ManşetTürkiyeUncategorized

1 Eylül Barış Günü’nde ‘yasağa rağmen’ kayyım protestosu

0

1 Eylül Dünya Barış günü nedeniyle tüm Türkiye’de yapılan mitinglere, aleyhte slogan ve pankartlar yasaklanmasına rağmen, kayyım protestoları damgasını vurdu. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre üç kişi gözaltına alındı.

1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında bugün Türkiye’nin 40 ilinde 60 etkinlik gerçekleştirildi.

İstanbul‘da Kartal meydanında düzenlenen mitinge CHP ve HDP milletvekillerinin sıra birçok sivil toplum kuruluş da destek verdi. Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nin önünde bir araya gelenler, alana yürüyüş düzenleyerek girdi. Kalabalık “Amed halkı yalnız değildir”, “Van halkı yalnız değildir” ve “Mardin halkı yalnız değildir”, “Kadın yaşam özgürlük”, “Kayyım kaç kaç kaç kadınlar geliyor” ve “Savaşa hayır” sloganları attı.

Mitingde, İçişleri Bakanlığı’nca görevden uzaklaştırılan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün mektubu okundu: “Bugün çok istememe rağmen hakkımdaki davalar nedeniyle imza vermem gerektiği için aranızda bulunamıyorum. Bu gün barış mücadelesi için alanlarda olan her birimiz biliyoruz ki barış, adalet, eşitlikle özgürlük gelecek. İradesine sahip çıkan, kayyumlara teslim etmeyen halkın kararlılığı inadı, örgütlü duruşu ve mücadelesi ile gelecek. Hem ülkemizde hem de bölgemizde çatışma ve savaşa karşı barışı örgütleyeceğiz.”

Ankara: Barış direnişle gelecek

Başkent’te Tandoğan Meydanı’nda düzenlenen mitinge katılan binlerce kişi, kayyımların halk iradesine darbe olduğunu vurgulayarak, “Barış direnişle gelecek” dedi. Ortak metni okuyan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, “Bugün barış mücadelesi her zamankinden daha değerlidir. Çünkü bu coğrafyada barış sözcüğü suç olarak görülürken, savaş sözcüğü kutsanmaktadır” ifadelerini kullandı. Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri’nin düzenlediği mitinge, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Mithat Sancar, CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ile çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Olaysız geçen miting Ankara Müzik Kolektifi’nin müzik dinletisi ve çekilen halaylarla sona erdi.

Diyarbakır: Diz çökmedik

HDP’nin Diyarbakır’daki İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitinge, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, HDP’li vekiller, Kürt partilerin temsilcileri, TJA ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri, beyaz tülbentli anneler, kadın örgütleri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Burada konuşan ESP Eş Genel Başkan Yarımcısı Beycan Taşkıran, HDP’li belediyelere atanan kayyumlara tepki göstererek, “Kürt halkını çökertmekten bahsedenlerin, çöküşünü izliyoruz. Bu yüzden direnişinizi selamlıyoruz. Figen Yüksekdağ’ı, Selahattin Demirtaş’ı, Sebahat Tuncel’i unutturmayacağız. Özgür, eşitlik, barış idealimizin günüdür. Kutlu olsun” dedi.

7 Haziran seçiminin ardındaki dönemi işaret eden Taşkıran, “Diz çökmedik. Biz diz çökmeyenlerin evlatları olarak, Kürt kadınları olarak, Kürdistan’da ve Türkiye’de onurlu barış için mücadelemizin önemli girdaplarından birindeyiz. Kayyım saldırılarıyla irademiz gasp edildi. Faşizm, sizin iradeniz yok diyor. Biz yıllardır direnerek, irademizin varlığını ortaya koyduk. Bundan sonrada mücadele ederek, ortaya koyacak” diye konuştu.

