Doğa MücadelesiManşetTürkiye

Zir Vadisi için verilen hukuk mücadelesi kazanıldı: Yargı, haklılığımızı tescil etti

0

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Sincan‘daki Zir Vadisi’nin yok edilmesine karşı verdiği hukuk mücadelesini kazandı.

Ankara 11’inci İdare Mahkemesi, Zir Vadisi Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım alanına ait sınırlarının güncellenmesini içeren kararlara ilişkin işlemleri iptal etti.

‘Yargı, haklılığımızı tescil etti’

Gazete Duvar‘da yer alan habere göre, mahkemenin kararını değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Yargı, kamu yararını gözeten Zir Vadisi kararıyla bir kez daha haklılığımızı tescil etmiştir” dedi ve açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Zir Vadisi Sincan-Yenikent yerleşkesine 5 km uzaklıkta Ermeni mezarlığının da bulunduğu, ‘ISTANOZ’ yerleşkesi olarak geçen önemli tarihi eserlerin bulunduğu bir alandır. Vadinin her açıdan tartışmasız korunması gerekirken, SİT alanı statüsünün kaldırılmış olması, vadiyi yok edecek, çok kültürlülüğümüzü yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya bırakacak kabul edilmez bir durumdu. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak doğal yaşam alanlarımızı, çok kültürlülüğümüzü, Anadolu coğrafyasında birçok kültürle birlikte yaşadığımızı savunmaya devam edeceğiz.”

‘Korunmaya ihtiyaç duyulan bir alan’

Zir Vadisi’nin gerek ekolojik ve görsel değerler, gerek tarihi ve arkeolojik değerleri ile ayrıcalıklı bir öneme sahip olduğunu dile getiren Candan, vadinin ayrıca çok sayıda bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yaptığını da kaydetti:

Zir Vadisi’nin tarımsal özellikleri vardır, jeolojik öne çıkan özellikleri vardır, rekreasyonel özelliklere sahiptir, iki önemli ovayı etkileme ve etkilenme özelliği bulunmaktadır, Ankara yerleşimine yakın mesafededir ve hatta içindedir, mikro klima özelliği göstermektedir.

Zir Vadisi, gerek vadi peyzajının yarattığı ekolojik ve görsel değerler gerek tarihi ve arkeolojik değerleri ile ayrıcalıklı bir öneme sahiptir. Zir Vadisi, bulunduğu bölgede (10 km yarıçaplı bir alanda) yarı doğal ve doğal habitatları barındıran bir peyzaja sahip tek alandır. Bu özelliği ile, peyzaj açısından tabiri caiz ise çölde bir vaha niteliğinde bir alandır.

Zir Vadisi, ayrıca, çok sayıda bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapması nedeniyle, civardaki tahrip edilmiş alanlarda yer alamayan yaban hayatı ve bitkiler için bir biyoçeşitlilik sığınağı özelliğindedir. Vadi civarındaki yerleşimlerin gün geçtikçe artması, yapılmış olan yollar ve madencilik faaliyetleri, Vadinin habitat bütünlüğünü ve kalitesini tehdit etmekte, vadinin gelecekte bu faaliyetlerden olumsuz yönde etkilenme olasılığını artırmaktadır. Zir Vadisi, bu doğrultuda kalıntı bir peyzaj ve bir biyoçeşitlilik sığınağı olarak yüksek seviyede korunmaya ihtiyaç duyulan bir alandır.”

You may also like

Comments

Comments are closed.