ManşetHayvan Hakları

1 Kasım Dünya Vegan Günü’nde hangi etkinlikler düzenlenecek?

0
Görsel: Abolisyonist Vegan

Türkiye’nin dört bir yanındaki vegan toplulukları ve dernekler 1 Kasım Dünya Vegan Günü‘ne özel etkinlikler düzenliyor.

Veganlığın bütün boyutlarının tartışılacağı bu etkinliklerde söyleşiler, film gösterimleri, yemek tadımları, yemek atölyeleri ve daha nicesi yer alıyor. Eğer siz de dahil olmak isterseniz sizin için derlediğimiz bu etkinliklere göz atabilirsiniz.

Abolisyonist Vegan’dan iki günlük program

Abolisyonist Vegan 31 Ekim ve 1 Kasım tarihlerinde çevrimiçi söyleşiler düzenleyecek. 31 Ekim programı saat 11.00’de Burak Yeşilyurt ve Onno Paluyan‘ın katılımıyla düzenlenecek Vegan Kahvaltı Atölyesi ile başlıyor.

Etkinlik 12.30 ve 13.30 arasında “Veganlık: Neden ve Nasıl?” başlıklı bir sunum ile devam ediyor.  Saat 14.00 ile 15.00 arasında ‘Mutlu’ Sömürü ve Hayvan Hakları” başlığıyla Ezgi Kılıççı konuşma yapacak. 

Saat 17.00 ile 19.00 arasında ise bir soru-cevap oturumu düzenlenecek. Bu oturumda isteyen herkes veganlara yöneltmek istedikleri sorularını yöneltebilecek.  19.30 ve 21.00 saatleri arasında Dr. Mutse Banzagrach‘ın katılımıyla “Veganlık ve Sağlık” başlıklı bir etkinlik gerçekleşecek. 

1 Kasım’daki etkinlik ve atölyeler

1 Kasım etkinlikleri ise 11.00’da Onno Paluyan’ı “Etkili İletişim” başlığıyla düzenlediği oturum ile başlıyor. Etkinlik 12.30’da “Hayvan Hakları Aktivizmi ve 6 İlke” konulu söyleşi ile devam ediyor.

Saat 15.30’de ise dikkat çekici bir atölye yer alıyor. İsmi ise “Vegan Darlama Atölyesi“. Burada veganların günlük hayatlarında karşılaştığı zorlayıcı sorular ve onlara verilebilecek cevaplar üzerinden bir atölye düzenlenecek.

17.00’da ise günümüzün en önemli hayvan hakları kuramcılarından Prof. Gary L. Francione’nin katılımıyla  “Hayvan Haklarına Abolisyonist Yaklaşım” başlıklı bir sunum gerçekleşecek.

Etkinlikler serisi saat 19.00’da düzenlenecek “Pandemi sürecinde vegan aktivizm ve sosyal medya” başlıklı panel ve forum ile sona erecek. Etkinliklerin hepsi youtube kanalından takip edilebilecek.

Türkiye Vegan Derneği: Neden Veganım?

Dünya Vegan Günü’nde ve Kasım ayı boyunca #NedenVeganım etiketinde buluşma çağrısı yapan Türkiye Vegan Derneği, 1 Kasım Pazar saat 14.00’ten 22.00’ye kadar belirli aralıklarla Instagram hesabı üzerinden yapılacak canlı yayınlara vegan aktivistleri, tıp doktorlarını, gazetecileri, sanatçıları ve hukukçuları konuk ediyor.

Programın 14.00’te başlayacak ilk bölümünde, farklı mecralarda etik veganlığı anlatmaya çalışan, farklı yöntemlerle vegan aktivizmi yapan ve vegan yaşama geçenler ile geçmeyi isteyenlerin hayatını kolaylaştıran isimlere yer verecek:

Işıl Karaelmas (Radyo Programcısı – Türlerin Yaşam Hakkı), Sevgi Günay Ünsal (Simply Vegan Antalya), Av. Başak Deniz (Avukat & Veganolurken) ve Onur Tekşen (Psikolojik Danışman & Vegan Aktivist).

