ManşetTürkiye

‘Hrant Dink suçsuzdur’ dedi, suçlandı…

0

“Hrant Dink’in arkadaşları” tarafından sorulara verdikleri yanıtlar çerçevesinde tavırları gündeme getirilerek eleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık’la birlikte Adalet Bakanlığı’nın Teftiş Kurulu raporunda da “Hrant Dink suçsuzdur” açıklamasının suç sayıldığı ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı müfettişleri, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nu, Dink’in sözlerini, “düşünce özgürlüğü” olarak gören ve yargılanmasına karşı çıkan açıklamalarını, “Toplumda yargıya güveni sarsacak nitelikte beyan” olarak değerlendirdi.

Emiağaoğlu, Hrant Dink hakkında “Türklüğü aşağılama” suçlamasıyla dava açıldığında Yargıtay Cumhuriyet Savcısı olarak “Dink suçsuzdur” görüşünü savunmuştu. Eminaoğaoğlu, hazırladığı tebliğnamede, Dink’in dava konusu sözlerini, “düşünce özgürlüğü” kapsamında görerek davanın düşmesini istemişti. Eminağaoğlu hakkında Teftiş Kurulu’nun raporuna, Dink davasına ilişkin tebliğnamesi çerçevesindeki görüşleri de girdi. Başmüfettişler tarafından hazırlanan raporda Eminağaoğlu’nun, medyada yer alan Dink’in suçsuz olduğuna ilişkin görüşleriyle ve Yargıtay’ın mahkûmiyet kararını eleştiren açıklamalarına yer verilerek şöyle deniliyor:

“25.01.2007 tarihli Milliyet ve Vatan gazeteleriyle, 26.01.2007 tarihli Gündem ve Takvim gazetelerinde yayımlanan ve hukukçuların üye olduğu bir sitede yayımlanan haberlerde; ‘TCK 301 ile ilgili davaların kamuoyunun baskısıyla açıldığını, hukuksal boyutta görülüp değerlendirilmediği, Hrant’ın Türk olarak görülmediği, sorunun Atatürkçülüğü ve Lozan’ı yozlaştıranların ve oluşturdukları kamuoyunun sorunu olduğunu’ beyan ettiği…. Ayrıca 08.1.2007 tarihinde Yeni Aktüel dergisinde Hrant Dink’in öldürülmesi üzerine yayımlanan röportajda, ‘TCK’nin 301. maddesi ile ilgili davaların kamuoyu baskısı ile açıldığını, hukuken müdahil denilen taraf sıfatına hiç kimsenin sahip olmamasına rağmen çeşitli duyarlılıklar nedeni ile bu davalarda bu sıfatı almak için başvuru yapıldığını, davanın konusu olan bir sözün alındığını, bu sözün hangi platformda söylendiğine bakılmadığını, kendisinin Hrant Dink yazısında suç işlemediği yönünde tebliğname hazırladığını, ancak Yargıtay tarafından ret cevabı verildiğini’ dile getirdiği….”

ERDEM GÜL/Cumhuriyet

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.