Hayvan HaklarıManşetTürkiye

1 Kasım Dünya Vegan Günü eylemi: Hayvan Haklarını Savunmak Veganlıktır

0

Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu, 1 Kasım Dünya Vegan Günü dolayısıyla dün İstanbul Kadıköy‘de eylem yaptı.

Hayvancılık sektöründe hayvanlara uygulanan işkence ve sömürüye destek olunmaması için veganlık çağrısı yapıldı. Ayrıca aktivistler, eylemde hayvanlara yönelik yapılan sistematik sömürüyü videolar aracılığıyla insanlara gösterdi.

‘Yaşam haklarını savunan özgürleştirici bir etik tutum’

Eylemde yapılan basın açıklamasını gazeteci, hayvan özgürlüğü aktivisti Zülal Kalkandelen okudu. Açıklamada, hayvan hakları denildiğinde çoğu insanın aklına sadece bazı hayvanların geldiği kaydedilerek, bütün hayvanların haklarının savunulması, türcülüğün terk edilmesi çağrısı yapıldı:

Bu nedenle eylemimizin sloganı “Hayvan Haklarını Savunmak Veganlıktır!” Hayvan hakları denildiğinde norm olması gereken slogan da budur.

Çünkü vegan olmayan herkes, bir şekilde hayvan istismarına katkıda bulunmaya devam ediyor, esareti destekliyor. Biz, hayvan haklarını savunduğunu söyleyenleri, bugün bir an önce vegan olmaya davet ediyoruz!

Veganlık nedir, veganizm nedir diye soranlara buradan bir kez daha yanıt veriyoruz. Veganizm, insan dışı hayvanların da insan olan hayvanlar gibi bilinç sahibi duyarlı canlı olduğu gerçeğinden hareketle, onlara uygulanan mal statüsünü ve her türlü sömürüyü reddederek, yaşam haklarını savunan özgürleştirici bir etik tutumdur.”

‘Yaşatılmayan hayvanın başka hiçbir hakkı korunamaz’

“Altıncı yok oluşun ve iklim krizinin yaşandığı bu çağda, mevcut insanmerkezci sistem hiçbir şekilde sürdürülebilir değildir” denilen açıklamada, yaşam hakkının her bilinç sahibi duyarlı canlıya ait olduğunun da altı çizildi:

Biz veganlar olarak, yaşam hakkının, her bilinç sahibi duyarlı canlıya ait olduğunu haykırıyoruz! İnsan ya da hayvan, herkes için en temel hak budur. Çünkü yaşatılmayan hayvanın başka hiçbir hakkı korunamaz.

Koşulların iyileştirilerek ya da hayvansal tüketimin azaltılarak zulmün ve sömürünün devamına neden olan hayvan refahçılığına ve indirgemeci önerilere karşıyız.

Bu yaklaşımımızdan geri adım atmadığımızda, Vegan Devrimi gelişip büyüdükçe, karşımıza birçok engel çıkarılacağının farkındayız. İnsanlar hayvancılık endüstrisindeki gerçekleri öğrendikçe dünyanın en güçlü endüstrilerinin rahatının bozulacağını, şirketleri yöneten kodamanların öfkeleneceğini, doğayı ve hayvanları sömüren politikacıların bu mücadeleyi engelleme girişiminde bulunacağını biliyoruz. Hatta sadece rant sağlayanların değil, çoğunluğun da değişime direneceğini biliyoruz.

Ancak biz nasıl ki ağacı, ormanı, yeşili korumak için susmuyorsak, sistematik hayvan sömürüsü karşısında da susmuyoruz. Nasıl ki insanlara yapılan zulüm karşısında susmuyorsak, hayvanlara yapılan zulüm karşısında da susmuyoruz. Bugün buradan topluma vermek istediğimiz önemli mesajlardan biri budur.”

‘Gelecek şüphesiz vegandır’

Vegan Devrimi‘nin gelecek kuşaklara yaşanabilecek bir dünya bırakmak için zorunlu olduğunun da altı çizilen açıklamada, bu mücadelenin yaşamın her alanında insanlar tarafından esir edilip sömürülen, katledilen milyarlarca hayvan için olduğu ifade edildi:

Bu devrim, bazıları hoşlanmasa da, insanın etik evrimi ve doğanın isyanı tarafından ateşlenmiştir.

Kıvılcımları yeryüzünün her yerindedir. Ve bu nedenle de durdurulabilir değildir! Gelecek şüphesiz vegandır! Aklın yolu ve vicdanın sesi, doğanın öfkeli homurtuları ile buluşmuş; mezbahalardan, kafeslerden, deney laboratuvarlarından, sirklerden, akvaryum parklarından, atlı faytonlardan, fabrikalardan, pet shoplardan, tarım fuarlarından yükselen hayvan çığlıkları sokaklarda yankılanır olmuştur.

Mezbahalara kalın duvarlar örülebilir, kafeslere kalın demirler çakılabilir, deney laboratuvarlarına kırılmaz buzlu camlar koyulabilir ama etik veganlar, hayvan özgürlükçüleri susturulamaz.

Adalet ve özgürlük talebini sadece insanlar için değil, insan olmayan hayvanlar için de dile getiren veganizm ve hayvan özgürlüğü mücadelesi, günümüzün en devrimci toplumsal adalet ve özgürlük mücadelesidir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.