EmekManşet

Zonguldaklı Madenciler: “Güzel ölmek istemiyoruz!”

0

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın 27 Ocak 2013 Pazar günü Zonguldak’daki Madenci Anıtı Alanı’ nda düzenlediği Emeğe Saygı mitinginde bir araya gelen binlerce kişi, iş cinayetlerini protesto ederek ölümlere davetiye çıkaran taşeronlaşmanın sona erdirilmesini istedi. Maden işçilerinin “Güzel ölmek istemiyoruz”, “Taşeron bataklığını kurutacağız” pankartları taşıdığı mitingde yapılan konuşmalarda ölümlerin baş sorumlusunun hükümet olduğu vurgulandı.

Miting öncesinde, geçtiğimiz ay 8 madencinin hayatını kaybettiği Kozlu Maden Ocağı önünde   saygı duruşu yapıldı, ardından alana doğru yürüyüş başladı. Yürüyüşte, “Ankara Ankara duy sesimizi, bu gelen madencinin ayak sesleri”, “Madencinin feneri sönmeyecek” “İşçi düşmanı taşeron AKP” sloganları atıldı. İşçilere, KESK, DİSK ve TÜRK-İş’e bağlı sendikaların yanı sıra   çok sayıda siyasi parti ve kurum destek verdi.

Binlerce kişinin katıldığı mitingde konuşan Genel Maden-İş Genel Başkanı Eyüp Alabaş,  8 işçinin öldüğü maden kazasının iş cinayeti olduğunun altını çizdi, “İş cinayeti diyoruz. Çünkü biz, daha 2004 yılında, ‘Yeraltında taşeron olmaz’ demiştik. 2005 yılında eylem yaptık. TTK’nın işçi açıklarının giderilmesini ve bu işlerin de eskiden olduğu gibi TTK tarafından yapılmasını istedik. İşçi almadılar. Taşeron şirketin madenlere girmesini engelledik. Ama devlet çalışmalarını sağladı. Sonra 17 Mayıs 2010 faciasını yaşadık. Bu kez de eylem yaparak uyardık. Taşeron işçilerinin Kuruma devredilmesini istedik. Taşeron şirketin yeterli iş güvenliği önlemlerini almadığı raporlara yansımış olmasına rağmen uygulamaya devam edildi ve 7 Ocak 2013’ü yaşadık” dedi.

Son 10 yılda taşeron işçi sayısı 4 kat artarak 1.5 milyonu geçtiğine dikkat çeken Alabaş, şöyle konuştu: “Taşeron demek, 12-14 saat çalışmak demek. Mesai kavramı yok, maaş düzeni yok, iş güvencesi yok, kıdem tazminatı yok, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri yok, can güvenliği yok, sigorta primleri düzensiz, sendika yok, toplu sözleşme yok. Daha da önemlisi gelecek güvencesi yok. Tıpkı, 200 yıl öncesinin vahşi kapitalizmini yaşatıyorlar.”

“Taşeron düzeni bir bataklıktır ve ıslah edilmesi mümkün değildir” diye konuşan Alabaş, son olarak taşeron uygulamalarına son verilmemesi durumunda;  Hava-İş direnişiyle başlayan sürecin , Şişecam ve Yatağan’dan sonra,  Zonguldak’a dönüşerek devam edeceğini söyledi.

Emeğe Saygı Mitingi konuşmaların ardından sona erdi.

(Sendika.org, TMMOB)

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.