kuvvetlerinde üst düzey yönetici olarak görev yapan Csatary, civarda yaşayan binlerce Yahudi’nin Auschwitz toplama kampına gönderilmesinde rol oynamıştı.

Csatary’nin gettodaki Yahudilere gaddarca davrandığı, kadınları kırbaçladığı, kadınlara çıplak elleriyle kuyular kazdırdığı iddia edilmişti.

The Sun, Csatary’in peşine düştü

İngiliz The Sun gazetesi, Simon Wiesenthal Merkezi’nin geçtiğimiz yıl Eylül ayında kamuoyuna sunduğu bilgiler üzerinden hareket ederek Csatary’i görüntülemeyi başardı. Gazetede dün Csatary’le ilgili bir haber de yayımlandı.

Habere göre The Sun muhabirleri Csatary’nin kapısına kadar gitti ve kendisine sorular sordu. Ancak 97 yaşındaki adam herhangi bir suç işlediğini inkar ederek kapıyı gazetecilerin suratına kapattı.

The Sun daha önce de Simon Wiesenthal Merkezi’yle işbirliği yaparak Macar yetkililer üzerinde Csatary’nin yargılanması için baskı oluşturmaya çalışmıştı. Budapeşte Başsavcı Yardımcısı Jeno Varga, son gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada, “Soruşturma başlatıyoruz. Savcılığımız bize ulaşan belgeleri değerlendirecektir” dedi.

Daha önce Kanada’ya kaçmıştı

1943 yılında Çek Cumhuriyeti’nde bir mahkeme Csatary’i gıyabında idam cezasına çarptırdı. Kanada ’ya kaçan Csatary, burada 1995 yılına kadar sahte kimlikle yaşadı. Ancak gerçek kimliğinin ortaya çıkmasıyla bu ülkeyi terk etti.

O günden sonra Csatary’nin yeri tespit edilememişti.

(hürriyetplanet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR