YerelManşetUlaşım

1 milyar 607 milyon TL’lik ihale isimleri yolsuzluk ve torpille anılan şirketlere verildi

0

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın milyarlarca liralık Bursa Emek- Şehir Hastanesi Metrosu ihalesi Söğüt İnşaat ve Taşyapı İnşaat İş Ortaklığı‘na verildi. Söğüt İnşaat’ın önceki dönem Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Melih Gökçek tarafından en fazla ihale verilen şirketlerden biri olduğu biliyor.

Taşyapı İnşaat İş Ortaklığı’nın sahibi Emrullah Turanlı ise 17-25 Aralık’ta gözaltına alınmıştı.

BirGün‘den İsmail Arı‘nın haberine göre, Kamu İhale Bülteni’nde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 27 Ekim 2020 tarihinde “Bursa Emek-Şehir Hastanesi Hafif Raylı Sistem Hattı İnşaat ve Elektromekanik Sistemler Temin, Montaj ve İşletmeye Alma İşleri” adı altında bir ihalenin düzenlendiği ve ihalenin sonucunun da 27 Ocak’ta açıklandığı bilgisi yer aldı.

İhale, 1 milyar 607 milyon TL’ye Söğüt İnşaat ve Taşyapı İnşaat İş Ortaklığı’na verilerek inşaatın dört yılda tamamlanması istendi.

İhale, Kamu İhale Kanunu’nun “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların” yaşanması durumunda kullanılması gereken tartışmalı 21\B maddesindeki pazarlık usulüyle düzenlendi.

İki şirket de kamuoyu tarafından biliniyor

Söğüt İnşaat, ABB’nin eski başkanı Melih Gökçek döneminde belediyenin gerçekleştirdiği çok sayıda ihaleyi aldı. Söğüt İnşaat’ın belediyeden aldığı sadece sekiz ihalenin bedeli 12,3 milyar TL civarında.

Şirkete ABB Belediye Meclisi’nden çok sayıda haksız emsal artışı sağlanırken, şirket içme suyu, kanalizasyon ve asfalt ihalelerinin büyük çoğunluğunu da aldı.

İhalenin verildiği bir diğer şirket olan Taşyapı İnşaat’ın sahibi Emrullah Turan da 17 -25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında gözaltına alınan isimler arasında yer almıştı. Turanlı, çalışanlarıyla yaptığı telefon görüşmeleri sonucunda gözaltına alındığını ileri sürmüştü.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.