EkonomiManşetTürkiye

Zincir marketler için yeni düzenlemeler: Bazı ürünler satılamayacak

0

Ticaret Bakanlığı, hazırladığı zincir marketlerle ilgili iki taslak metni sektörün görüşüne açtı.

Bu metne göre, zincir gıda marketleri pazar günü saat 11.00’den önce açılamayacak ve belli ürünler bu marketlerde satılamayacak.

Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz hafta da alışveriş merkezleri ve zincir marketlere yönelik yeni düzenlemesini açıklamıştı.

27 üründe seç al dönemi bitti

İlk taslak metni, marketlerde açık alanda satılan 27 meyveye yönelik oldu.

Çabuk bozulan meyvelerden 10’u en fazla tüketilen grupta yer aldı. Bu meyveler, artık marketlerde açık alanda satılmayacağı gibi soğutucu dolaplarda muhafaza edilecek ve ambalajlı olacak.

Marketlerde 27 ürünle ilgili seç al dönemi düzenlemeyle bitecek. Söz konusu düzenlemenin ilk aşamada zincir marketlerde uygulanması bekleniyor. Küçük esnafın ise gerekli şartları sağlayana kadar uygulamadan muaf tutulacağı düşünülüyor.

Düzenlemeye konu olan 27 meyve ise şunlar: Ahududu, böğürtlen, çilek, dut, erik, frenk üzümü, incir, kabak çiçeği, kayısı, kızılcık, kiraz, kuşkonmaz, mango, mangostan, mantar, yaban mersini, nektarin, passionfruit, pitahaya, soya filizi, şeftali, Trabzon hurması, beyaz üzüm, çekirdeksiz üzüm, vişne, yeni dünya ve zerdali.

Bir diğer taslak metin de zincir gıda marketlerinin açılış saatlerine ilişkin. Metinde, zincir gıda marketlerinin pazar günü saat 11.00’den önce açılamayacağı belirtildi.

Belli ürünlerin satışı zincir marketlerde yasak

En önemli düzenlemelerden biri de belli ürünlerin zincir marketlerdeki satışına yasak getirilmesi oldu.

Bu düzenlemeye göre, gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir mağazalarda tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satışı yapılmayacak.

Elektronik ticaret yoluyla yapılan satışlar ve satış alanı 1500 metrekareden büyük zincir mağazalarının satışları bu uygulamadan muaf olacak.

Taslak metinde, bozulabilen tüketim mallarına ilişkin de ödeme detayları yer alıyor. Buna göre, sebze ve meyveyle üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen hızlı tüketim mallarına ilişkin ödeme süresi, malın tesliminden itibaren 30 günü geçmeyecek.

İndirimlere yönelik düzenlemeler

İndirimlere yönelik de düzenlemeler var. Zincir marketlerde, promosyonlu satış kampanyasının parçası olarak satılan tarım ve gıda ürünlerindeki indirim maliyeti tedarikçiden ya da üreticiden talep edilmeyecek.

Öte yandan, hızlı tüketim mallarının satışının yapıldığı zincir mağazalarda toplam raf alanının en az yüzde 1’i hızlı tüketim malı niteliği taşıyan coğrafi işaretli ürünlerin satışına tahsis edilecek.

Coğrafi işaretli ürünlerle doldurulamayan raf alanları ise öncelikle mağazanın bulunduğu ilde üretilen, hızlı tüketim ürünü özelliği taşıyan yöresel ürünlerin satışı amacıyla kullanılacak. Bu ürünlerle doldurulamayan raf alanları da sırasıyla ilin bulunduğu coğrafi bölgede ve ülke genelinde üretilen hızlı tüketim ürünü özelliğindeki yöresel ürünlerin satışında kullanılacak.

Ticari misillemelerde bulunulamayacak

Perakende işletmeler tarafından üretici, tedarikçi veya tedarikçiler tarafından üreticilere yönelik olarak ürünlerin listeden çıkarılması, sipariş edilen ürünlerin miktarlarının azaltılması ya da bu ürünlerin pazarlama, promosyon benzeri hizmetlerin durdurulması gibi ticari misillemelerde bulunulmayacak. Bu düzenlemenin kamu kurumlarına, adli mercilere şikayet başvurusunda bulunulması nedeniyle yapıldığı kaydedildi.

Ayrıca, üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki uyuşmazlıklarda arabuluculuk gibi çözüm yollarına başvurulması dava şartı olacak.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.