Mızraklı: Seçmen iradesi hiçe sayıldı

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi: “Seçmen iradesi hiçe sayıldı. Mızrak çuvala sığmadı, Mızraklı onları boşa çıkardı. Yetmedi, televizyon kanallarında ‘Dağa para gönderiyorlar’ diyor. Yalan söyleyenin, iftira atanın Allah bin kere belasını versin. Ama bizden önceki kayyumların neler heba ettiğini bir dakikalık görüntü ile ipliğini pazara çıkardık. Çıkmışlar, talimat aldılar diyorlar. Biz talimat alırız; halktan alırız. Buradaki gençlerden, kadınlardan, çocuklardan talimatımızı alırız. Bizler sözümüzü tuttuk. Biz kent konseylerini kurduk, kadınlarla, gençlerle bu işin istişaresini yaptık. Sokakta gezdik, etrafımızda onlar gibi binlerce koruma olmadan. Bizim sığındığımız tek yer sizin yüreğinizdir.

Temelli: Bu sokaklar bizim, asla vazgeçmeyeceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de konuşmasında “Kayyum duyuyor musun bizi, korkaklar o beton bariyerlerin arkasına saklanarak bu kenti yöneteceklerini sanıyorlar ama bu kent bu sokaklar bizim asla vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Van ve Dersim’de platformlar

Van‘da, KESK, DİSK, Türk Tabipler Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile birlikte 20’ye yakın sivil toplum kuruşu ve siyasi partinin oluşturduğu Van Demokrasi Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü Mitingi düzenledi.  Kazım Karabekir Caddesi’ndeki Musa Anter Parkı’nda düzenlenen mitinge, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Van milletvekilleri ve sivil toplum örgütleri üyeleri üyeleri katıldı. HDP’li milletvekilleri ve yerlerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Bedia Özgökçe Ertan ile Mustafa Avcı halkı selamladı. Selamlama ardından konuşan Özgökçe, “Halkın meşru gördüğünü kimse gayrimeşru göremez” dedi

Tunceli’de de Seyit Rıza Meydanı‘nda açıklama yapıldı. Açıklama öncesi Sanat Sokağı’nda bir araya gelen grup, buradan açıklamanın yapılacağı meydana yürüyüş düzenledi.  Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri adına yapılan açıklamada kayyum atamalarına tepki gösterildi.

Mersin’de İHD’den dayanışma konseri:

İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla dayanışma konseri düzenledi. Şarkıcı Rojda ve Cevdet Bağca’nın sahne aldığı konsere aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve birçok sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de bulunduğu konsere yüzlerce yurttaş katıldı.

Açılış konuşmasını İHD Mersin Şube başkanı Hakkı Demir yaptı. Demir, ülkede yaşanan hak ihlallerine vurgu yaparak, çatışma ve savaş sürecinin bir an önce son bulması gerektiğini belirtti. Demir, aynı zamanda savaşın diyalog ve barış sürecine evrilmesinin önemine vurgu yaptı.

CHP liderinden mesaj

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla hazırlanan videoda Şair Nazım Hikmet’in, Davet şiirinden “Yaşamak, bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine” dizelerini okudu.

 

Birlik ve beraberlik çağrısında bulunan Kılıçdaroğlu, videoda 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla şu mesajı verdi: Biz biriz, biz bütünüz, biz vatanseveriz, biz bayrağımızı seviyoruz. Biz insanımızı seviyoruz, biz insanlarımız arasında hiçbir ayrım yapmıyoruz. Biz görüşü ne olursa olsun, kimliği ne olursa olsun bütün insanlarımızı kucaklıyoruz. Biz toplumda gerginlik istemiyoruz. Biz kavga istemiyoruz. Biz kendi ülkemizde huzur içinde, barış içinde yaşamak istiyoruz.

İçişleri Bakanlığı: Üç  gözaltı

İçişleri Bakanlığı, Türkiye genelindeki 60 etkinlikte üç kişinin gözaltına alındığını duyurdu ve etkinliklere katılımla ilgili bir açıklama yayımladı: Etkinlikler kapsamında yapılan açık hava toplantılarına Diyarbakır’da 5 bin kişi, İstanbul’da 2 bin 800 kişi, İzmir’de 2 bin kişi, Van’da bin 400 kişi, Ankara’da 500 kişi, Hakkari’de 200 kişi, Mardin’de 200 kişi, Tunceli’de 130 kişi, Ağrı’da 100 kişi katılmıştır. Etkinlikler kapsamında, bir ilde düzenlenen basın açıklamasında 3 kişi yakalanmıştır. Diğer illerde gerçekleştirilen etkinlikler olaysız bir şekilde sona ermiştir.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.