TürkiyeManşet

Demokrasi İçin Birlik: Akdeniz barış denizi olsun

0
Demokrasi İçin Birlik (DİB), Türkiye ve Yunanistan arasında doğal gaz kaynaklarının paylaşımı nedeniyle ortaya çıkan gerginliğe ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Söz konusu gerginliğin çatışmaya dönüşme olasılığının her iki ülkede de barıştan yana kişi ve kurumların endişe duymasına neden olduğuna değinilen açıklamaya Türkiye ve Yunanistan’dan çok sayıda isim ve kurum da imzalarıyla destek verdi.

“Akdeniz barış denizi olsun” başlığıyla yayınlanan açıklamanın tam metni şöyle:

Türkiye’de ve Yunanistan’da barıştan yana olanlar, demokratlar, ilericiler, sosyalistler, komünistler olarak iki ülke arasındaki gerginliğin çatışmaya dönme olasılığından tedirginlik duyuyoruz.

Gerek kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge, gerekse de Akdeniz’in petrol ve doğalgaz kaynakları konusundaki sorunlar barışçı bir biçimde çözülebilir. Ama açgözlü tekeller nedeniyle kavga konusu oluyor. Oysa tekellerin egemenliği altında, ülkelerimizin hiçbir zenginliği yaşam koşullarımızı iyileştirmedi aksine doğal varlıkların acımasızca sömürülmesi bugün salgınlarla, kuraklıklarla, sellerle dünyamızı tehdit eden iklim yıkımına neden oldu.

Akdeniz’in paylaşımı kavgasından Türkiye ve Yunanistan halklarının çıkarı yoktur.

  • Bölgemizde ve dünyada barış egemen olabilir.
  • Barış içinde yaşayabilir, doğal zenginlik kaynaklarının çevre tahribatına yol açmadan hangi biçimde değerlendirileceğini birlikte kararlaştırabiliriz.

Akdeniz tekellerin değil, bütün canlılarındır

Emperyalistlerin Akdeniz’den, ülkelerimizden ve Kıbrıs’tan ellerini, üslerini ve silahlı birliklerini çekmelerini istiyoruz.

Yerli ve yabancı tekellerin Akdeniz’in doğalgazı ve diğer zenginliklerini paylaşma kavgasından kaynaklanan çatışmalara karşıyız.

Doğalgaz kavgası nedeniyle karşılıklı olarak tırmandırılan milliyetçilik ve silahlanma yarışına son verilmelidir. Bütün olanaklar savaş için değil, halkın ihtiyaçları için kullanılmalıdır.

  • İki ülkenin de hükümetlerini barışçıl bir çözüm üzerinde anlaşmaya davet ediyoruz.
  • Yunanistan ve Türkiye halklarını barışçıl çözüm için hükümetlerini zorlamaya ve mücadele etmeye çağırıyoruz.

Akdeniz tekellerin değil, bölge halklarının ve bütün canlılarındır. Barış hayatımızı insanca sürdürebilmenin ve dünyamızı yaşanabilir kılmanın tek yoludur.”

Açıklamaya Türkiye’den imza veren kurum, parti, platform ve inisiyatifler şöyle: 

2017 Bodrum Yurttaş İnisyatifi / 78’liler Girişimi / Adalar Vakfı / Anadolu Kadın Hareketi / Anti Kapitalist Müslümanlar / Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER) / Atakent Dayanışma Ağı Küçükçekmece / Demokrasi İçin Birlik (DİB) /Demokratik Alevi Dernekleri Genel Merkezi (DAD) / Devrimci Parti / DİSK Emekli Sen Edremit Şubesi / Diyalog Grubu / Dostluk ve Kültür Derneği (DKDER) / Edremit Kent Konseyi Kadın Meclisi / Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) / Emek Partisi (EMEP) /Fabrika Dergisi /Gelecek İçin Biz / Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı (HBAVKF) / Halkevleri / Halkların Demokratik Kongresi (HDK)/ Halkların Demokratik Partisi (HDP) / İnsan Hakları Derneği (İHD) / Kaldıraç / Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) / Kazdağları İstanbul Dayanışması / Kırkısrak Kültür Vakfı / Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSA) / Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Edremit Şubesi / Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) / Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) / Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) / Tüm Emekli İş Sendikası Edremit Şubesi / Tüm Emekliler Sendikası Espiye temsilciliği / Tüm Tokatlılar Derneği (Tüm Tok Der) / Türkiye İşçi Partisi (TİP) / Türkiye PEN / Üniv-Der (Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği) / Yeniden Bakış Eğitim Kültür Girişimcilik Derneği / Yeşil Sol Parti (YSP) / Yurttaş Girişimi

Yunanistan’dan imza veren kurum ve örgütlerin listesi ise şu şekilde: 

Antikapitalist Enternasyonal Sol İnisiyatif / Antikapitalist Sol Birlik (ARAS) / Zorunlu Askerler Dayanışma Komitesi / Çağdaş Komünist Plan Politik Hareketi / İhtilal İnisiyatifi (Atina gazeteleri Birliği gazetecileri içinde bir grup) / Kadın Sorunlarını Araştırma Merkezi / Kallithea İşçi Derneği / Komünist Güçler Koordinasyonu / Nea Smyrni İşçi Derneği / Nikia Vatandaş Hareketi / Sol İnşa Hareketi (ARAN) / Telesilla Yunanistan Feminist Kadınlar Ağı / Trikala İşçi Derneği / Tüm Yunanistan Savaş Karşıtları Hareketi Koordinasyonu (PAKS) / Yeni Sol Akım (NAR) / Yunanistan Komünist Partisi Yeniden İnşa Örgütü / Yunanistan Politik ve Sosyal Haklar Ağı / Zografou “Bağımsız Şehir” Belediye Hareketi

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.