Programın 16.00’da başlayacak ikinci bölümü ise, sanat ve hukuk yoluyla hayvan hakları ve veganlık hakkında farkındalık oluşturmaya ve mücadeleyi büyütmeye çalışan isimlerden oluşacak: Aslı Alpar (Çizer & Vegan Aktivist) ve Av. Barış Karlı (Avukat & Hayvanlara Adalet Derneği).

 

Programın üçüncü ve son bölümünde de bitki temelli beslenmenin ve vegan yaşamın sağlık, beslenme ve sportif performans açısından bilim camiasınca kanıtlanmış faydalarına değinilecek.

Veganlığı ve sporculuğuyla tanınan gazeteci Nevşin Mengü’nün 21.00’de konuk olacağı canlı yayın öncesinde Deneye Hayır Derneği’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuzcan Kınıkoğlu ile dünya çapında gittikçe yaygınlaşan ve hayvan deneylerine son verebilecek bilimsel alternatif metotlar da paylaşılacak.

Ankara Vegan Platformu

1 Kasım Dünya Vegan Günü’nde Ankara Vegan Platformu ise Tünel Vegan Pub’da bir etkinlik düzenleyecek.  14.00’da düzenlenecek brunch ile bir araya gelecek veganlar ve vegan adayları “Neden Vegan Olmalıyız?” başlığıyla düzenlenecek bir sohbet gerçekleştirecek
Etkinlik 17.00’daki “Okja” filminin gösteriminin ardından film üzerine tartışmalar ile devam edecek. Etkinliğe katılmak için rezervasyon yapılması gerekiyor.

VEGvorous: Üniversiteliler toplanıyor

Üniversitelerin vegan toplulukları ise VEGvorous tarafından düzenlenen çevrimiçi etkinlikte 1 Kasım Pazar günü bir araya gelecek. Kampüste vegan aktivizminin tartışılacağı etkinliğe zoom üzerinden katılmak mümkün olacak.
Etkinlikte yer alacak üniversite toplulukları ise şu şekilde:
Acıbadem Üniversitesinden Aktivistler, Ankara Üniversitesinden Aktivistler, Atılım Üniversitesinden Aktivistler, Bilkent Vegan Topluluğu, Dokuz Eylül Vegan, Ege Vegan Topluluğu, Gazi Üniversitesinden Aktivistler, İTÜ Vegan Topluluğu, Mersin Üniversitesinden Aktivistler, ODTÜ Vegan, Pamukkale Üniversitesinden Aktivistler, Yaşar Üniversitesinden Aktivistler, YTÜ Vegan Vejateryen Topluluğu

Animal Save Ankara: Sushi ve Kokoreç

Animal Save Ankara ise 31 Ekim’de saat 18.00’de Terra Cafe‘de bir araya gelecek. “Sushi ve Kokoreç” isimli etkinliğin çağrısını yapan Animal Save Ankara “Sizinle tanışmak, vegan olmayan arkadaşlarınıza da veganize edilmiş bu iki yiyeceği tattırmak için sabırsızlanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Pandemi sebebiyle katılımın sınırlı olacağı etkinlik için önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

Veganankara’dan gün boyu süren etkinlikler

Veganankara ise Dünya Vegan Günü’nde gün boyu süren etkinlikler düzenleyecek. Etkinlikler  1 Kasım Pazar günü saat 12.00’da Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Emine Ayhan‘ın “Veganlık, Sağlık ve Etik” başlıklı konuşmasıyla başlayacak.
13.30’da Doç. Dr. Deniz Altınbaş “Toplumun Yeni ‘Zencileri’: Veganlar” başlıklı bir oturumda konuşmacı olarak yer alacak. Saat 15.00’da ise TRT spikeri Oya Eren medya ve veganlık konusunu tartışmak için canlı yayında olacak.
16.30’da ise hayvan hakları aktivisti Ayşe Deniz Kavur “Etkili Aktivizm Stratejileri” başlıklı oturumda konuşmacı olacak. Veganankara tarafından düzenlenen etkinlikler saat 18.00’de Burçak Melike Akgün‘ün eğitmenliğinde düzenlenecek “Canlı Yoga Pratiği” ile sona erecek.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.